Connect with us

Honterus aukció legjobbjai

Hírek

Honterus aukció legjobbjai

A hatszázhuszonöt tételnek több mint a fele kelt el a Honterus Antikvárium pénteki árverésén. Nagy emelkedések nem voltak, sokszor csak a kikiáltási árat adták meg, de néhány szép licitet elkönyvelhettek. Ezen belül huszonötször regisztráltak százezer forint feletti leütést.

Az aukciót bevezető, XVI., XVII. és XVIII. századi régi, ritka könyvek eleve magasról indultak, s ebből a kategóriából került ki az aukció legdrágábban elvitt darabja is. Hieronymus Ortelius német nyelvű krónikájáért 470 ezer forintot ajánlott fel egy gyűjtő. A török háborúk Magyarország területén zajló eseményeit összefoglaló mű 1602-ben jelent meg először Nürnbergben. Mivel Európa-szerte élénk figyelemmel kísérték a törökök magyarországi hódításait, a könyvet különféle bővítésekkel többször is kiadták. Az aukciós példány az 1665-ös, legutolsó, legterjedelmesebb változat jó állapotban megőrzött kötete volt.

Ugyancsak kiemelkedő áron, 320 ezer forintért ment el Bethlen János Az erdélyi történelem négy könyve 1629-től 1663-ig című munkája, amelyben a törökök által uralkodóvá emelt Apafi Mihály történelmi szerepét magyarázta.

A harcos hitvitázó Veresmarti Mihály egyik leghíresebb vitairata a Pozsonyban, 1639-ben kiadott Íntő s tanító levele, 90 ezer forintról indult és 160 ezer forinton végzett.

Az antik könyvek között indított 1526-os, lyoni Biblia 180 ezer forintot ért. Péterffy Károly 1742-ben adta ki a magyar katolikus egyház történetét feldolgozó írását, ez a két kötetes mű 130 ezer forintra duplázott. Benkő Ferenc 1786-as Magyar Minerológiája, az első magyar szerző által írt ásványtani munka 110 ezer forintért kelt el.

Josef Scheda rendkívül részletes, 193 lapos, XIX. század végi Európa-térképe igazi ritkaság, meg is adták érte a 390 ezer forintot. Benkő Károly Csik, Gyergyó és Kászon leírását adja térképekkel, az 1853-as kiadvány 50 ezer forintról 120 ezer forintig menetelt.

Kedvelte a közönség a ritka szép metszeteket. A Magyar parasztposta előadva Cuzent Páltól címen meghirdetett nagyméretű, színezett, mozgalmas kőnyomatért éppen százezer forinttal adtak többet 180 ezer forintos kikiáltási áránál. A Széchenyi Istvánt lóháton ábrázoló kőnyomat 170 ezer forintért ment el.

Igencsak felverték egy 1909-es, parádés Petőfi almanach árát, amikor 80 ezer forintról 330 ezer forintra juttatták. Ennél is többet, 410 ezer forintot adott egy gyűjtő a Kner-klasszikusok – a magyar költészet remekei Balassitól Tompáig sorozatért, igaz, így tizenkét kötetet szerzett meg. Az 1895-ös, első kiadású, Ábrányi Emilnek dedikált Vajda János verses kötet 40 ezer forintról 140 ezerig szárnyalt. Az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről készült fényképek gyűjteménye 20 ezer forintról kezdett és 110 ezren végzett.

forrás: mti

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top