Barion Pixel
Connect with us

Funky, pop-rock, slágerek: kedden hangulatváltó buli

Hírek

Funky, pop-rock, slágerek: kedden hangulatváltó buli

Ritka az, amikor a folk, a funky, a jazz és az énekelt vers megfér egymás mellett, mi több, olyan színes program keveredik belőle, hogy a néző/hallgató csak kapkodja a fejét! És itt van: a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál tömény koncertnappal nyit október 9-én kedden.

Ebben a programban a Szabó Balázs Band, a Gondola, a Kicsi Hang zenekar, a Vendéghang duó, a Kávészünet és az Ostinato együttes Huzella Péterrel, Bertóti Johannával, az Újhold zenekarral, Gosztola Adéllal, Dobó Dániellel és Gömbös Gyulával váltja egymást a színpadon. Igazi hangulatváltó buli várja a zenerajongókat Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban.

Önálló koncertet ad a Szabó Balázs Band. Szabó Balázs igazi modern polihisztor. A Suhancos zenekarból való távozása után megalakította saját zenekarát, amellyel egyre nagyobb sikereket ér el. Az Én már nem, a Zaj vagy éppen a Bájoló című dalok nemcsak a koncertjeire járó közönség, de hamar a rádiók kedvenceivé is váltak, akárcsak Szabó Balázs versfeldolgozásai, amelyekre egy rendhagyó est épült a Művészetek Palotájában. A főszereplő Pilinszky János, a fiatal énekes egyik kedvenc, ha nem a legkedvesebb költője, akiről a zenekarvezető így nyilatkozik: „Első találkozásom Pilinszky Jánossal egy hideg téli estén történt, amikor magányos könyvek között, egy idegen albérletben sorokat kerestem, szomorúság ellen. Sok éve már, hogy dúdolva olvasgattam a kopott lapokat… Most, hogy a versek dalok lettek, már csak annyi van hátra, hogy ez az ének formát öltsön egy különös estében.” Szabó Balázs az irodalom, a színház és a könnyűzene karöltésének lehetőségeit veszi sorra a VersFesztiválon, átjárót nyitva a műfajok között, ebben pedig saját zenekarán túl vendégzenészek és színészek lesznek a segítségére. Akik együtt zenélnek vele kedden Nyíregyházán: Szabó János (brácsa, vokál), Rostás Ottó (gitár, ének), Inoka Győző (nagybőgő),  Szegedi Attila “Szegecs” (basszusgitár), Fekete Dezső “Blackmagic” (dobok).

Pécsről a most megújult Ostinato együttes érkezik a fesztiválra. A vasárnap színpadra lépő budapesti Göncölszekér a kortárs magyar és közép-európai költészetet tette profilja meghatározó elemévé. 2011-ben mutatták be a Nyitott Műhelyben a Gryllus Kiadónál megjelent, „minden perc itthagy” című lemezüket. A megzenésített versek egyik legfontosabb témája a városi élet és hangulata, ennek megfelelően a zeneileg változatos hangzásvilágot olyan tradíciók is formálják, mint a dzsessz, a sanzon, a blues. A Szepsiből, Szlovákiából érkező Gondola zenekar Hol egyszer még címmel ad koncertet, a nyíregyházi Olajos Gábor, aki versdalokat írt a Móricz Zsigmond Színház: A lélek hossza című Radnóti-előadásához, hazai pályán színesíti a Kaleidoszkópot szombaton.

A képernyőről is jól ismert színész, R. Kárpáti Péter lírai estjének középpontjában Demjén Ferenc, Horváth Attila és Stevanovity Dusan dalai állnak. Dobó Dániel Gömbös Gyulával alkot duót, mint a PanelDoor Retro Acustik Band. A zenekar stílusa a mai modern zenei trendeket követi, ám teljesen egyedi világot képvisel. József Attila versei mellett Béres Attila, Nádasdi Sanyador, Lehotzky Barbara és a vezető, Dobó Dániel szerzeményeit hallhatja a közönség, akusztikus formában.

