Barion Pixel
Connect with us

Könyvfesztivál: Per Olov Enquist és Európa

Hírek

Könyvfesztivál: Per Olov Enquist és Európa

Megnyitotta kapuit a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A vendég ezúttal Per Olov Enquist svéd író és az Európai Unió. A négynapos eseménysorozat színes kulturális programokkal, irodalmi estekkel, író-olvasó találkozókkal, felolvasásokkal, könyvbemutatókkal, dedikálással, szakmai beszélgetésekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal és változatos gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket.

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitányaként ma 14.30-kor a Teátrumban Váradi Júlia beszélget a fesztivál díszvendégével, Per Olov Enquisttel. A svéd író – A királyi orvos látogatása és a Lewi útja című történelmi regények szerzője – Tarlós Istvántól, Budapest főpolgármesterétől veheti át a Budapest Nagydíjat, az elismeréshez Esterházy Péter mond laudációt. A svéd író két legújabb műve – az Egy másik élet című önéletrajzi regény, valamint gyermekkönyve, A Három Barlang hegye – az Európa Kiadó gondozásában jelenik meg a fesztiválra.

Enquist mellett, a rendezvénysorozat történetében először, nem egy ország, hanem – a magyar EU-elnökség alkalmából – a sokszínű és soknyelvű Európai Unió lesz a díszvendég, amelynek mind a 27 tagállama, csaknem száz neves alkotója képviselteti magát a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett rangos kulturális eseményen. A fesztivált Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitja meg ma 16.30-kor a Teátrumban, s a gálaműsorban bemutatkoznak az euró­pai uniós díszvendégség írói.

Az Európa minden szegletéből érkező szerzők között lesz többek között a Goncourt-díjas (amelyet A francia hagyaték című kötetéért kapott 1995-ben) Andrei Makine is. A világhírű francia íróval holnap 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban találkozhat a közönség, szombaton 15.30-kor pedig egy izgalmasnak ígérkező kerekasztal-beszélgetést követően a Millenárison dedikál.

Holnap 10.30-kor kezdődik a Millenáris Lázár Ervin Termében A Márai-programról sokszemközt című pó­dium­­beszélgetés Jankovics Marcellnek, a Nemzeti Kulturális Alap elnökének, valamint a Márai Tényirodalmi és a Márai Szépirodalmi Ideiglenes Kollégiumok képviselőinek részvételével.

14.15-kor indul a Kortárs és klasszikus sikerkönyvek program. Válogatás a magyar és európai irodalom legjavából című kerekasztal lesz a Szabó Magda Teremben a Móra Könyvkiadó képviselőivel, 15.30-tól pedig a kortárs európai ifjúsági regények aktuális trendjeibe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a könyvtárosklubban.

Szombaton 14.30 és 18 óra között zajlik az immár hagyománnyá váló Európai Első Könyvesek Fesztiválja a Lázár Ervin Teremben, ahol húsz ígéretes első könyves európai író mutatkozik be.

A programokat a vers.hu oldalon, a rendezvénynaptárban is megtalálják Olvasóink!

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Mi lesz veled, Magyar Színház?

  By

  A Színház Online úgy tudja, érdekes helyzet alakult ki a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázata körül: a teátrumot 2015 januárjától vezető Dr. Zalán János és az igazgatói aspiráns Halasi Dániel színházi és...

 • Hírek

  Hollandia, képregények, Petőfi – tíz program

  By

  A szeptember 28-án kezdődő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerteágazó irodalmi, zenei, színházi programokkal találkozhatnak a látogatók. A négynapos rendezvényen a sokszínűség jegyében az idei kiemelt vendégország Hollandia lesz, de szó esik képregényekről...

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

To Top