Barion Pixel
Connect with us

Az idei Költészet Napi díjazottak

Hírek

Az idei Költészet Napi díjazottak

250 néző előtt, telt házas, három órás, zenés versszínházi műsor közepette osztotta ki idei díjait a Költészet Napja alkalmából a Magyar Versmondók Egyesülete a Műcsarnokban. Az Eszterházy Károly Főiskola kulturális programigazgatója és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke is kitüntetést vehetett át.

A több mint harminc ezres holdudvarral rendelkező művészeti, közművelődési, oktatási és érdekképviseleti civil szervezet minden évben díjazza azokat a hivatásos művészeket, közművelődési szakembereket, amatőr vagy pályakezdő versmondókat, előadókat, versrendezőket, társulatokat és műhelyeket, akik és amelyek tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a költészet művészeti-kulturális, közoktatási és társadalmi szerepének növeléséhez, a vers ember közelibbé tételéhez.

A „Ki viszi át a Szerelmet” díjat, az egyesület legrégebbi kitüntetését évente legfeljebb három magánszemélynek, egyesületnek vagy öntevékeny művészeti körnek ítélik oda. Idén két irodalomszervező vehette át a díjat. A magyar költészet, a versmondó előadóművészet határon túli támogatásáért, irodalomszervező munkájáért, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete segítéséért Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, valamint a költészet és a versmondó előadóművészet iskolai népszerűsítéséért, tehetségkutató és tehetséggondozó munkájáért, és a Kaleidoszkóp VersFesztivál szervezői tevékenységéért Szász-Kolumbán Olga drámatanár, a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának tanára.

Az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és a Magyar Versmondók Egyesülete VersGondnok címmel jutalmazza azon művészeket és szervezési szakembereket, akik munkájuk révén az egyesület valódi bázissá válását, hiteles szakmai környezetté tételét, megszervezését és népszerűsítését szakmai és populáris körben segítik. 2011-ben a díjat Losonczi Balázs, a Miskolci Campus területén működő, az Uni-Hotel Diákotthonnal és a regionális versmondó egyesülettel közösen üzemeltetett Uni-Klub vezetője kapta, kulturális programsorozatok szervezéséért. Ezt a kitüntetést vehette át Jónás Zoltán újságíró, előadóművész, művelődési és művészeti szakember, az Egri Eszterházy Károly Főiskola kulturális programigazgatója is, aki a kultúrához, az irodalomhoz Nagy László: Megismerés, nyelv és vers című esszéjéből idézett gondolattal kötődik több mint négy évtizede: „Kötelességem figyelni a szóra, bánnom a szóval odaadás és felelősség…”

A magyar vers-és prózamondásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó versmondók elismerése, kiemelése, megismertetése céljából Magiszter Versmondó címmel tüntette ki a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Rábavölgyi Tamás színészt és Orbán Júlia versmondót. A kitüntetettek kortól függetlenül olyan művészek, akik hivatalos okirattal nem rendelkeznek művészi pályára lépésükről, azonban folyamatosan, rendszeresen lépnek fel versmondó eseményeken, találkozókon, önálló estekkel jelentkeznek, és teljesítményük, képviselt művészetük elismerést vált ki a nézőkből. A címet az adományozottak hivatalosan is viselhetik.

A díjakat Kiss László Radnóti- és Csokonai-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Lutter Imre Wlassics Gyula-díjas előadóművész, ügyvezető elnök és Kinizsi Ottó Ki viszi át a Szerelmet-díjas színész, kreatív alelnök adta át.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top