Barion Pixel
Connect with us

Alacsonyan szállnak a stukkerek

Hírek

Alacsonyan szállnak a stukkerek

Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

Négy napon át, augusztus 18-tól 21-ig színes programkavalkáddal várja a Latinovits Emlékmű Alapítvány a filmek szerelmeseit és a szórakozni vágyókat Balatonszemesen. A rajongók az alkotókkal is beszélgethetnek, lesz közönségtalálkozó Kern Andrással, Piroch Gáborral és L. Dézsi Zoltánnal, valamint koncertek, retro utcabál, veteránautós felvonulás, Csöpi ételkóstoló és makett kiállítás is.

Múltból a jövőbe

Múltból a jövőbe – ez a mottója a XIII. Bujtor István Filmfesztiválnak, amelyre idén is figyel a filmes szakma, s amelyre a korábbi évekhez hasonlóan tömegeket várnak a szervezők. Ez a zakós, klottgatyás fesztivál, amely szakmailag komolyan veszi magát, de nem ereszti a humort és a rejtélyt, mi több, nem pusztán a filmek seregszemléje, s a Bujtor István Filmfesztivál ebben egyedülálló: minden korosztály megtalálja azt a programot, ami neki szól.

Programok

A filmfesztiválon, augusztus 18-án, a kelet és a nyugat szemkápráztató veterán autócsodáival veszi kezdetét a négynapos programsorozat: délután a három órán keresztül kiállított oldtimerek konvojban indulnak a filmfesztivál központi helyszínéhez, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház vörös szőnyege elé. Itt kezdődik a nagy csinnadratta, a hivatalos megnyitó ünnepség, az alkotók, filmszínészek, rendezők, és természetesen a Bujtor-család vörös szőnyeges bevonulása. A retro hangulatot erősítve Bujtor Balázs rendőr Zsigulijából száll majd ki Kern András, de felvonul Piroch Gábor, Bujtor Judit, Frenreisz Károly és a sztárvendégek, a versenyprogram filmes alkotói és a fellépők. A fesztiválhangulatról Lutter Imre és Takács Bence gondoskodik. Másnap, augusztus 19-én este Szécsi Pál emlékkoncert várja a rajongókat Gergely Róberttel, de már napközben elindulnak a filmes vetítések, amelyek végig kísérik a fesztivál egészét.

Augusztus 20-án hág tetőfokára az ünnepi hangulat: míg délelőtt Bujtor István sírjánál emlékeznek a Balatonszemesre zarándokló rajongók, majd folyamatosan mennek a vetítések, közben délután 6-kor kezdetét veszi a Retro utcabál! DJ Dominique és lemezlovas barátai hajnalig tartják a fergeteg partyt a zenepavilonnál, DJ Thomx és DJ Csiák társaságában. Lesz egy parádés lézershow, amelyben Bujtor és Latinovits alakja is feltűnik, emellett filmzenék, kedvelt operettslágerek és musical betétdalok érkeznek a Pécsi Nemzeti Színház művészeitől és az X-Faktor egykori előadóitól, fellép a HappyGang/Cory, Molnár György és Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész, illetve a Brass Vibe fúvószenekar.

Hollywood is beköltözik Balatonszemesre!

Hogy hogyan dolgoznak a profi filmesek a film fővárosában, mi kell egy jó film elkészítéséhez, hogy hatékonyan és pontosan megtervezzék a forgatásokat, egy Los Angeles-i magyar filmes team mutatja be. A CinProCaS és a FilmProCaS filmtervező applikációk az ötlettől a film tervezésén keresztül a megvalósításig segítik a gyártás folyamatát, amit augusztus 21-én, a Bujtor-díjak átadása előtt a szakemberek helyben is bemutatnak, de a fejlesztők standja a fesztivál egésze alatt várja a látogatókat a Latinovits Művelődési Házban.

Ugyanitt augusztus 19-én este nyílik meg az Ötvös Csöpi makett kiállítás, amelyen a legendás Csöpi filmek emlékezetes jeleneteit makettek formájában láthatják az érdeklődők Pál Gábor egyedülálló darabjaival. De találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, amiket Barkó Ágoston atya, a Tihanyi Apátság Múzeumának igazgatója mutat be.

Esténként jönnek a nagy Bujtor-klasszikusok! Augusztus 18-án A Pogány Madonna, az Ötvös Csöpi-filmek első darabja, Bujtor saját filmjei közül is a kedvence. Augusztus 19-én a James Bond paródia, Az oroszlán ugrani készül, többek között Bujtor István, Medveczky Ilona, Ajtay Andor, Psota Irén, Madaras József és Koós János fergeteges alakításával. Augusztus 20-án pedig a Rejtő Jenő regényéből született A három testőr Afrikában várja a mozivászon elé a nézőket. A filmvetítések előtt közvetlenül, a filmekkel összekötve, igazi nagyágyúkkal lesz közönségtalálkozó: érkezik Kern András, Bujtor Balázs, Bujtor Judit, Piroch Gábor világhírű kaszkadőr és L. Dézsi Zoltán riporter, aki megtalálta annak idején a Pogány Madonna elveszett ereklyéjét. A díszvendégekkel Lutter Imre beszélget.

 

S amíg este a Bujtor-filmek hozzák lázba a mozirajongókat, napközben a versenyfilmes programot, vagyis az elmúlt másfél év válogatott magyar filmjeit nézheti a közönség, az alkotókkal folytatott pódiumbeszélgetések mellett, párhuzamosan, két teremben, Takács Bence és Baranyi Lia moderálásával. Bujtor István életműve nyomán a rejtély, a bűnügy, a humor, az emberi sors és a költészet az alapja a versenyfilmeknek. A 147 nevezett alkotásból 104 film vesz részt a hivatalos versenyprogramban, a rangos Bujtor István-díjért. Köztük olyan neves alkotások, mint a Szabó Győző életregényéből Herendi Gábor rendezésében született Toxikoma, vagy a Mácsai Pál és Alföldi Róbert főszereplésével készült Imposztor. De láthatják a nézők a Takarást, amelyben mások mellett Chován Gábor, Rajkai Zoltán, Oroszlán Szonja és Molnár Levente játszik, vagy az Olt Tamás és Vékes Csaba rendezésében készült Korai menyegzőt, amely a párizsi ÉCU nemzetközi filmfesztiválon a legjobb európai független film díjat nyerte meg.

Ízelítő a fesztivál programjainak hangulatából: https://www.youtube.com/watch?v=YuUvxJyJm7g

Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 40 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 4 animációs alkotás és 26 versfilm szerepel, ezek közül 80 filmet vetítenek a fesztiválon, az alkotókkal folytatott beszélgetésekkel színesítve. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben nyújtott alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Mellettük Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) dunántúli küldötte, Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke vesz részt a zsűri munkájában.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 21-én adják át, ünnepélyes keretek között. Itt külön is díjazhatja a zsűri a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést. A fesztivál védnöke Bujtor Judit és Bujtor Balázs, igazgatója Lutter Imre. A részletes program a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon olvasható, és a fesztivál facebook oldala folyamatosan hozza az új információkat. A rendezvény megvalósítását Balatonszemes Község Önkormányzata is támogatja.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top