Barion Pixel
Connect with us

Őze Lajos Verseny

Hírek

Őze Lajos Verseny

A Közhasznú Alapítvány a Dadogókért és a Seneca Beszéd Stúdió Őze Lajos Vers- és Prózamondó Versenyt hirdet az alapítvány fennállásának 20. évfordulója alkalmából Magyarországon és határainkon túl élő középiskolás korú fiatalok részére.

Bruce Willis színész, Marylin Monroe színésznő, Winston Churchill angol miniszterelnök, John Updike amerikai író, VI. György angol király, a bibliai Mózes és Démoszthenész ókori szónok. Az ő nevükkel már mindenki találkozott. Híresek és sikeresek, ugyanakkor mind dadogtak.

A dadogás, ez a súlyos kommunikációs zavar az össznépességnek hozzávetőlegesen 1 %-át érinti. Ez a szám csak látszólag alacsony.

A korosztályok szerint megoszló gyakoriságot tekintve ez azt jelenti, hogy az 5-6 évesek között ez a beszédhiba enyhébb-súlyosabb formában közel 6.000 gyermeknél jelentkezik. Iskoláskorúak körében ez a szám valamivel alacsonyabb.

A dadogók kommunikációs nehézségeik miatt hátrányos helyzetűek: beilleszkedési, kapcsolatteremtési, és pályaválasztási gondokkal küzdenek. Önértékelésük alacsony szintű, bizonytalan. Társadalmi megítélésük kedvezőtlen. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy az emberek nagy többsége a dadogókat betegnek, csökkent értelműnek, vezetésre alkalmatlannak és nevetségesnek tartják, párnak nem választanák.

Ez a negatív megítélés nagymértékben csökken azon megkérdezetteknél, akik közvetlen környezetükben (család, iskola, munkahely) személyesen találkoztak dadogókkal és közelebbről megismerhették őket.

A jelenség sokrétűsége miatt a megfelelő terápia megtalálása is sokszor igen bonyolult feladat. A szakemberek számára gyakran nehézséget okoz a dadogók szakszerű ellátása. A logopédusok a jelenség pszichológiai vonatkozásai miatt, a pszichológusok a beszédben jelentkező tünetekkel kapcsolatos szakértelem hiányára hivatkozva kompetencia-gondokkal küzdenek.

Az Alapítvány a Dadogókért 1994 -ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a dadogókat. Ennek keretében szervezi meg a vers- és prózamondó versenyt Őze Lajos emlékére.

A verseny menete:

 • helyi elődöntő megszervezése 2013. november 4. és november 29. között. A helyi előválogatások számától függ, hogy szükség lesz-e
 • középdöntők tartására, mivel az
 • áprilisi döntőbe legfeljebb 20 versenyző kerülhet be.

A középdöntők 2014. január 15. és február 15. között Budaörsön kerülnek megrendezésre.

A döntőt és az azt követő gálaműsort 2014. áprilisában szintén Budaörsön tartják.

A verseny felhívása teljes terjedelmében itt olvasható a vers.hu Versenyek menüpontjában:

ŐZE LAJOS VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY


Az Őze versmondó versenyt szervező alapítvány feladatait saját meghatározása szerint a következő területeken látja el:

  – az érintettek számára tanácsadással, terápiás lehetőségek felkutatásával, esetenként anyagi támogatással,
  – a társadalom felvilágosításával, tájékoztatásával,
  – a szakemberek számára pályázatok kiírásával, szakmai találkozók szervezésével.

2006. óta az Alapítvány a Dadogókért székhelye Budaörsre került. Szinte azonnal jó kapcsolat alakult ki a város oktatási intézményeivel és az Önkormányzattal. A Herman Ottó Általános Iskola és Budaörsi Logopédiai Intézet együttműködési megállapodást kötött az Alapítvánnyal.

Évente ismétlődő „Ej, mi a kő?” c. Kavics- és Kődíszítő Pályázatukat rendszerint ott rendezték meg, kiállításaiknak is helyet biztosítottak.

Anyanyelvi nyári napközis táboruk pedig évente más-más oktatási intézményben kapott helyet, de már 3 éve szívesen térnek vissza a Leopold Mozart Zeneiskola falai közé. A Zeneiskola egyébként szintén sok rendezvényük létrehozásában segédkezett.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat és diplomát

  By

  Két vajdasági születésű előadó győzelmével ért véget a hétvégén megrendezett XXVIII. Latinovits Versmondó Találkozó és Verseny Balatonszemesen. A Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete a 47 éve elhunyt színészkirály életműve...

 • Hírek

  Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

  By

  47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a...

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

To Top