Connect with us

Könyvfesztivál: Per Olov Enquist és Európa

Hírek

Könyvfesztivál: Per Olov Enquist és Európa

Megnyitotta kapuit a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A vendég ezúttal Per Olov Enquist svéd író és az Európai Unió. A négynapos eseménysorozat színes kulturális programokkal, irodalmi estekkel, író-olvasó találkozókkal, felolvasásokkal, könyvbemutatókkal, dedikálással, szakmai beszélgetésekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal és változatos gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket.

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitányaként ma 14.30-kor a Teátrumban Váradi Júlia beszélget a fesztivál díszvendégével, Per Olov Enquisttel. A svéd író – A királyi orvos látogatása és a Lewi útja című történelmi regények szerzője – Tarlós Istvántól, Budapest főpolgármesterétől veheti át a Budapest Nagydíjat, az elismeréshez Esterházy Péter mond laudációt. A svéd író két legújabb műve – az Egy másik élet című önéletrajzi regény, valamint gyermekkönyve, A Három Barlang hegye – az Európa Kiadó gondozásában jelenik meg a fesztiválra.

Enquist mellett, a rendezvénysorozat történetében először, nem egy ország, hanem – a magyar EU-elnökség alkalmából – a sokszínű és soknyelvű Európai Unió lesz a díszvendég, amelynek mind a 27 tagállama, csaknem száz neves alkotója képviselteti magát a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett rangos kulturális eseményen. A fesztivált Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitja meg ma 16.30-kor a Teátrumban, s a gálaműsorban bemutatkoznak az euró­pai uniós díszvendégség írói.

Az Európa minden szegletéből érkező szerzők között lesz többek között a Goncourt-díjas (amelyet A francia hagyaték című kötetéért kapott 1995-ben) Andrei Makine is. A világhírű francia íróval holnap 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban találkozhat a közönség, szombaton 15.30-kor pedig egy izgalmasnak ígérkező kerekasztal-beszélgetést követően a Millenárison dedikál.

Holnap 10.30-kor kezdődik a Millenáris Lázár Ervin Termében A Márai-programról sokszemközt című pó­dium­­beszélgetés Jankovics Marcellnek, a Nemzeti Kulturális Alap elnökének, valamint a Márai Tényirodalmi és a Márai Szépirodalmi Ideiglenes Kollégiumok képviselőinek részvételével.

14.15-kor indul a Kortárs és klasszikus sikerkönyvek program. Válogatás a magyar és európai irodalom legjavából című kerekasztal lesz a Szabó Magda Teremben a Móra Könyvkiadó képviselőivel, 15.30-tól pedig a kortárs európai ifjúsági regények aktuális trendjeibe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a könyvtárosklubban.

Szombaton 14.30 és 18 óra között zajlik az immár hagyománnyá váló Európai Első Könyvesek Fesztiválja a Lázár Ervin Teremben, ahol húsz ígéretes első könyves európai író mutatkozik be.

A programokat a vers.hu oldalon, a rendezvénynaptárban is megtalálják Olvasóink!

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top