Barion Pixel
Connect with us

Startol a Bujtor Filmfesztivál

Hírek

Startol a Bujtor Filmfesztivál

Nyolcvan éves lenne Bujtor István, nyolcvan filmet vetítenek a Bujtor István Filmfesztiválon: augusztus 18-tól négy napon át gazdag programmal várja a Latinovits Emlékmű Alapítvány a filmek szerelmeseit és a szórakozni vágyókat Balatonszemesen. A vörös szőnyeg mellett és a filmvetítések közben is lehet beszélgetni az alkotókkal. A nyitó ceremónián Kern András, a Bujtor-család és Frenreisz Károly is ott lesz.

A veteránautós felvonulással induló, retró utcabállal is kecsegtető programsorozat a múltat és a jövőt próbálja meg összekötni. Óriási az idei filmes kínálat. A fesztivál egésze alatt várja a látogatókat az Ötvös Csöpi makett kiállítás Pál Gábor remekeivel, amelyen a legendás Csöpi filmek emlékezetes jeleneteit makettek formájában láthatják az érdeklődők. Találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, filmes kulisszafotókkal és a fesztivál történeti emlékeivel. Esténként jönnek a nagy Bujtor-klasszikusok! Augusztus 18-án A Pogány Madonna, az Ötvös Csöpi-filmek első darabja, Bujtor saját filmjei közül is a kedvence, majd augusztus 19-én a James Bond paródia, Az oroszlán ugrani készül. A filmben többek között Bujtor István, Medveczky Ilona, Ajtay Andor, Psota Irén, Madaras József és Koós János alakításával. Következő nap, augusztus 20-án pedig a Rejtő Jenő regényéből született A három testőr Afrikában. A filmvetítések előtt közvetlenül, a filmekkel összekötve, igazi nagyágyúkkal lesz közönségtalálkozó: érkezik Kern András, Bujtor Balázs, Bujtor Judit, Piroch Gábor világhírű kaszkadőr és L. Dézsi Zoltán riporter, aki megtalálta annak idején a Pogány Madonna elveszett ereklyéjét.

A fesztivál hangulatfilmje:

 

S amíg este a Bujtor-filmek hozzák lázba a mozirajongókat, napközben a versenyfilmes programot, vagyis az elmúlt másfél év válogatott magyar filmjeit nézheti a közönség, az alkotókkal folytatott pódiumbeszélgetések mellett, párhuzamosan, két teremben. Bujtor István életműve nyomán a rejtély, a bűnügy, a humor, az emberi sors és a költészet az alapja a versenyfilmeknek.

A 147 nevezett alkotásból 104 film vesz részt a hivatalos versenyprogramban, a rangos Bujtor István-díjért. A fikciós játékfilmek között olyan neves alkotások is vannak, mint a Szabó Győző életregényéből Herendi Gábor rendezésében született Toxikoma, a TulipánTündér Film nagyestés mozija, vagy a Mácsai Pál és Alföldi Róbert főszereplésével készült Imposztor. De láthatják a nézők a Takarást, amelyben mások mellett Chován Gábor, Rajkai Zoltán, Oroszlán Szonja és Molnár Levente játszik, vagy az Olt Tamás és Vékes Csaba rendezésében készült Korai menyegzőt, amely a párizsi ÉCU nemzetközi filmfesztiválon a legjobb európai független film díjat nyerte meg. Ezt követően a SEE Fesztivál berlini és párizsi zsűrije a legjobb filmnek járó díjjal jutalmazta, a Magyar Mozgókép Fesztiválon pedig a legjobb zeneszerző díjat Szirtes Edina Mókus kapta a film zenéjéért. Versenyben van az első filmes rendező, Fazekas Máté Bence igaz történet alapján forgatott filmje, a Kilakoltatás, amelyben többek között Láng Annamária, Znamenák István, Trill Zsolt és Péterfy Bori is játszik. A dramedy a zsűri különdíját és a közönségszavazás második helyezését is kiérdemelte a KinEst Festen a szicíliai Cataniában. Bent van a versenyprogramban Koltai Róberttel és Lipics Zsolttal, Berkes Bence Elvtársak című játékfilmje és a Triangle, Engelmann Péter a Bournemouth Film School mesterszakán készült diplomafilmje, melyben Arthur Aron 1997-es pszichológiai kísérlete nyomán három idegen készül életre szóló barátságot kötni, amelytől mindössze 36 kérdés választja el őket. Találkozhat a közönség a Lélekpark című fikciós játékfilmmel Horváth László Attila, Staub Viktória és Pregitzer Fruzsina főszereplésével. Látható lesz a Rianás c. kisjátékfilm is, amely díjnyertes lett a Dreamz Catcher International Film Fesztiválon és a Golden Lion International Film Festivalon. Főszereplője a tizenéves gyerekszínész, Balla Riana Emma. Csemegének számít Katona Zsuzsa filmje, a Ninive Babits Mihály Jónás könyve című művének a mai világ szörnyűségeire reflektáló kísérleti rövidfilmes feldolgozása, Bartók Béla zenéjével, Kovács Lehel és Szervét Tibor szereplésével.

