Barion Pixel
Connect with us

Zsűrizési szempontrendszer

A versmondó versenyek értékelési (zsűrizési) szempontrendszere, pontozása

Célja: a Magyar Versmondók Egyesületének (MVE) rendezésében illetve szakmai támogatásában szervezett versmondó versenyek tisztaságának, szakmai hitelességének megőrzése és színvonalának emelése.

A zsűri tagjai általában mindenütt, három szempont szerint értékelnek és pontoznak:

I. Versválasztás (1-3 pont)

II. Művészi beszéd, technikai eszközök (1-4 pont)

III. Művészi teljesítmény (1-8 pont)

A zsűritagok minden elhangzott versre, a három szempont által összeadott pontok összegét adják az egyes versmondóknak, amely összesen maximum 15 pont lehet. Több vers bírálata esetén természetesen ugyan ez az eljárás, tehát két versre összesen 30 pontot kaphat egy versmondó. Összesítését követően a zsűri a relatív végeredményt még megvitatja, és konszenzusos döntéssel alakítja ki a végeredményt. A zsűri bármely tagja az értékeléskor nyilvánosan megfogalmazhatja különvéleményét, és adott esetben saját személyében felajánlhat különdíjat.

Az egyes szempontok tartalma:

I. Versválasztás: a versmondó korának, érzelmi, értelmi fejlettségének, személyiségének, egyéniségének, hangjának stb. megfelelő verset választott-e. A mű irodalmi értéke. A mű hossza, részlet/részletek esetén azok szerkesztése.

II. Művészi beszéd, technikai eszközök: artikuláció, ritmus, beszédhiba súlya, tájnyelv indokolt preferálása/elvetése, légzéstechnika, ütem, hangsúly, hanglejtés, áthajlás/enjambement, hangerő és hangszín és egyéb verbális eszközök használata (pl. kérdések, közbevetések technikai megvalósítása, érzékeltető szünetek, fokozások, érzékeltetések, egyéb előadói technikák)

III. Művészi teljesítmény: értelmezi-értteti, látja-láttatja, érzi-érezteti, érzelmi-értelmi üzenet, kisugárzás, pódiumi viselkedés, öltözet, non-verbális eszközök használata, összhatás, pódiumi létállapot megléte, természetesség, spontaneitás, szavalás és versmondás közti különbségek felismerése és megvalósítása az adott szövegen keresztül stb.

Noha az értékelők szubjektív véleménye teljes mértékben soha nem zárható ki, ezért a fentebb összesített értékelési és pontozási rendszer betartásával jelentős objektivitás érhető el.

Vigyázni kell, hogy a zsűrizés ne húzódjon el hosszan, ezért célszerű elsőként a pontszámokat összesíteni, utána megkezdődhet az eredmények megvitatása a szakmai érvek alapján.

A versmondó versenyek értékelése alapjában magában rejti az értékelők szubjektumának negatív hatását. Ez teljes mértékben soha nem zárható ki, de az alábbi értékelési és pontozási rendszer betartásával mintegy 80%-os objektivitás érhető el.

A fentiek betartásáért a verseny felelőse köteles gondoskodni, a zsűriben az elnök betarttatni. A MVE által rendezett és támogatott kiemelt versenyeken a Kabinet által megbízottja „felügyeli” a fentiek betartását.


A Magyar Versmondók Egyesülete szakmai zsűritagokat is delegál/közvetít ki versenyekre, a művészek, szakemebrek listáját itt a Vers Oldalán, a “versmondó versenyek” linkre kattintva lehet megnézni.

Érdeklődni az egyesület kommunikációs alelnökénél lehet:
06 (20) 512 8004
magyarversmondok@gmail.com

To Top