Barion Pixel
Connect with us

Honterus aukció legjobbjai

Hírek

Honterus aukció legjobbjai

A hatszázhuszonöt tételnek több mint a fele kelt el a Honterus Antikvárium pénteki árverésén. Nagy emelkedések nem voltak, sokszor csak a kikiáltási árat adták meg, de néhány szép licitet elkönyvelhettek. Ezen belül huszonötször regisztráltak százezer forint feletti leütést.

Az aukciót bevezető, XVI., XVII. és XVIII. századi régi, ritka könyvek eleve magasról indultak, s ebből a kategóriából került ki az aukció legdrágábban elvitt darabja is. Hieronymus Ortelius német nyelvű krónikájáért 470 ezer forintot ajánlott fel egy gyűjtő. A török háborúk Magyarország területén zajló eseményeit összefoglaló mű 1602-ben jelent meg először Nürnbergben. Mivel Európa-szerte élénk figyelemmel kísérték a törökök magyarországi hódításait, a könyvet különféle bővítésekkel többször is kiadták. Az aukciós példány az 1665-ös, legutolsó, legterjedelmesebb változat jó állapotban megőrzött kötete volt.

Ugyancsak kiemelkedő áron, 320 ezer forintért ment el Bethlen János Az erdélyi történelem négy könyve 1629-től 1663-ig című munkája, amelyben a törökök által uralkodóvá emelt Apafi Mihály történelmi szerepét magyarázta.

A harcos hitvitázó Veresmarti Mihály egyik leghíresebb vitairata a Pozsonyban, 1639-ben kiadott Íntő s tanító levele, 90 ezer forintról indult és 160 ezer forinton végzett.

Az antik könyvek között indított 1526-os, lyoni Biblia 180 ezer forintot ért. Péterffy Károly 1742-ben adta ki a magyar katolikus egyház történetét feldolgozó írását, ez a két kötetes mű 130 ezer forintra duplázott. Benkő Ferenc 1786-as Magyar Minerológiája, az első magyar szerző által írt ásványtani munka 110 ezer forintért kelt el.

Josef Scheda rendkívül részletes, 193 lapos, XIX. század végi Európa-térképe igazi ritkaság, meg is adták érte a 390 ezer forintot. Benkő Károly Csik, Gyergyó és Kászon leírását adja térképekkel, az 1853-as kiadvány 50 ezer forintról 120 ezer forintig menetelt.

Kedvelte a közönség a ritka szép metszeteket. A Magyar parasztposta előadva Cuzent Páltól címen meghirdetett nagyméretű, színezett, mozgalmas kőnyomatért éppen százezer forinttal adtak többet 180 ezer forintos kikiáltási áránál. A Széchenyi Istvánt lóháton ábrázoló kőnyomat 170 ezer forintért ment el.

Igencsak felverték egy 1909-es, parádés Petőfi almanach árát, amikor 80 ezer forintról 330 ezer forintra juttatták. Ennél is többet, 410 ezer forintot adott egy gyűjtő a Kner-klasszikusok – a magyar költészet remekei Balassitól Tompáig sorozatért, igaz, így tizenkét kötetet szerzett meg. Az 1895-ös, első kiadású, Ábrányi Emilnek dedikált Vajda János verses kötet 40 ezer forintról 140 ezerig szárnyalt. Az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről készült fényképek gyűjteménye 20 ezer forintról kezdett és 110 ezren végzett.

forrás: mti

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top