Barion Pixel
Connect with us

Hírek

Versek 4D-ben

Fikciós alkotások, dokumentumfilmek és ismeretterjesztő televíziós alkotások is helyet kaptak a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál hétvégi versenyprogramjában. Lutter Imre fesztiváligazgató, producer elmondta: 39 alkotást neveztek a VersFesztiválra, ezekből előzsűri válogatta ki azokat, amiket a nagyközönség is láthat Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban.

Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje kedden kezdődött Nyíregyházán, ahol versszínházi előadások, önálló estek, verses monodrámák, mozgásszínházi produkciók, koncertek, versmondó szalon és versplakát kiállítás is várja a nézőket október 14-ig. A versfilmes alkotásoké a legfiatalabb versenykategóriája a Kaleidoszkópnak, két éve indították el. Ebben olyan hivatásos és amatőr, független filmes alkotók, alkotóközösségek művei versenyeznek, amik a költészet etűdszerű, rövid, 5-10 perces audiovizuális megvalósításai, vagy egy kiválasztott költő vagy író szellemi örökségét bemutató fikciós kisjátékfilmek. Augusztusban a verseny előszelének is tekinthető Bujtor István Filmfesztiválon néhány produkció már látható volt.

Bekerült a versenyprogramba Jánosi Antal: Isten csavargója című Kiss Benedek-portréja, Gáspár Enikő: Örkény István Ki hitte volna? című feldolgozása és Csubriló Zoltán: Lidérchangok című alkotása. Igazi kuriózum Gál Katalin filmje, amit a közelmúltban elhunyt televíziós, Czigány Zoltán verseire készített (A szőnyeg szélénél, Kötött forma). A Színház- és Filmművészeti Egyetem Kolosi Péter és Zilahy Tamás által vezetett filmes osztályából szinte kivétel nélkül minden hallgató nevezett a Kaleidoszkóp VersFesztiválra. Október 13-án és 14-én vetítik például Kovács Eszter és Becsey Kristóf: Karinthy Frigyes, Ady Endre – Moslék-ország című alkotását, Damokos Attila: Szegény kis szimbolista klapec című filmjét, Bakony Alexa: Charles című versfilmjét Karinthy Frigyes Kaffka Margit: Charles paródiájából, valamint Szórád Máté: Antik szerelem és Tóth Ildikó: Harctér című filmes munkáját.

A fesztivál elmúlt négy napján gyakorlatilag robbantott a vers: több mint háromezer néző látta eddig a Kaleidoszkóp VersFesztivál előadásait, ami rekord nézőszámot jelent. Fellépett R. Kárpáti Péter egy különleges, szuggesztív lírai esttel, Székhelyi József saját verseit vitte színre Gerendás Péterrel, Galkó Balázs versszínházi előadása országos premier volt. A színházi csemegék sorát gazdagította Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán előadása, Csikós Attila darabjával, a WaX-szal (William alias X), amely kicsit drámai, kicsit humoros, ám annál inkább elgondolkodtató létdráma a művészetről. Tucatnyi verszenei koncert mellett különleges produkcióval érkezett a veszprémi Pannon Várszínház, a felvidéki Komáromi Jókai Színház, a Móricz Zsigmond Színház, és a Soltis Lajos Színház is, amelynek előadását 436 néző látta.

A hétvégén csak fokozódik a hangulat: a versmondók és a versfilmek mellett megannyi előadóest kerül színpadra. A Magyar Versmondók Egyesületének rendezésében szombaton este találkozhat a közönség Koltai Róberttel, aki Móricz Zsigmondot alakítja majd, és az író eddig nem ismert emberi oldalát tárja a nézők elé. Érdekesség, hogy a színész húga, Koltai Judit egy nappal korábban szerepelt ugyanitt, a versenyprogramban. A kolozsvári ŐszinTe versszínház egy közismert Jézus-történetet idéz fel, Mészégető Mária önálló estje a tisztesség és tisztességtelenség, a szegénység és gazdagság közötti szakadékot mutatja be. A Littera Nova Kiadó és Tóth Zsóka a költészetet népszerűsíti előadásában, az utóbbi est határon túli költők műveiből állt össze. A szabadkai Életjel Csáth Géza Kör Levante című pódiumjátékában a vers keletkezésének körülményeit kutatja. A társulat másik érdekes előadása az Ezüsthíd, amely egy 2011-ben a Vajdaságban megjelent kétnyelvű, szerb-magyar versantológia feldolgozása, a XX. század magyar szerelmi költészetéből. A legkisebbeknek játszik Tamás Éva Játéktára, koncertezik a Göncölszekér zenekar és Olajos Gábor, a vasárnapi díjátadó GálaEsten pedig fellép Petneházy Attila, Pregitzer Fruzsina és Bakos-Kiss Gábor színművész, Turczi István költő, Tasnádi Csaba színházigazgató és Lutter Imre fesztiváligazgató.

A versek zenei, filmes és színházi feldolgozása mellett egy negyedik dimenziót is nyisson a fesztivál, vasárnapig még látható a Kaleidoszkóp saját versplakát-kiállítása Porpáczy Zoltán alkotásaiból. A tárlaton a halálozási évfordulóhoz köthető költők (Orbán Ottó, Nagy Gáspár, Szabó Magda, Hervay Gizella, József Attila, Juhász Gyula) műveinek asszociációi éppúgy megtekinthetők, mint a születési évfordulós klasszikusok: Parancs János, Nemes-Nagy Ágnes, Kálnoky László, Örkény István, Áprily Lajos, Karinthy Frigyes és Kassák Lajos.

Amellett, hogy a közönség igényes szórakoztatása a cél, a Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyprogram, ahol szakmai zsűri dönt a helyezésekről és a minősítésekről. A fesztivál igazgatója, Lutter Imre szerint az eddigi legerősebb program várja a nézőket, és minden korosztály megtalálhatja a számára kedves előadást, koncertet vagy filmet. A részletes program a versfesztival.hu oldalon olvasható, jegyet a jegymester.hu országos rendszerében és a Móricz Zsigmond Színház jegypénztárában válthatnak az érdeklődők.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

To Top