Barion Pixel
Connect with us

Őze Lajos Verseny

Hírek

Őze Lajos Verseny

A Közhasznú Alapítvány a Dadogókért és a Seneca Beszéd Stúdió Őze Lajos Vers- és Prózamondó Versenyt hirdet az alapítvány fennállásának 20. évfordulója alkalmából Magyarországon és határainkon túl élő középiskolás korú fiatalok részére.

Bruce Willis színész, Marylin Monroe színésznő, Winston Churchill angol miniszterelnök, John Updike amerikai író, VI. György angol király, a bibliai Mózes és Démoszthenész ókori szónok. Az ő nevükkel már mindenki találkozott. Híresek és sikeresek, ugyanakkor mind dadogtak.

A dadogás, ez a súlyos kommunikációs zavar az össznépességnek hozzávetőlegesen 1 %-át érinti. Ez a szám csak látszólag alacsony.

A korosztályok szerint megoszló gyakoriságot tekintve ez azt jelenti, hogy az 5-6 évesek között ez a beszédhiba enyhébb-súlyosabb formában közel 6.000 gyermeknél jelentkezik. Iskoláskorúak körében ez a szám valamivel alacsonyabb.

A dadogók kommunikációs nehézségeik miatt hátrányos helyzetűek: beilleszkedési, kapcsolatteremtési, és pályaválasztási gondokkal küzdenek. Önértékelésük alacsony szintű, bizonytalan. Társadalmi megítélésük kedvezőtlen. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy az emberek nagy többsége a dadogókat betegnek, csökkent értelműnek, vezetésre alkalmatlannak és nevetségesnek tartják, párnak nem választanák.

Ez a negatív megítélés nagymértékben csökken azon megkérdezetteknél, akik közvetlen környezetükben (család, iskola, munkahely) személyesen találkoztak dadogókkal és közelebbről megismerhették őket.

A jelenség sokrétűsége miatt a megfelelő terápia megtalálása is sokszor igen bonyolult feladat. A szakemberek számára gyakran nehézséget okoz a dadogók szakszerű ellátása. A logopédusok a jelenség pszichológiai vonatkozásai miatt, a pszichológusok a beszédben jelentkező tünetekkel kapcsolatos szakértelem hiányára hivatkozva kompetencia-gondokkal küzdenek.

Az Alapítvány a Dadogókért 1994 -ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a dadogókat. Ennek keretében szervezi meg a vers- és prózamondó versenyt Őze Lajos emlékére.

A verseny menete:

 • helyi elődöntő megszervezése 2013. november 4. és november 29. között. A helyi előválogatások számától függ, hogy szükség lesz-e
 • középdöntők tartására, mivel az
 • áprilisi döntőbe legfeljebb 20 versenyző kerülhet be.

A középdöntők 2014. január 15. és február 15. között Budaörsön kerülnek megrendezésre.

A döntőt és az azt követő gálaműsort 2014. áprilisában szintén Budaörsön tartják.

A verseny felhívása teljes terjedelmében itt olvasható a vers.hu Versenyek menüpontjában:

ŐZE LAJOS VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY


Az Őze versmondó versenyt szervező alapítvány feladatait saját meghatározása szerint a következő területeken látja el:

  – az érintettek számára tanácsadással, terápiás lehetőségek felkutatásával, esetenként anyagi támogatással,
  – a társadalom felvilágosításával, tájékoztatásával,
  – a szakemberek számára pályázatok kiírásával, szakmai találkozók szervezésével.

2006. óta az Alapítvány a Dadogókért székhelye Budaörsre került. Szinte azonnal jó kapcsolat alakult ki a város oktatási intézményeivel és az Önkormányzattal. A Herman Ottó Általános Iskola és Budaörsi Logopédiai Intézet együttműködési megállapodást kötött az Alapítvánnyal.

Évente ismétlődő „Ej, mi a kő?” c. Kavics- és Kődíszítő Pályázatukat rendszerint ott rendezték meg, kiállításaiknak is helyet biztosítottak.

Anyanyelvi nyári napközis táboruk pedig évente más-más oktatási intézményben kapott helyet, de már 3 éve szívesen térnek vissza a Leopold Mozart Zeneiskola falai közé. A Zeneiskola egyébként szintén sok rendezvényük létrehozásában segédkezett.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top