Dokumentumfilmek

A dokumentumfilmek között van az Érd Médiacentrum részéről Szűcs Gergely alkotása, a Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 cm alatt és Kőrösi Máté Dívák c. alkotása, amelyben három húszéves lány párhuzamos életét követhetjük nyomon, humoros és tragikus fordulópontokkal. 17 állomás – a feltámadás keresztútja a címe Erhardt Ágoston alkotásának, amit az MTVA nevezett a versenyprogramba. A film a rendszerváltás előtt Magyarországról disszidált, balatonfüredi születésű Faykod Máriát mutatja be, aki most egy pici provance-i falu, Aups mellett, egyedül él és alkot francia birtokán. Ő készítette a Lourdes-i keresztutat, pontosabban Öt évig faragta Krisztus szenvedéstörténetét, s a 17 állomásból álló feltámadás keresztútja és a portré együtt teszi közelivé a feltámadás csodáját. Kuriózumnak számít Papp Gábor Zsigmond Tandori Dezsőről forgatott és eddig soha nem látott interjúrészekkel bővített portréja, A vízre írt név, valamint a 97 éves, Bonyhádon született Holokauszt- és Covid-túlélő, Lily Ebert története, Berecz Péter feldolgozásában Utóbbi producere Sváby András, akárcsak a MenekülőkHosszú út a túlélésért címmel forgatott filmnek, amely Hadas Krisztina dokumentumriportja az ukrajnai menekültekről. Portréfilmekből sincs hiány a versenyprogramban. Németh Hajnal Aurora iparművész, az „Aurora FolkGlamour” divatbrand megálmodója, alapítója Fontányi Fruzsina Újraálmodó c. dokumentumfilmjének főszereplője, de készült film Szél Zsolt révén egy egyszerű parasztemberről is, aki, – hogy nyomot hagyjon maga után, kopjafákat farag és állít, kettőskereszteket ácsol szerte, amikor Erdélyben jár (Egy fadarab újjászületése, mert a fának lelke van). Ezt levezekelni nem lehet címmel Halász László készített filmet egy egykori gyilkos jelenlegi életéről és a cipelt bűnökről, míg M. Nagy Richárd a Pécsi Balettről forgatott dokumentumfilmet a társulat jubileuma apropóján.

Versfilmek

A versfilmek között találunk több Pilinszky-feldolgozást, ilyen például a Harbach 1944, az Elég, a Magamhoz, a Vesztőhely télen és az Egy szenvedély margójára, ahol Szabó Sipos Barnabás mondja el a költeményt. Kortárs költőkből sincs hiány: Krusovszky Dénes, Patri Nagy Lajos, Lackfi János, Finny Petra verseit is filmre vitték. A versfilmek között van az Eleven Költők Társasága Szálinger Balázs két verséből készített zenés klipje, a Családregényt Gréger Zsolt és Keleti András közösen jegyzi. A japán költészet két nagy alakja, Nacuisi Banja és Sayumi Kamakura haikuit is feldolgozta Kovács Gábor Attila, utóbbi versek előadója Zsurzs Kati, aki szerepel az animációs filmek között a Balczó című filmben is, amely B. Nagy Ervin alkotása. Ebben mások mellett Rajkai Zoltán, Berecz Kristóf Uwe, Bogdán Gergő és Vida Péter is közreműködik. Szintén az animációs alkotások között nevezte Pencz Patrik The “Milky” Way című filmjét, amely egy összeesküvés elméletben élő városiak és a természetben élő gazda érdekes kapcsolódási pontjait mutatja be 2D karakter animációval, 3D környezetben. A Kecskemétfilm alkotása, Glaser Kati rendezése a Legendás család, amelynek főszereplője, a tízéves Karolina meséli el családja humoros történetét. A film producere Mikulás Ferenc.

 

A XIII. Bujtor Filmfesztivál trailere:

 

Egy hollywoodi magyar filmes csapat is beköltözik Balatonszemesre: a CinProCaS és a FilmProCaS filmtervező team egy filmtervező alkalmazást mutat be a szakembereknek. A XIII. Bujtor István Filmfesztivál részletes programja a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon található, ahol az egyes filmek ajánlói is megnézhetők. A zakós-klottgatyás fesztivál, amelyre idén is figyel a szakma, s amely szakmailag komolyan veszi magát, de nem ereszti a humort és a rejtélyt, mi több, nem pusztán a filmek fesztiválja, s a Bujtor István Filmfesztivál ebben egyedülálló: minden korosztály megtalálja azt a programot, ami neki szól. A fesztiválhangulatról Lutter Imre és Kovács Róbert gondoskodik, de sok ismert vendég fellép majd: Gergely Róbert, DJ Dominique és lemezlovas barátai, DJ Thomx és DJ Csiák, Sárközi Edina és Bergovecz Dávid, a Pécsi Nemzeti Színház művészei, Bánhidi Krisztián, az X-Faktor egykori előadója és Veres István, fellép a HappyGang/Cory, Molnár György és Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész, illetve a Brass Vibe fúvószenekar. A rendezvényt Balatonszemes Önkormányzata, a Balatonszemesi Turisztikai Egyesület és a Tihanyi Apátság Múzeuma is támogatja.

Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 40 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 4 animációs alkotás és 26 versfilm szerepel. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben nyújtott alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Mellettük Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) dunántúli küldötte, Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke vesz részt a zsűri munkájában. A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 21-én adják át, ünnepélyes keretek között a Latinovits Művelődési Házban.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top