Connect with us

Versmondók hava közeleg

Hírek

Versmondók hava közeleg

A Kaláka együttes Kányádi Sándorral koncertezik a Költészet Napja apropóján. Versmondó maratonnal nyílik a Magyar Költészet Hete április 6-án a Soproni Petőfi Színházban, a Magyar Versmondók Egyesülete pedig Tatabányán tartja központi ünnepségét.

A versmondó maraton keretében április 6-án bárki betérhet a Soproni Petőfi Színházba verset hallgatni vagy mondani. Másnap a Komáromi Jókai Színház mutatja be Arany János Tetemrehívás című zenés balladás estjét a Liszt Ferenc Kulturális Központban – hangzott el egy hétfői soproni sajtótájékoztatón.

Dinnyés József daltulajdonos öt évszázad magyar verseiből összeállított ötrészes zenés műsorát adja elő április 8-tól öt délutánon át a Liszt-központban.

A költészet heti programsorozat április 13-án a Parnasszus csillagai című verses-zenés esttel zárul. Közreműködik Császár Angela, Juhász Róza, Sebő Ferenc és Perger László.

A Soproni Petőfi Színház művészei egész napos versmondással ünneplik április 11-én, hétfőn a magyar költészet napját a költészet hetének kiemelt programjaként. A “verskommandóval” vonaton, buszon, kórházban, utcán, templomban, bevásárlóközpontban találkozhatnak a lakosok. A szokatlan helyszínválasztással a figyelmet akarják felhívni a költészetre, az irodalomra, József Attila születésnapjára – mondta az MTI-nek Pataki András színházigazgató.

A Kaláka Együttes a Klauzál Házban koncertezik április 7-én 19.00 órakor, “Valaki jár a fák hegyén” címmel. A koncert után lehetőség nyílik arra is, hogy a költő és az együttes tagjai dedikálják a CD-ket, könyveket, kiadványokat, különös tekintettel a Hangzó Helikon Kaláka-Kányádi könyvekre.

Április 11-én, a Magyar Költészet Napján az “Állnak az órák” – A 60 éve született Csengey Dénes soraiból című estet tekinthetik meg a Magyarországi Német Színházban 18.00 órai kezdettel. Előadják: Tell Edit és Orbán György. Bevezetőt mond: Gacsályi József.

A Magyar Versmondók Egyesülete Tatabányán tartja központi ünnepségét, de Lőrinciben, Válon, Sopronban és Budapesten is közreműködik az ünnepi programokban. Az AGORA Nonprofi Kft.-vel, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal, a Magyar Írószövetséggel, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a József Attila Megyei Könyvtárral közösen rendezik meg a Versmondók a József Attila X. Országos Vers-, Énekelt Vers- És Prózamondó Versenyt Tatabányán, április 11-től 13-ig. A Költészet Napján közös, tömeges versmondással kezdődik majd a program, aztán kezdetét veszi a kulturális elemekkel vegyített versmondó verseny. Április 13-án, szombaton délután, várhatóan 16 órai kezdettel tartja a Magyar Versmondók Egyesülete hagyományos ünnepi rendezvényét, amelyen fellép többek között Mohai Gábor, Gerendás Péter, Turczi István, és a verseny legjobbjai is.

Lőrinciben április 10-én, szerdán 17 órakor kezdődik Lutter Imre Ócska keringő című önálló, verses-zenés estje, a Közösségi Házban.

A Mom Művelődési Házban Weöres Sándor versmondó verseny, Válon pedig a 21. Vajda János Szavalóverseny várja a fellépőket és az érdeklődőket.

A közelgő költészet napi eseményekről a vers.hu folyamatosan beszámol.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top