Connect with us

Soproni Ifjúsági Pódium

Hírek

Soproni Ifjúsági Pódium

Fiatal tehetségek megmérettetése zajlott Sopronban, nem akármilyen sikerrel. A GYIK Rendezvényházban a  középiskolák között zajló versenyen a fiatalok a művészetek legkülönfélébb területein mutathatták meg kreativitásukat és tudásukat.

Hagyományőrző és értékteremtő művészeti ágakban mutathatták meg a város középiskoláinak diákjai tudásukat tegnap délután, a Soproni Ifjúsági Pódium (SIP) keretében. A rendezvényre előzetesen hét kategóriában lehetett jelentkezni: próza – és versírás, próza- és versmondás, színjátszás, komolyzene, folklór, illetve vizuális művészetek (képzőművészet, fotó, film). A fesztivál elsődleges célja az volt, hogy az ifjú tehetségek bemutatkozhassanak, őket a város lakossága megismerhesse. A SIP tulajdonképpen egy összművészeti fesztivál, amely hasonlóan a Kisfaludy Napokhoz, vagy a Helikon Napokhoz olyan diákoknak szól, akik rendszeresen végeznek művészi tevékenységet.

Orbán Júlia köszöntötte a versenyzőket

A rendezvényre előzetesen több mint 160 nevezés érkezett, legtöbbjük vizuális művészeti kategóriákban, melyeket a zsűri már korábban értékelt. Tegnap délután pedig az előadóművészeti kategóriák képviselői mutatkozhattak be, őket pedig a fesztivál keretében szakmai zsűri értékelte. Ezutóbbi elismert művészekből állt, őket Orbán Júlia, a GYIK Rendezvényház művészeti vezetője a rendezvény kezdetén köszöntötte. A zsűriben üdvözölhettük Dr. Kárpáti György fotóművészt, aki a képzőművészeti munkák bírálását segítette, Fajkusz Attilát, aki a néptáncot és folklórral kapcsolatos művészeti ágakat zsűrizte, Révész József gordonkaművészt, aki a komolyzenei produkciókat méltatta, illetve Kiss Lászlót, a Magyar Versmondók Egyesületének országos elnökét, aki a prózai és lírai műveket, a versmondókat pontozta. Rajtuk kívül közreműködött még a képzőművészeti munkák értékelésében Giczy János festőművész is, aki a tegnapi rendezvényen nem vett részt.

A képzőművészeti alkotásokat is megtekinthették az érdeklődők

A Pódium kezdetekor Abdai Géza alpolgármester köszöntötte a versenyzőket és az érdeklődőket. Köszöntőjében a játék, a verseny fontosságáról beszélt és örömtelinek nevezte a rendezvény létrejöttét, majd elmondta, abban bízik, hogy hagyományteremtő fesztiválnak lehetnek tanúi az érdeklődők. Ezután kezdetét vette az előadóművészeti bemutató, melynek során a legkülönbözőbb műfajú és hangulatú produkciók léptek színpadra.

A Fáy András Szakközépiskola diákjai Karinthy novelláit vitték színpadra

Láthattunk gyönyörű néptáncot az Eötvös-Róth Tánckör tagjaitól, akik először vitnyédi majd somogyi táncokat mutattak be. Zongorával kísért szólóéneket mutatott be Szekeres Dóra, a Széchenyi István Gimnázium tanulója, a Fáy András Szakközépiskola diákjai pedig Karinthy Frigyes két novelláját vitték színpadra és nagyszerű előadásukat óriási tapssal köszönte

Gyönyörű népdalokat is előadtak a színpadra álló tehetségek

meg a közönség. Számos versmondót láthattunk, közülük talán Albert Helga produkciója volt a legkiemelkedőbb, aki Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című klasszikusát szavalta. Több népdalt éneklő diákot is meghallgathattunk, akik mindannyian felejthetetlen produkciót mutattak be. Néhányan megpróbálkoztak a legnehezebb kategóriával, azaz a vers – és prózaírással is, melyet ráadásul minden indulónak fel kellett olvasnia a közönség és a zsűri előtt. Ettől függetlenül azt hiszem mindenféle elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy mindannyian tökéletesen megfeleltek a műfaj szabályainak és színvonaltalan produkciót egyáltalán nem hallottunk a felolvasások alatt. Talán néhol a hangerővel volt egy kis probléma, főleg a versmondóknál, de ez cseppet sem rontott a teljesítményükön.

A rendezvény az előzetesen várthoz képest majdnem két órával tovább tartott a rengeteg produkció miatt, de ezt az összegyűlt nézők egyáltalán nem bánták. Hiszen olyan rendezvénynek lehettek tegnap fül – és szemtanúi, amely minden kétséget kizáróan megmutatta: a mai fiatalok nagyon is színvonalas művészeti előadásokat  és alkotásokat képesek felvonultatni, melyek bárhol és bármikor megállják helyüket. Végül a zsűrizésnél rengetegen kaptak díjat, a legeredményesebben a Széchenyi István Gimnázium diákjai szerepeltek, akik megkaphatták a vándorserleget, amelyért minden reményünk szerint jövőre ismét megmérettethetik magukat a tanulók.

De tegnap nem is a verseny volt a lényeg, ennél  sokkal fontosabb dolgot tapasztalhattunk. A Pódium ugyanis minden művészetet kedvelő számára okot ad az örömre: a fiatalabb generáció készen áll arra, hogy hagyományőrző és értékteremtő művészetet alkosson.

A vándorserleget a Széchenyi István Gimnázium vihette el

 

(forrás: 9400hír.hu
fotó: Gazsovics Krisztián)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top