Connect with us

Őze Lajos Verseny

Hírek

Őze Lajos Verseny

A Közhasznú Alapítvány a Dadogókért és a Seneca Beszéd Stúdió Őze Lajos Vers- és Prózamondó Versenyt hirdet az alapítvány fennállásának 20. évfordulója alkalmából Magyarországon és határainkon túl élő középiskolás korú fiatalok részére.

Bruce Willis színész, Marylin Monroe színésznő, Winston Churchill angol miniszterelnök, John Updike amerikai író, VI. György angol király, a bibliai Mózes és Démoszthenész ókori szónok. Az ő nevükkel már mindenki találkozott. Híresek és sikeresek, ugyanakkor mind dadogtak.

A dadogás, ez a súlyos kommunikációs zavar az össznépességnek hozzávetőlegesen 1 %-át érinti. Ez a szám csak látszólag alacsony.

A korosztályok szerint megoszló gyakoriságot tekintve ez azt jelenti, hogy az 5-6 évesek között ez a beszédhiba enyhébb-súlyosabb formában közel 6.000 gyermeknél jelentkezik. Iskoláskorúak körében ez a szám valamivel alacsonyabb.

A dadogók kommunikációs nehézségeik miatt hátrányos helyzetűek: beilleszkedési, kapcsolatteremtési, és pályaválasztási gondokkal küzdenek. Önértékelésük alacsony szintű, bizonytalan. Társadalmi megítélésük kedvezőtlen. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy az emberek nagy többsége a dadogókat betegnek, csökkent értelműnek, vezetésre alkalmatlannak és nevetségesnek tartják, párnak nem választanák.

Ez a negatív megítélés nagymértékben csökken azon megkérdezetteknél, akik közvetlen környezetükben (család, iskola, munkahely) személyesen találkoztak dadogókkal és közelebbről megismerhették őket.

A jelenség sokrétűsége miatt a megfelelő terápia megtalálása is sokszor igen bonyolult feladat. A szakemberek számára gyakran nehézséget okoz a dadogók szakszerű ellátása. A logopédusok a jelenség pszichológiai vonatkozásai miatt, a pszichológusok a beszédben jelentkező tünetekkel kapcsolatos szakértelem hiányára hivatkozva kompetencia-gondokkal küzdenek.

Az Alapítvány a Dadogókért 1994 -ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a dadogókat. Ennek keretében szervezi meg a vers- és prózamondó versenyt Őze Lajos emlékére.

A verseny menete:

 • helyi elődöntő megszervezése 2013. november 4. és november 29. között. A helyi előválogatások számától függ, hogy szükség lesz-e
 • középdöntők tartására, mivel az
 • áprilisi döntőbe legfeljebb 20 versenyző kerülhet be.

A középdöntők 2014. január 15. és február 15. között Budaörsön kerülnek megrendezésre.

A döntőt és az azt követő gálaműsort 2014. áprilisában szintén Budaörsön tartják.

A verseny felhívása teljes terjedelmében itt olvasható a vers.hu Versenyek menüpontjában:

ŐZE LAJOS VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY


Az Őze versmondó versenyt szervező alapítvány feladatait saját meghatározása szerint a következő területeken látja el:

  – az érintettek számára tanácsadással, terápiás lehetőségek felkutatásával, esetenként anyagi támogatással,
  – a társadalom felvilágosításával, tájékoztatásával,
  – a szakemberek számára pályázatok kiírásával, szakmai találkozók szervezésével.

2006. óta az Alapítvány a Dadogókért székhelye Budaörsre került. Szinte azonnal jó kapcsolat alakult ki a város oktatási intézményeivel és az Önkormányzattal. A Herman Ottó Általános Iskola és Budaörsi Logopédiai Intézet együttműködési megállapodást kötött az Alapítvánnyal.

Évente ismétlődő „Ej, mi a kő?” c. Kavics- és Kődíszítő Pályázatukat rendszerint ott rendezték meg, kiállításaiknak is helyet biztosítottak.

Anyanyelvi nyári napközis táboruk pedig évente más-más oktatási intézményben kapott helyet, de már 3 éve szívesen térnek vissza a Leopold Mozart Zeneiskola falai közé. A Zeneiskola egyébként szintén sok rendezvényük létrehozásában segédkezett.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top