Barion Pixel
Connect with us

Versmondás hónapja

Hírek

Versmondás hónapja

Alig három héttel a Kaleidoszkóp VersFesztivál után, vers- és prózamondó versenyek és találkozók sora várja az ifjú tehetségeket a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében. Illyés Gyula, Kormos István, Radnóti Miklós, Kondor Béla, Szécsi Margit, Nagy László és Baka István áll a novemberi költészeti megemlékezések középpontjában.

A versenyek sorát Illyés Gyula kezdi. A meghirdető szervezetek célja, hogy Illyés Gyula költészetét méltó módon életben tartsák, s hogy a nagy költő születésnapjáról kétévente megemlékezzenek. A verseny felfutásos rendszerű, előválogatókat 2010 tavaszán és kora őszén tartottak. A döntő november 6-án és 7-én zajlik a Tolna megyei Ozorán. A résztvevők megtekintik az Illyés Gyula emlékkiállítást és a költőről készült filmet, majd a kétnapos találkozó keretében irodalmi emléktúrára indulnak Ozoráról a költő szülőhelyére, Rácegrespusztára, ahol megkoszorúzzák a szülői ház helyén felállított kopjafát, s ellátogatnak az egykori iskolába, a mai Illyés Gyula Iskolamúzeumba.

Az Illyés versennyel egy időpontban zajlik a Kormos István Versmondó Verseny, amelynek Mosonszentmiklós a helyszíne, s amelynek keretében a költő verseinek és meséinek birodalmába kalauzolnak el bennünket Győr-Moson-Sopron megye és a határainkon túl élő legifjabb versmondók.

Egy héttel később Győrben gyűlnek össze a versmondók, ahol a „versenyek versenyének” is nevezett Radnóti Gálán az ország legjobb előadói, az elmúlt két év vers- és prózamondó versenyeinek győztesei állnak pódiumra. A Magyar Versmondók Egyesülete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a vendégek Abdán megkoszorúzzák Radnóti Miklós emlékhelyét.

Az utolsó előtti hétvégén egyszerre három helyszínen is ünnepelnek: Nagy Lászlóra, Kondor Bélára és Szécsi Margitra emlékeznek Budapesten a 18. kerületben, ahol a tehetséges pályakezdő alkotók mellett ismert, a Magyar Versmondók Egyesületének berkeiből indult művészek is ringbe szállnak. Ezzel párhuzamosan Pakson veszi kezdetét a Ki mit tud? idei programsorozata, középpontban a verbális művészetekkel, miközben a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Dudás Kálmán költészetét vetíti a közönség elé Bácsfeketehegyen.

A sort e hónapban a Baka Alapítvánnyal közös Baka István Versmondó Verseny zárja, amelyet Szegeden rendeznek meg a 15 éve elhunyt költő emlékére.

Októberben Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjét, a Kaleidoszkóp VersFesztivált rendezte meg Pécsett a Magyar Versmondók Egyesülete, majd a Regösök Húrján Versmondó Verseny gáláján találkozhattak az általános iskolások legtehetségesebb diákjai Budapesten.

Decemberben újabb meglepetéssel állnak elő a Versmondók. Részletes program és információ: www.vers.hu

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top