Barion Pixel
Connect with us

Versmondó rekordok a Költészet Napján

Hírek

Versmondó rekordok a Költészet Napján

Amíg az Első Magyar Versszínház és a Magyar Versmondók Egyesülete a Műcsarnokban pótszékezett, hogy a legtöbb vendég ülve nézhesse meg a Költészet Napja alkalmából rendezett nagyszabású versszínházi estet, megdőlt a tömeges versmondás rekordja pénteken. Miskolcon egyszerre több mint hétszáz diák szavalta József Attila Óda című versét – amelyet a költő éppen a rekordkísérlet helyén, Lillafüreden írt. A rekordkísérlet a költészet napjához, április 11-éhez, József Attila születésnapjához kapcsolódott.

A versmondáshoz bárki csatlakozhatott, így az iskolások mellett idõsebbek is olvasták József Attila Óda címû versét, amelyet éppen a rekordkísérlet helyén, Lillafüreden írt a költõ. A szavalat alatt Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora szigorúan számolt. Utóbb a Független Hírügynökségnek elmondta, a tömeges versolvasás eddigi rekordját budapesti diákok tartották, ezt kellett túlszárnyalniuk a miskolciaknak.
A kísérlet sikerült, több mint hétszázan mondták József Attila versét Miskolcon, ötvennel többen szavaltak, mint a korábbi rekorderek.
Budapesten is készültek rekorddöntögetéssel, igaz Galkó Balázs már harmadszorra teljesíti ezt a nem mindennapi vállalkozást: a 105 éve született József Attila összes, azaz majdnem hatszáz versét olvasta fel a költő Gát utca 3.-beli szülőházának udvarán.
Ahogy az első két alkalommal – 1988-ban és 2005-ben -most is Mártha István zeneszerző improvizációi kísérték a felolvasást, sőt, hogy mennyire nincs új a Nap alatt: Galkó ugyanabban az öltözetben, mi több, ugyanabból a szavalófülkéből mondja el a verseket, mint annak idején a Fiatal Művészek Klubjában és az Új Színházban.
E mostani jeles alkalomra a ház udvarára fűthető sátrat állítottak, a büfében pedig az úgynevezett József Attila-menüt kínálták a közönségnek: libacombot és kuglert. Több ilyen jeles alkalom azonban nem lesz, ez a az utolsó. Megcselekedtem, amit megkövetelt a haza – magyarázta döntését Galkó Balázs, akit a Magyar Versmondók Egyesülete felterjsztésére március 15-én tüntettek ki.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Mi lesz veled, Magyar Színház?

  By

  A Színház Online úgy tudja, érdekes helyzet alakult ki a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázata körül: a teátrumot 2015 januárjától vezető Dr. Zalán János és az igazgatói aspiráns Halasi Dániel színházi és...

 • Hírek

  Hollandia, képregények, Petőfi – tíz program

  By

  A szeptember 28-án kezdődő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerteágazó irodalmi, zenei, színházi programokkal találkozhatnak a látogatók. A négynapos rendezvényen a sokszínűség jegyében az idei kiemelt vendégország Hollandia lesz, de szó esik képregényekről...

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

To Top