Connect with us

Az idei Költészet Napi díjazottak

Hírek

Az idei Költészet Napi díjazottak

250 néző előtt, telt házas, három órás, zenés versszínházi műsor közepette osztotta ki idei díjait a Költészet Napja alkalmából a Magyar Versmondók Egyesülete a Műcsarnokban. Az Eszterházy Károly Főiskola kulturális programigazgatója és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke is kitüntetést vehetett át.

A több mint harminc ezres holdudvarral rendelkező művészeti, közművelődési, oktatási és érdekképviseleti civil szervezet minden évben díjazza azokat a hivatásos művészeket, közművelődési szakembereket, amatőr vagy pályakezdő versmondókat, előadókat, versrendezőket, társulatokat és műhelyeket, akik és amelyek tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a költészet művészeti-kulturális, közoktatási és társadalmi szerepének növeléséhez, a vers ember közelibbé tételéhez.

A „Ki viszi át a Szerelmet” díjat, az egyesület legrégebbi kitüntetését évente legfeljebb három magánszemélynek, egyesületnek vagy öntevékeny művészeti körnek ítélik oda. Idén két irodalomszervező vehette át a díjat. A magyar költészet, a versmondó előadóművészet határon túli támogatásáért, irodalomszervező munkájáért, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete segítéséért Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, valamint a költészet és a versmondó előadóművészet iskolai népszerűsítéséért, tehetségkutató és tehetséggondozó munkájáért, és a Kaleidoszkóp VersFesztivál szervezői tevékenységéért Szász-Kolumbán Olga drámatanár, a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának tanára.

Az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és a Magyar Versmondók Egyesülete VersGondnok címmel jutalmazza azon művészeket és szervezési szakembereket, akik munkájuk révén az egyesület valódi bázissá válását, hiteles szakmai környezetté tételét, megszervezését és népszerűsítését szakmai és populáris körben segítik. 2011-ben a díjat Losonczi Balázs, a Miskolci Campus területén működő, az Uni-Hotel Diákotthonnal és a regionális versmondó egyesülettel közösen üzemeltetett Uni-Klub vezetője kapta, kulturális programsorozatok szervezéséért. Ezt a kitüntetést vehette át Jónás Zoltán újságíró, előadóművész, művelődési és művészeti szakember, az Egri Eszterházy Károly Főiskola kulturális programigazgatója is, aki a kultúrához, az irodalomhoz Nagy László: Megismerés, nyelv és vers című esszéjéből idézett gondolattal kötődik több mint négy évtizede: „Kötelességem figyelni a szóra, bánnom a szóval odaadás és felelősség…”

A magyar vers-és prózamondásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó versmondók elismerése, kiemelése, megismertetése céljából Magiszter Versmondó címmel tüntette ki a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Rábavölgyi Tamás színészt és Orbán Júlia versmondót. A kitüntetettek kortól függetlenül olyan művészek, akik hivatalos okirattal nem rendelkeznek művészi pályára lépésükről, azonban folyamatosan, rendszeresen lépnek fel versmondó eseményeken, találkozókon, önálló estekkel jelentkeznek, és teljesítményük, képviselt művészetük elismerést vált ki a nézőkből. A címet az adományozottak hivatalosan is viselhetik.

A díjakat Kiss László Radnóti- és Csokonai-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Lutter Imre Wlassics Gyula-díjas előadóművész, ügyvezető elnök és Kinizsi Ottó Ki viszi át a Szerelmet-díjas színész, kreatív alelnök adta át.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top