Connect with us

Ikerablak – versek párhuzamosan

Hírek

Ikerablak – versek párhuzamosan

Nem pusztán egy kiállítást, hanem a költészet párhuzamos dimenzióit is megnyitotta a Kaleidoszkóp VersFesztiválon Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus kedden este, a művész mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató grafikai-tipográfiai kiállításán. A versplakátokat mindössze egy hétig, a VersFesztivál alatt láthatja a nagyközönség, a tárlat zárása után a képeket a seregszemle legjobb produkcióinak alkotói kapják jutalmul.

Már a fesztivál nyitónapján több mint ezer néző fordult meg a Kaleidoszkóp verszenei koncertjein, ami Lutter Imre fesztiváligazgató tájékoztatása szerint rekord az egy napos nézői számot tekintve, és meglehetősen sokan kíváncsiak voltak a versek képzőművészeti kiteljesedésére is. A fesztivál alatti főszereplő leginkább az élő szó, de legalább ugyanennyire fontos kísérőelem a belső monológ is. A részt vevő klasszikus és kortárs szerzők párbeszéde valódi eszmecserére hívta a több mint 300 színészt, zenészt, előadóművészt, filmes alkotót és versmondót, akik a mindennapoktól elrugaszkodva egy reménytelibb világba invitálják a közönséget.

A most megnyílt tárlaton a halálozási évfordulóhoz köthető költők (Orbán Ottó, Nagy Gáspár, Szabó Magda, Hervay Gizella, József Attila, Juhász Gyula) műveinek asszociációi éppúgy megtekinthetők, mint a születési évfordulós klasszikusok: Parancs János, Nemes-Nagy Ágnes, Kálnoky László, Örkény István, Áprily Lajos, Karinthy Frigyes és Kassák Lajos.

Szerdán is telt házzal folytatódtak a Kaleidoszkóp előadásai. A Komáromi Jókai Színház Arany János balladáira épülő Tetemre hívás című estjére közel kétszázan voltak kíváncsiak. A szegedi Parastúdió liturgikus Grotowsky-stílusú produkcióját követően a nyíregyháziak saját társulatukért szurkolhatnak: a Déryné Hadműveletet mutatja be a Móricz Zsigmond Színház a versenyprogramban. A Pannon Várszínház Pilinszky János Élőképek című versszínházi előadásával érkezett, de lesz országos premier is: Galkó Balázs „Magyar ugar – 56 perc verstánc” című produkciója elementáris estét ígér. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház részéről Székely-Kulcsár Attila zárja a szerdai napot Wass Albert műveire épülő Mustármag című előadásával.

Csütörtökön diákelőadással indul a nap: Petőfi A helység kalapácsát Kuncz László operaénekes-versmondó egyszemélyes versszínházi előadásban prezentálja. József Attila alkotói folyamatát két különböző előadásból ismerheti meg a közönség: előbb a budapesti Holdvilág Kamaraszínház, majd a Tomcsa Sándor Színház részéről Turi Bálint dolgozza fel az egyik legnagyobb költő életművét a színpadon.  A szlovákiai Karváról érkező Gáspár Enikő egy elbocsátott nő életét fűzi történetbe. fellép a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye egy középkori pajzán széphistóriával, majd a Marosvásárhelyről érkező Meister Éva zenés, verses pódiumestet mutat be a szülőföld elhagyásáról. A soltis Lajos Színház Csongor és Tündéjére már minden jegyet eladtak a szervezők, de Pregitzer Fruzsina és a pécsi Babits Pódium előadásaira még lehet jegyet váltani.

Pénteken klasszikus és kortársköltők, többek között Ady Endre és Csikós Attila műveit láthatjuk színházi előadás formájában. Fellép Karácsonyi Zoltán és Dolmány Attila, saját verseivel Székhelyi József és Gerendás Péter, Koltai Judit, R. Kárpáti Péter, Havas Judit, valamint a vajdasági Életjel társulata és a Holdvilág Kamaraszínház, egy újabb előadással.

A részletes program a versfesztival.hu oldalon olvasható, jegyet a jegymester.hu országos rendszerében és a Móricz Zsigmond Színház Országzászló téri jegyirodájában válthatnak az érdeklődők.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top