A Csillag születik tehetségkutató felfedezettje, a Kávészünet TRendhagyó irodalom, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész pedig Hűvös elegancia és forró szenvedély címmel ad interaktív koncertet, míg a kisebbeknek Tamás Éva hozza el Játéktárát Pécsről. Énekelt versben erősíti a mezőnyt az erdélyi Nagybányáról érkező Bertóti Johanna, prózai és énekelt verskoncertet ad egy előadásban a Vendéghang duó, Csikó Georgina és Osváth Gábor, Gosztola Adél, a nyíregyházi színház társulati tagja pedig legendás Karády-sanzonokkal lép színpadra.

Az már szinte hagyományosnak mondható, hogy Gerendás Péter fellép a VersFesztiválon, ezúttal azonban nem egyedül érkezik: Székhelyi Józseffel közösen írnak közéleti naplót a színpadon, versben és zenében. A felvidékről, Galántáról érkezik a Kicsi Hang, amely nem csupán a nevében sejteti az egyszerűséget: hangszerelése is a minimalizmus jegyében fogant. Megzenésítéseik egy gitárra és egy másik kiegészítő hangszerre, a dalok nagy többségénél furulyára, ritmushangszerekre íródnak. A gyomaendrődi Újhold tagjai rock zenekarokban is játszanak, azonban az ún. alternatív-underground közegből érkeznek, ezért más zenei ízléssel nyúlnak a költeményekhez, mint sok más hazai zenekar. Az Újhold egy színfolt lehet a hazai verszenekarok palettáján. Műsoruk Pilinszky János, Radnóti Miklós, József Attila, Babits Mihály, Buda Ferenc, Juhász Gyula és Kosztolányi Dezső megzenésítésekből áll.

Sztárok és idolok, pop-rock és klasszikus, ősbemutatók és egyszer látható előadások, mainstream és underground – ez a VersFesztivál. Ami attól Kaleidoszkóp, hogy a hangulatok, az érzelmi állapotok és a történetek egymást váltják, és mindenki maga tekergetheti a saját kaleidoszkópját, amikor eldönti, kitől melyik előadást, koncertet vagy filmet érzi sajátjának. A programot a Magyar Versmondók Egyesülete úgy állította össze, hogy minden korosztály és a különböző érdeklődési körű nézők is megtalálják a számukra fontos előadást, koncertet vagy filmet. Shakespeare-től Vörösmarty Mihályig, Adytól Radnótiig, Wass Alberttől Varró Dánielig, Arany Jánostól Kányádi Sándorig, József Attilától Pilinszky Jánosig rengeteg klasszikus és kortársköltő műve kerül színpadra és vászonra.

A Kaleidoszkópra a színház Országzászló téri jegyirodájában és a jegymester.hu rendszerében jelképes összegért lehet váltani belépőt, hogy minél többen kivehessék a részüket az igényes szórakozásból. A színház honlapján, a moriczszinhaz.hu-n és a hivatalos honlapon, a versfesztival.hu oldalon olvasható részletesen a program. A Magyar Versmondók Egyesülete jóvoltából tehát október 9-től 14-ig Nyíregyházán is karnyújtásnyira a vers, ahogy még kevésbé ismerjük.

 

A fesztiválindító keddi program:

10:30 Nagyszínpad  Fesztiválnyitó sajtótájékoztató

11:30 Nagyszínpad: Kávészünet zenekar: TRendhagyó irodalom…

13:00 Művész: Huzella Péter: Hűvös elegancia és forró szenvedély

14:15 Művész: Vendéghang duó: Elköltöztek innen

15:00 Művész: Ostinato együttes: Negyven perc

16:00 Művész: Bertóti Johanna: Volna kedvem volna

16:45 Művész: Újhold zenekar: Bájoló

17:30 Galéria: Ikerablak: Porpáczy Zoltán versplakát-kiállítás megnyitója

18:10 Művész: Gosztola Adél (Móricz Zsigmond Színház): Karády

19:10 Művész: Kicsi Hang: Ki viszi át…

20:00 Művész: Dobó Dániel és Gömbös Gyula: Vallomások

21:00 Művész: Gondola zenekar: Hol egyszer még

21:45 Művész: Szabó Balázs Band: Széken és ágon


Részletek és jegyváltás:
www.versfesztival.hu/kedd

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top