Barion Pixel
Connect with us

Rivalizálás? Koltai Róbert a húgával versenyzik

Hírek

Rivalizálás? Koltai Róbert a húgával versenyzik

Koltai Róbert és Koltai Judit mindketten színészek, ám együtt nagyon ritkán látni őket. Eljött a nagy pillanat, amikor egymás után lépnek fel ugyanazon a színpadon, ám korántsem közös előadásukon fáradoznak, épp ellenkezőleg: most egymás riválisai lesznek!

Móricz Zsigmond bőrébe bújik Koltai Róbert Nyíregyházán a 14. Kaleidoszkóp VersFesztiválon szombaton, az író eddig nem ismert emberi oldalát tárja a nézők elé. A versenyprogramban másik félszáz előadás mellett éppen húga, Koltai Judit jelenti az egyik nagy riválist: a színésznő önálló estjének felújított darabját hozza el egy nappal korábban, pénteken a VersFesztiválra. A nagy kérdés: vajon melyik Koltai nyeri el jobban a zsűri és a nézők tetszését?

 

„Képzelni lehet, milyen is az, amikor egy pici monológot pici térben pici nő mond. Mondjuk Shakespeare-t vagy Leacockot. Idéz Burns-től, Kosztolányitól, Szép Ernőtől, Molnár Ferenctől, Horgas Bélától, tőle való a címadó vers: Képzelni lehet… Meg aztán a pici térben a pici nő Brecht-songokat énekel, meg Holdvilágos éjszakánt, meg olyat például, hogy Szerelemhez nem kell szépség. Képzelni lehet, hogy az egymásra került gondolatok valamiféle sorrendbe szedve gondolati egységet alkotnak… Képzelni lehet, és látni is…” – írják Koltai Juditról, a Holdvilág Kamaraszínház művészéről a kritikusok. És valóban: sokan nem tudják, hogy Koltai Róbert testvére egy egészen egyedülálló jelenség apró alkatával, ám annál határozottabb karakterével és megjelenésével nemigen akad néző, aki egy pillanatra is elkalandozna a színésznő előadása közben. Judit nem először vesz részt a Kaleidoszkópon, a Holdvilág Kamaraszínház társulatával harmadik éve visszatérő versenyzők. Idén először bátyja, Robi személyében azonban komoly versenytársat kapott.

Koltai Róbert Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész szerint előadása, amelynek Móricz Zsigmond naplója az alapja, a gyónásnál is több: élveboncolás. Heroikus harc szeretteivel és önmagával – a szerelemért. A szerelemért és a végtelen munkáért. A közel ezer oldalas, 1924-25-ben írt naplóból lenyűgöző, eddig ismeretlen Móricz-kép tárul elénk. Küzdelmes évek a művészi szabadságért és az írói létért. Szívdobogtatóan felzaklató izgalmas olvasmány. Móricz varázslatosan és gyakran önmagát sem kímélő kegyetlenséggel ír. Ahogy a színész fogalmaz: „Legnagyobb meglepetésemre a műből az ördögi humor és az irónia sem hiányzik. Amikor megismertem B. Török Fruzsina szerkesztő színpadra szánt munkáját, arra gondoltam, ha a közönségre csak fele akkora hatással lesz a mű, mint rám, már akkor is katartikus színházi estének leszünk részesei.” Koltai Róbert nem bízza magát a véletlenre: kiváló kollégákkal együtt lép fel – Molnár Piroska, Kertész Péter, Úri István és Szirtes Balázs – hangjukkal lesznek jelen a VersFesztivál előadásán.

A nagy verseny végeredménye csak vasárnap késő délután derül ki, a Kaleidoszkóp VersFesztivál díjátadó GálaEstjén. Addig még számtalan versszínházi előadást, verszenei koncertet, filmet és versmondást láthat, hallhat a közönség. Színpadra lép önálló estjével a sorozatsztárként is népszerű R. Kárpáti Péter, aki olyan különleges, szuggesztív lírai estet mutat be, amelyben a zene verssé formálódik, és Demjén Ferenc, Presser Gábor és Stevanovity Dusán sorai katarzist hoznak, könnyeket lopva szemünkbe. Székhelyi József saját verseit tolmácsolja, az előadásban a vele fellépő Gerendás Péter zenél majd. A színházi csemegék sorát gazdagítja Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán előadása is, a WaX (William alias X – Shakespeare után szabadon), amely kicsit drámai, kicsit humoros, ám annál inkább elgondolkodtató létdráma a művészetről. Izgalmas pódiumjátéknak ígérkezik a szabadkai Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör két előadása. A pénteki Levante című, Mircea Cărtărescu lírai eposza nyomán létrejött előadás a vers keletkezésének körülményeit kutatja, míg szombaton a szerb és magyar kétnyelvű Ezüsthíd című darab a XX. század magyar szerelmi költészetéből nyújt válogatást.

Szombaton egyébként sok színét láthatja a néző a Kaleidoszkópnak. Mészégető Mária tanító célzatú előadóestje szombaton a tisztesség és tisztességtelenség, a szegénység és gazdagság kontrasztja tárul elénk. A kolozsvári ŐszinTe versszínház saját szerkesztésű előadásával egy közismert Jézus-történetet idéz fel, miközben számos magyar klasszikus költő verse hangzik el. Határon túli költők műveiből állított össze Tóth Zsóka egy versgyűjteményt, amelyet előadóest formájában láthatunk viszont, kedves, humoros, gyermeki világlátással megírt költeményekkel. A versek hangulatát jól tükrözi a második tétel elnevezése, mely Bettes István Velsz a madam módján című versének egy sora: „…nem vadok idedesz (…fő a nudalom)”.

A 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál első két napján zsúfolásig megteltek a termek, szinte minden előadás telt házzal futott. A fesztivál igazgatója, Lutter Imre tájékoztatása szerint csütörtök délutánra a fesztivál előadásait és koncertjeit már több mint kétezer néző látogatta. Olyan különleges produkciókat mutattak be, mint Galkó Balázs országos premiere, a Magyar Ugar – 56 perc verstánc című előadása, a Pannon Várszínház Élőképek Pilinszky-estje, vagy a Móricz Zsigmond Színház Déryné Hadművelet című előadása, amelyet egy Kaleidoszkópos játékkal zárt a társulat.

A részletes program a versfesztival.hu oldalon olvasható, jegyet a még nem telt házas előadásokra a jegymester.hu országos rendszerében és a Móricz Zsigmond Színház Országzászló téri jegyirodájában válthatnak az érdeklődők.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Mi lesz veled, Magyar Színház?

  By

  A Színház Online úgy tudja, érdekes helyzet alakult ki a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázata körül: a teátrumot 2015 januárjától vezető Dr. Zalán János és az igazgatói aspiráns Halasi Dániel színházi és...

 • Hírek

  Hollandia, képregények, Petőfi – tíz program

  By

  A szeptember 28-án kezdődő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerteágazó irodalmi, zenei, színházi programokkal találkozhatnak a látogatók. A négynapos rendezvényen a sokszínűség jegyében az idei kiemelt vendégország Hollandia lesz, de szó esik képregényekről...

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

To Top