Barion Pixel
Connect with us

Versmondó rekordok a Költészet Napján

Hírek

Versmondó rekordok a Költészet Napján

Amíg az Első Magyar Versszínház és a Magyar Versmondók Egyesülete a Műcsarnokban pótszékezett, hogy a legtöbb vendég ülve nézhesse meg a Költészet Napja alkalmából rendezett nagyszabású versszínházi estet, megdőlt a tömeges versmondás rekordja pénteken. Miskolcon egyszerre több mint hétszáz diák szavalta József Attila Óda című versét – amelyet a költő éppen a rekordkísérlet helyén, Lillafüreden írt. A rekordkísérlet a költészet napjához, április 11-éhez, József Attila születésnapjához kapcsolódott.

A versmondáshoz bárki csatlakozhatott, így az iskolások mellett idõsebbek is olvasták József Attila Óda címû versét, amelyet éppen a rekordkísérlet helyén, Lillafüreden írt a költõ. A szavalat alatt Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora szigorúan számolt. Utóbb a Független Hírügynökségnek elmondta, a tömeges versolvasás eddigi rekordját budapesti diákok tartották, ezt kellett túlszárnyalniuk a miskolciaknak.
A kísérlet sikerült, több mint hétszázan mondták József Attila versét Miskolcon, ötvennel többen szavaltak, mint a korábbi rekorderek.
Budapesten is készültek rekorddöntögetéssel, igaz Galkó Balázs már harmadszorra teljesíti ezt a nem mindennapi vállalkozást: a 105 éve született József Attila összes, azaz majdnem hatszáz versét olvasta fel a költő Gát utca 3.-beli szülőházának udvarán.
Ahogy az első két alkalommal – 1988-ban és 2005-ben -most is Mártha István zeneszerző improvizációi kísérték a felolvasást, sőt, hogy mennyire nincs új a Nap alatt: Galkó ugyanabban az öltözetben, mi több, ugyanabból a szavalófülkéből mondja el a verseket, mint annak idején a Fiatal Művészek Klubjában és az Új Színházban.
E mostani jeles alkalomra a ház udvarára fűthető sátrat állítottak, a büfében pedig az úgynevezett József Attila-menüt kínálták a közönségnek: libacombot és kuglert. Több ilyen jeles alkalom azonban nem lesz, ez a az utolsó. Megcselekedtem, amit megkövetelt a haza – magyarázta döntését Galkó Balázs, akit a Magyar Versmondók Egyesülete felterjsztésére március 15-én tüntettek ki.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top