Barion Pixel
Connect with us

Életműdíjat kapott Koltai Róbert

Hírek

Életműdíjat kapott Koltai Róbert

Sikerrel zárult a XIII. Bujtor István Filmfesztivál

Több ezren látogattak el a XIII. Bujtor István Filmfesztivál programjaira az elmúlt napokban. Vasárnap este ünnepélyes gála keretében vehették át a Bujtor István-díjat a fesztivál versenyfilmes programjának legjobbjai, de a filmek alkotóit szakmai területenként is díjazta a zsűri. A Toxikoma, az Akarsz-e játszani? és a Korai Menyegző több díjat is bezsebelt

A 147 nevezett alkotás közül 104 film került a hivatalos versenyprogramba, s ezek közül 80 alkotást láthattak a nézők a XIII. Bujtor István Filmfesztiválon, augusztus 18. és 21. között. A nagyjátékfilmek között A TulipánTündér Film & Event Productions Kft. mozifilmje, a Szabó Győző életrajzi ihletésű könyvéből született, Illés Gabriella producer és Herendi Gábor rendező által jegyzett Toxikoma c. film kapta a Bujtor István-díjat. Herendi Gábor a díjátadón elmondta: élete első szakmai díját veheti át, amit minden más kitüntetésnél nagyobb jelentőségűnek tart. Külön öröm volt számára, hogy teltházas közönség nézte a filmeket és valódi érdeklődés övezte a pódiumbeszélgetésket.

Kisjátékfilmek

A kisjátékfilmek között a Karácsony Gergely, Cserhalmi György; Kertész Janka, Vándor Éva, Szemerédi Bernadett és Rajkai Zoltán főszereplésével készült film, a Venczel Zsolt rendezte Akarsz-e játszani? lett a fődíjas. A filmben a főszereplő karakter, Misi egy zárt intézet rabjaként él emlékek nélkül. Megismeri Julit, és kiderül, hogy az ő viszonyuk valahol a rejtélyes múltban kezdődött.

Versfilmek

A versfilmek között Tóth Vivien és Kecskeméti Balázs alkotása, a Maros Mozi érdemelte ki a Bujtor-díjat, Móró Fruzsina és Szabó Zsombor szereplésével. A dokumentumfilmek között pedig a Makabor Stúdió Kft. alkotása, Kőrösi Máté rendezése, a Dívák, amelyben három húszéves lány mindennapjaiba pillanthat be a néző, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni, ám a felszínes külső mögött mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek, és megkezdjék felnőtt életüket.

Koltai Róbertet állva tapsolta a szakma és a közönség, amikor Lutter Imre bejelentette, hogy a Jászai Mari-díjas színész, rendező kapta a Bujtor-életműdíjat. Koltai – Bujtor István életműve nyomán – a humor, a derű, a rejtély és a titokzatosság jelenlétéért, eddigi pályafutása során színészi és rendezői munkájáért, és a XIII. Bujtor István Filmfesztiválon az Elvtársak és a Korai menyegző című filmekben nyújtott alakításával érdemelte ki a rangos elismerést.

A zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa volt. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Mellette Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség tagja, Wiegmann Alfréd Radnóti- és Csokonai-díjas tévéfilmrendező, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer vett részt a zsűri munkájában. A zsűri külön díjazta a legjobb filmes alkotói munkákat.

Játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások

A játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások között a műfajok bravúros használatáért a Háttérzene szorongáshoz, a szabad történetmesélésért a Limonádé kapott elismerést. A közösségi filmezés különdíját a Szeged Televízió Tessék engem elrabolni! című filmje kapta. A legjobb operatőrnek járó elismerést a Kedvelem és az Akarsz-e játszani? c. filmekért Faragó Péter vehette át. A színész alakítások között a legjobb gyerekszereplő a Rianás című, saját forgatókönyve alapján készült filmben Balla Riana Emma lett. A legjobb férfi szereplő a nagyjátékfilmek között a Kilakoltatásban játszó Orosz Ákos, a kisjátékfilmek között a Csendes környék című filmből Ujlaki Dénes lett, míg a legjobb női szereplőnek a nagyjátékfilmes mezőnyben a Toxikoma egyik főszereplője, Török-Illyés Orsolya, a kisjátékfilmek között a Triangle kulcsszerepével Vetlényi Lili bizonyult. Az idősíkok drámai kezeléséért járó szakmai díjat a Korai menyegző (Blue Duck Arts Kft.) kapta. A legjobb dramaturgia a Lesen, a legjobb forgatókönyv az Alföldi Róbert és Mácsai Pál játékával készült Imposztor lett. A Bujtor István szellemiségéért járó díjat, mint a legjobb krimi, a Lélekpark (Blue Duck Arts Kft.) című alkotás stábja vehette át.

