Connect with us

Versmondó rekordok a Költészet Napján

Hírek

Versmondó rekordok a Költészet Napján

Amíg az Első Magyar Versszínház és a Magyar Versmondók Egyesülete a Műcsarnokban pótszékezett, hogy a legtöbb vendég ülve nézhesse meg a Költészet Napja alkalmából rendezett nagyszabású versszínházi estet, megdőlt a tömeges versmondás rekordja pénteken. Miskolcon egyszerre több mint hétszáz diák szavalta József Attila Óda című versét – amelyet a költő éppen a rekordkísérlet helyén, Lillafüreden írt. A rekordkísérlet a költészet napjához, április 11-éhez, József Attila születésnapjához kapcsolódott.

A versmondáshoz bárki csatlakozhatott, így az iskolások mellett idõsebbek is olvasták József Attila Óda címû versét, amelyet éppen a rekordkísérlet helyén, Lillafüreden írt a költõ. A szavalat alatt Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora szigorúan számolt. Utóbb a Független Hírügynökségnek elmondta, a tömeges versolvasás eddigi rekordját budapesti diákok tartották, ezt kellett túlszárnyalniuk a miskolciaknak.
A kísérlet sikerült, több mint hétszázan mondták József Attila versét Miskolcon, ötvennel többen szavaltak, mint a korábbi rekorderek.
Budapesten is készültek rekorddöntögetéssel, igaz Galkó Balázs már harmadszorra teljesíti ezt a nem mindennapi vállalkozást: a 105 éve született József Attila összes, azaz majdnem hatszáz versét olvasta fel a költő Gát utca 3.-beli szülőházának udvarán.
Ahogy az első két alkalommal – 1988-ban és 2005-ben -most is Mártha István zeneszerző improvizációi kísérték a felolvasást, sőt, hogy mennyire nincs új a Nap alatt: Galkó ugyanabban az öltözetben, mi több, ugyanabból a szavalófülkéből mondja el a verseket, mint annak idején a Fiatal Művészek Klubjában és az Új Színházban.
E mostani jeles alkalomra a ház udvarára fűthető sátrat állítottak, a büfében pedig az úgynevezett József Attila-menüt kínálták a közönségnek: libacombot és kuglert. Több ilyen jeles alkalom azonban nem lesz, ez a az utolsó. Megcselekedtem, amit megkövetelt a haza – magyarázta döntését Galkó Balázs, akit a Magyar Versmondók Egyesülete felterjsztésére március 15-én tüntettek ki.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top