Barion Pixel
Connect with us

Őze Lajos Verseny

Hírek

Őze Lajos Verseny

A Közhasznú Alapítvány a Dadogókért és a Seneca Beszéd Stúdió Őze Lajos Vers- és Prózamondó Versenyt hirdet az alapítvány fennállásának 20. évfordulója alkalmából Magyarországon és határainkon túl élő középiskolás korú fiatalok részére.

Bruce Willis színész, Marylin Monroe színésznő, Winston Churchill angol miniszterelnök, John Updike amerikai író, VI. György angol király, a bibliai Mózes és Démoszthenész ókori szónok. Az ő nevükkel már mindenki találkozott. Híresek és sikeresek, ugyanakkor mind dadogtak.

A dadogás, ez a súlyos kommunikációs zavar az össznépességnek hozzávetőlegesen 1 %-át érinti. Ez a szám csak látszólag alacsony.

A korosztályok szerint megoszló gyakoriságot tekintve ez azt jelenti, hogy az 5-6 évesek között ez a beszédhiba enyhébb-súlyosabb formában közel 6.000 gyermeknél jelentkezik. Iskoláskorúak körében ez a szám valamivel alacsonyabb.

A dadogók kommunikációs nehézségeik miatt hátrányos helyzetűek: beilleszkedési, kapcsolatteremtési, és pályaválasztási gondokkal küzdenek. Önértékelésük alacsony szintű, bizonytalan. Társadalmi megítélésük kedvezőtlen. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy az emberek nagy többsége a dadogókat betegnek, csökkent értelműnek, vezetésre alkalmatlannak és nevetségesnek tartják, párnak nem választanák.

Ez a negatív megítélés nagymértékben csökken azon megkérdezetteknél, akik közvetlen környezetükben (család, iskola, munkahely) személyesen találkoztak dadogókkal és közelebbről megismerhették őket.

A jelenség sokrétűsége miatt a megfelelő terápia megtalálása is sokszor igen bonyolult feladat. A szakemberek számára gyakran nehézséget okoz a dadogók szakszerű ellátása. A logopédusok a jelenség pszichológiai vonatkozásai miatt, a pszichológusok a beszédben jelentkező tünetekkel kapcsolatos szakértelem hiányára hivatkozva kompetencia-gondokkal küzdenek.

Az Alapítvány a Dadogókért 1994 -ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a dadogókat. Ennek keretében szervezi meg a vers- és prózamondó versenyt Őze Lajos emlékére.

A verseny menete:

 • helyi elődöntő megszervezése 2013. november 4. és november 29. között. A helyi előválogatások számától függ, hogy szükség lesz-e
 • középdöntők tartására, mivel az
 • áprilisi döntőbe legfeljebb 20 versenyző kerülhet be.

A középdöntők 2014. január 15. és február 15. között Budaörsön kerülnek megrendezésre.

A döntőt és az azt követő gálaműsort 2014. áprilisában szintén Budaörsön tartják.

A verseny felhívása teljes terjedelmében itt olvasható a vers.hu Versenyek menüpontjában:

ŐZE LAJOS VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY


Az Őze versmondó versenyt szervező alapítvány feladatait saját meghatározása szerint a következő területeken látja el:

  – az érintettek számára tanácsadással, terápiás lehetőségek felkutatásával, esetenként anyagi támogatással,
  – a társadalom felvilágosításával, tájékoztatásával,
  – a szakemberek számára pályázatok kiírásával, szakmai találkozók szervezésével.

2006. óta az Alapítvány a Dadogókért székhelye Budaörsre került. Szinte azonnal jó kapcsolat alakult ki a város oktatási intézményeivel és az Önkormányzattal. A Herman Ottó Általános Iskola és Budaörsi Logopédiai Intézet együttműködési megállapodást kötött az Alapítvánnyal.

Évente ismétlődő „Ej, mi a kő?” c. Kavics- és Kődíszítő Pályázatukat rendszerint ott rendezték meg, kiállításaiknak is helyet biztosítottak.

Anyanyelvi nyári napközis táboruk pedig évente más-más oktatási intézményben kapott helyet, de már 3 éve szívesen térnek vissza a Leopold Mozart Zeneiskola falai közé. A Zeneiskola egyébként szintén sok rendezvényük létrehozásában segédkezett.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  A szeretet versei és történetei

  By

  Exkluzív verses ajánlással juthatnak hozzá az érdeklődők a szeretet ünnepére készülve a szeretet könyvéhez a vers.hu oldalon. Lutter Imre: Ha szeretsz… című verses interjúkötetéhez egy különleges ünnepi idézetet dedikál a szerző mindenkinek, aki családtagjainak, barátainak vagy...

 • Hírek

  Király Viktor 15 – jubileumi koncert-show

  By

  November 25-én, szombaton este 7-kor különleges találkozásra invitálja Király Viktor a zene szerelmeseit, s azokat, akik kíváncsiak az amerikai és a hazai zenei élet izgalmas kulisszáira. Pályafutásának fontos állomása a 15 éves...

 • Hírek

  Lemondott Vidnyánszky Attila

  By

  Sokkolta a Nemzeti Színház társulatát az a súlyos baleset, ami a kollégáikat érte péntek este a Rómeó és Júlia előadásán.

 • Hírek

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díj átadása

  By

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díját november 10-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András polgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyújtotta át Zalán Tibornak a Győri...

 • Hírek

  Meghalt Reményi József Tamás

  By

  2023. november 10-én, ma hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, többek között a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera...

To Top