Connect with us

Könyvfesztivál: Per Olov Enquist és Európa

Hírek

Könyvfesztivál: Per Olov Enquist és Európa

Megnyitotta kapuit a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A vendég ezúttal Per Olov Enquist svéd író és az Európai Unió. A négynapos eseménysorozat színes kulturális programokkal, irodalmi estekkel, író-olvasó találkozókkal, felolvasásokkal, könyvbemutatókkal, dedikálással, szakmai beszélgetésekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal és változatos gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket.

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitányaként ma 14.30-kor a Teátrumban Váradi Júlia beszélget a fesztivál díszvendégével, Per Olov Enquisttel. A svéd író – A királyi orvos látogatása és a Lewi útja című történelmi regények szerzője – Tarlós Istvántól, Budapest főpolgármesterétől veheti át a Budapest Nagydíjat, az elismeréshez Esterházy Péter mond laudációt. A svéd író két legújabb műve – az Egy másik élet című önéletrajzi regény, valamint gyermekkönyve, A Három Barlang hegye – az Európa Kiadó gondozásában jelenik meg a fesztiválra.

Enquist mellett, a rendezvénysorozat történetében először, nem egy ország, hanem – a magyar EU-elnökség alkalmából – a sokszínű és soknyelvű Európai Unió lesz a díszvendég, amelynek mind a 27 tagállama, csaknem száz neves alkotója képviselteti magát a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett rangos kulturális eseményen. A fesztivált Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitja meg ma 16.30-kor a Teátrumban, s a gálaműsorban bemutatkoznak az euró­pai uniós díszvendégség írói.

Az Európa minden szegletéből érkező szerzők között lesz többek között a Goncourt-díjas (amelyet A francia hagyaték című kötetéért kapott 1995-ben) Andrei Makine is. A világhírű francia íróval holnap 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban találkozhat a közönség, szombaton 15.30-kor pedig egy izgalmasnak ígérkező kerekasztal-beszélgetést követően a Millenárison dedikál.

Holnap 10.30-kor kezdődik a Millenáris Lázár Ervin Termében A Márai-programról sokszemközt című pó­dium­­beszélgetés Jankovics Marcellnek, a Nemzeti Kulturális Alap elnökének, valamint a Márai Tényirodalmi és a Márai Szépirodalmi Ideiglenes Kollégiumok képviselőinek részvételével.

14.15-kor indul a Kortárs és klasszikus sikerkönyvek program. Válogatás a magyar és európai irodalom legjavából című kerekasztal lesz a Szabó Magda Teremben a Móra Könyvkiadó képviselőivel, 15.30-tól pedig a kortárs európai ifjúsági regények aktuális trendjeibe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a könyvtárosklubban.

Szombaton 14.30 és 18 óra között zajlik az immár hagyománnyá váló Európai Első Könyvesek Fesztiválja a Lázár Ervin Teremben, ahol húsz ígéretes első könyves európai író mutatkozik be.

A programokat a vers.hu oldalon, a rendezvénynaptárban is megtalálják Olvasóink!

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top