A CinProCaS és a FilmProCaS filmtervező team különdíját a játékfilmes kategóriában Fazekas Máté Bence vehette át a Kilakoltatás című filmért, valamint az Olt Tamás-Vékes Csaba alkotópáros a Korai menyegzőért. A dokumentumfilmek között Tóth Marcsi a Kármel hegye a szomszédban van és Berecz Péter az Isten hozott Manchesterben! című filmekét kapott különdíjat.

Dokumentum- és ismeretterjesztő filmek

A dokumentum- és ismeretterjesztő filmek mezőnyében a szerkesztői, rendezői, operatőri és vágói munka összhangjáért a Több, mint balett című film kapott szakmai díjat (Filming In Pécs, Erla Technopro Kft.). Az archív felvételek egyéni kezeléséért Domokos János alkotása, a Sarkadi 101, a személyes hangvételért Varga Gábor filmje, a Nagyapám kertje, míg a vizualitásért járó szakmai díjat Poroszka Magyar Zsolt kapta, A méhészet négy évszaka sorozat Tavasz epizódjáért. Az érzékeny és átfogó szerkesztői munkáért járó szakmai díj Erhardt Ágostoné lett, az MTVA 17 állomás – a feltámadás keresztútja munkájáért. A kreatív feldolgozásmódért járó szakmai díjat László Gábornak ítélte a szakmai grémium a Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk filmjéért. A legjobb rendezés Oláh Kata címe lett, aki a Digitális nomádom című dokumentumfilmet jegyzi. A legjobb portréfilm Halász László Ezt levezekelni nem lehet, míg a legjobb televíziós riportfilm Hadas Krisztina Menekülők – Hosszú út a túlélésért című filmje lett, amit az ATV-n láthattak a nézők. Hadas Krisztina a díj átvételekor elmondta: hosszú idő után először, a Bujtor Filmfesztiválon érzi azt, hogy értékelik, megbecsülik a tévéfilmes műfajokat és szakmai munkát. Operatőrének külön köszönetet mondott és a csapatmunka jelentőségét hangoztatta. A zsűri az alkotói díjat Szűcs Gergelynek adta, aki két filmmel érdemelte ki a díjat, a Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 cm alatt című dokumentum és a Mire vágyik az érdi ember? című kísérleti fikciós alkotás, mindkettő az Érd Médiacentrum filmje.

Versfilmek

A versfilmek között a legjobb kamera és vágás Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok /című versének adaptációja lett Németh Anna és Mike László alkotásában. A legjobb rendezés díját Balázs László Gábor kapta Pilinszky János: Vesztőhely télen című költeményének feldolgozásáért. A vizuális világért az Eleven Költők Társasága  Szálinger Balázs: Családregény című zenés filmje, a hangulatiság megteremtéséért Kovács László vitte a díjat Szabó Lőrinc: Ébredésének megjelenítéséért.

Animációs filmek

Az animációs filmek esetében rendezői díjat kapott Glaser Katalin, a Kecskemétfilm alkotója a Legendás családért, aki a díj átvételekor hangsúlyozta: fontos az animációs filmek jelenléte a fesztiválon. A kísérletezésért járó szakmai díjat vehette át a The “Milky” Way című animációs filmjéért Pencz Patrik.

Az ünnepélyes díjátadón, amit a Brass Vibe fúvószenekar kísért játékával, Lutter Imre producer, fesztiváligazgató, Barkó Ágoston, bencés szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója, Németh Kornélné, Balatonszemes polgármestere, Ferenczi Gábor rendező, zsűrielnök és a zsűritagok gratuláltak a díjazottaknak.

 

 

 

 

 

 

A XIII. Bujtor István Filmfesztiválra négy nap alatt több ezren látogattak el, a Baranyi Lia által moderált pódiumbeszélgetésekkel zajló filmvetítések többsége nagy érdeklődés mellett zajlott. Volt vörös szőnyeges felvonulás, veteránautós találkozó, koncertek, retro utcabál és lézer show, Ötvös Csöpi makett kiállítás és ételkóstoló, és fejet hajtottak a fesztiválozók Bujtor és Latinovits sírja előtt. Az esemény szervezői, a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete esténként legendás Bujtor-filmeket vetítettek. A Pogány Madonna, Az oroszlán ugrani készül és A három testőr Afrikában előtt Kern Andrással, L. Dézsi Zoltánnal és Bujtor Balázzsal beszélgetett Lutter Imre a filmek kulisszatitkairól és családi vonatkozású történeteiről. Bujtor Judit, a fesztivál védnöke elengedhetetlenül fontosnak nevezte Bujtor István életműve szempontjából is a filmfesztivált. A rendezvényről készült képek és információk a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon is megtalálhatók.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top