Barion Pixel
Connect with us

Ikerablak – versek párhuzamosan

Hírek

Ikerablak – versek párhuzamosan

Nem pusztán egy kiállítást, hanem a költészet párhuzamos dimenzióit is megnyitotta a Kaleidoszkóp VersFesztiválon Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus kedden este, a művész mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató grafikai-tipográfiai kiállításán. A versplakátokat mindössze egy hétig, a VersFesztivál alatt láthatja a nagyközönség, a tárlat zárása után a képeket a seregszemle legjobb produkcióinak alkotói kapják jutalmul.

Már a fesztivál nyitónapján több mint ezer néző fordult meg a Kaleidoszkóp verszenei koncertjein, ami Lutter Imre fesztiváligazgató tájékoztatása szerint rekord az egy napos nézői számot tekintve, és meglehetősen sokan kíváncsiak voltak a versek képzőművészeti kiteljesedésére is. A fesztivál alatti főszereplő leginkább az élő szó, de legalább ugyanennyire fontos kísérőelem a belső monológ is. A részt vevő klasszikus és kortárs szerzők párbeszéde valódi eszmecserére hívta a több mint 300 színészt, zenészt, előadóművészt, filmes alkotót és versmondót, akik a mindennapoktól elrugaszkodva egy reménytelibb világba invitálják a közönséget.

A most megnyílt tárlaton a halálozási évfordulóhoz köthető költők (Orbán Ottó, Nagy Gáspár, Szabó Magda, Hervay Gizella, József Attila, Juhász Gyula) műveinek asszociációi éppúgy megtekinthetők, mint a születési évfordulós klasszikusok: Parancs János, Nemes-Nagy Ágnes, Kálnoky László, Örkény István, Áprily Lajos, Karinthy Frigyes és Kassák Lajos.

Szerdán is telt házzal folytatódtak a Kaleidoszkóp előadásai. A Komáromi Jókai Színház Arany János balladáira épülő Tetemre hívás című estjére közel kétszázan voltak kíváncsiak. A szegedi Parastúdió liturgikus Grotowsky-stílusú produkcióját követően a nyíregyháziak saját társulatukért szurkolhatnak: a Déryné Hadműveletet mutatja be a Móricz Zsigmond Színház a versenyprogramban. A Pannon Várszínház Pilinszky János Élőképek című versszínházi előadásával érkezett, de lesz országos premier is: Galkó Balázs „Magyar ugar – 56 perc verstánc” című produkciója elementáris estét ígér. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház részéről Székely-Kulcsár Attila zárja a szerdai napot Wass Albert műveire épülő Mustármag című előadásával.

Csütörtökön diákelőadással indul a nap: Petőfi A helység kalapácsát Kuncz László operaénekes-versmondó egyszemélyes versszínházi előadásban prezentálja. József Attila alkotói folyamatát két különböző előadásból ismerheti meg a közönség: előbb a budapesti Holdvilág Kamaraszínház, majd a Tomcsa Sándor Színház részéről Turi Bálint dolgozza fel az egyik legnagyobb költő életművét a színpadon.  A szlovákiai Karváról érkező Gáspár Enikő egy elbocsátott nő életét fűzi történetbe. fellép a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye egy középkori pajzán széphistóriával, majd a Marosvásárhelyről érkező Meister Éva zenés, verses pódiumestet mutat be a szülőföld elhagyásáról. A soltis Lajos Színház Csongor és Tündéjére már minden jegyet eladtak a szervezők, de Pregitzer Fruzsina és a pécsi Babits Pódium előadásaira még lehet jegyet váltani.

Pénteken klasszikus és kortársköltők, többek között Ady Endre és Csikós Attila műveit láthatjuk színházi előadás formájában. Fellép Karácsonyi Zoltán és Dolmány Attila, saját verseivel Székhelyi József és Gerendás Péter, Koltai Judit, R. Kárpáti Péter, Havas Judit, valamint a vajdasági Életjel társulata és a Holdvilág Kamaraszínház, egy újabb előadással.

A részletes program a versfesztival.hu oldalon olvasható, jegyet a jegymester.hu országos rendszerében és a Móricz Zsigmond Színház Országzászló téri jegyirodájában válthatnak az érdeklődők.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Mi lesz veled, Magyar Színház?

  By

  A Színház Online úgy tudja, érdekes helyzet alakult ki a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázata körül: a teátrumot 2015 januárjától vezető Dr. Zalán János és az igazgatói aspiráns Halasi Dániel színházi és...

 • Hírek

  Hollandia, képregények, Petőfi – tíz program

  By

  A szeptember 28-án kezdődő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerteágazó irodalmi, zenei, színházi programokkal találkozhatnak a látogatók. A négynapos rendezvényen a sokszínűség jegyében az idei kiemelt vendégország Hollandia lesz, de szó esik képregényekről...

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

To Top