Barion Pixel
Connect with us

Versmondók hava közeleg

Hírek

Versmondók hava közeleg

A Kaláka együttes Kányádi Sándorral koncertezik a Költészet Napja apropóján. Versmondó maratonnal nyílik a Magyar Költészet Hete április 6-án a Soproni Petőfi Színházban, a Magyar Versmondók Egyesülete pedig Tatabányán tartja központi ünnepségét.

A versmondó maraton keretében április 6-án bárki betérhet a Soproni Petőfi Színházba verset hallgatni vagy mondani. Másnap a Komáromi Jókai Színház mutatja be Arany János Tetemrehívás című zenés balladás estjét a Liszt Ferenc Kulturális Központban – hangzott el egy hétfői soproni sajtótájékoztatón.

Dinnyés József daltulajdonos öt évszázad magyar verseiből összeállított ötrészes zenés műsorát adja elő április 8-tól öt délutánon át a Liszt-központban.

A költészet heti programsorozat április 13-án a Parnasszus csillagai című verses-zenés esttel zárul. Közreműködik Császár Angela, Juhász Róza, Sebő Ferenc és Perger László.

A Soproni Petőfi Színház művészei egész napos versmondással ünneplik április 11-én, hétfőn a magyar költészet napját a költészet hetének kiemelt programjaként. A „verskommandóval” vonaton, buszon, kórházban, utcán, templomban, bevásárlóközpontban találkozhatnak a lakosok. A szokatlan helyszínválasztással a figyelmet akarják felhívni a költészetre, az irodalomra, József Attila születésnapjára – mondta az MTI-nek Pataki András színházigazgató.

A Kaláka Együttes a Klauzál Házban koncertezik április 7-én 19.00 órakor, „Valaki jár a fák hegyén” címmel. A koncert után lehetőség nyílik arra is, hogy a költő és az együttes tagjai dedikálják a CD-ket, könyveket, kiadványokat, különös tekintettel a Hangzó Helikon Kaláka-Kányádi könyvekre.

Április 11-én, a Magyar Költészet Napján az „Állnak az órák” – A 60 éve született Csengey Dénes soraiból című estet tekinthetik meg a Magyarországi Német Színházban 18.00 órai kezdettel. Előadják: Tell Edit és Orbán György. Bevezetőt mond: Gacsályi József.

A Magyar Versmondók Egyesülete Tatabányán tartja központi ünnepségét, de Lőrinciben, Válon, Sopronban és Budapesten is közreműködik az ünnepi programokban. Az AGORA Nonprofi Kft.-vel, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal, a Magyar Írószövetséggel, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a József Attila Megyei Könyvtárral közösen rendezik meg a Versmondók a József Attila X. Országos Vers-, Énekelt Vers- És Prózamondó Versenyt Tatabányán, április 11-től 13-ig. A Költészet Napján közös, tömeges versmondással kezdődik majd a program, aztán kezdetét veszi a kulturális elemekkel vegyített versmondó verseny. Április 13-án, szombaton délután, várhatóan 16 órai kezdettel tartja a Magyar Versmondók Egyesülete hagyományos ünnepi rendezvényét, amelyen fellép többek között Mohai Gábor, Gerendás Péter, Turczi István, és a verseny legjobbjai is.

Lőrinciben április 10-én, szerdán 17 órakor kezdődik Lutter Imre Ócska keringő című önálló, verses-zenés estje, a Közösségi Házban.

A Mom Művelődési Házban Weöres Sándor versmondó verseny, Válon pedig a 21. Vajda János Szavalóverseny várja a fellépőket és az érdeklődőket.

A közelgő költészet napi eseményekről a vers.hu folyamatosan beszámol.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top