Barion Pixel
Connect with us

Versmondás hónapja

Hírek

Versmondás hónapja

Alig három héttel a Kaleidoszkóp VersFesztivál után, vers- és prózamondó versenyek és találkozók sora várja az ifjú tehetségeket a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében. Illyés Gyula, Kormos István, Radnóti Miklós, Kondor Béla, Szécsi Margit, Nagy László és Baka István áll a novemberi költészeti megemlékezések középpontjában.

A versenyek sorát Illyés Gyula kezdi. A meghirdető szervezetek célja, hogy Illyés Gyula költészetét méltó módon életben tartsák, s hogy a nagy költő születésnapjáról kétévente megemlékezzenek. A verseny felfutásos rendszerű, előválogatókat 2010 tavaszán és kora őszén tartottak. A döntő november 6-án és 7-én zajlik a Tolna megyei Ozorán. A résztvevők megtekintik az Illyés Gyula emlékkiállítást és a költőről készült filmet, majd a kétnapos találkozó keretében irodalmi emléktúrára indulnak Ozoráról a költő szülőhelyére, Rácegrespusztára, ahol megkoszorúzzák a szülői ház helyén felállított kopjafát, s ellátogatnak az egykori iskolába, a mai Illyés Gyula Iskolamúzeumba.

Az Illyés versennyel egy időpontban zajlik a Kormos István Versmondó Verseny, amelynek Mosonszentmiklós a helyszíne, s amelynek keretében a költő verseinek és meséinek birodalmába kalauzolnak el bennünket Győr-Moson-Sopron megye és a határainkon túl élő legifjabb versmondók.

Egy héttel később Győrben gyűlnek össze a versmondók, ahol a „versenyek versenyének” is nevezett Radnóti Gálán az ország legjobb előadói, az elmúlt két év vers- és prózamondó versenyeinek győztesei állnak pódiumra. A Magyar Versmondók Egyesülete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a vendégek Abdán megkoszorúzzák Radnóti Miklós emlékhelyét.

Az utolsó előtti hétvégén egyszerre három helyszínen is ünnepelnek: Nagy Lászlóra, Kondor Bélára és Szécsi Margitra emlékeznek Budapesten a 18. kerületben, ahol a tehetséges pályakezdő alkotók mellett ismert, a Magyar Versmondók Egyesületének berkeiből indult művészek is ringbe szállnak. Ezzel párhuzamosan Pakson veszi kezdetét a Ki mit tud? idei programsorozata, középpontban a verbális művészetekkel, miközben a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Dudás Kálmán költészetét vetíti a közönség elé Bácsfeketehegyen.

A sort e hónapban a Baka Alapítvánnyal közös Baka István Versmondó Verseny zárja, amelyet Szegeden rendeznek meg a 15 éve elhunyt költő emlékére.

Októberben Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjét, a Kaleidoszkóp VersFesztivált rendezte meg Pécsett a Magyar Versmondók Egyesülete, majd a Regösök Húrján Versmondó Verseny gáláján találkozhattak az általános iskolások legtehetségesebb diákjai Budapesten.

Decemberben újabb meglepetéssel állnak elő a Versmondók. Részletes program és információ: www.vers.hu

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  A szeretet versei és történetei

  By

  Exkluzív verses ajánlással juthatnak hozzá az érdeklődők a szeretet ünnepére készülve a szeretet könyvéhez a vers.hu oldalon. Lutter Imre: Ha szeretsz… című verses interjúkötetéhez egy különleges ünnepi idézetet dedikál a szerző mindenkinek, aki családtagjainak, barátainak vagy...

 • Hírek

  Király Viktor 15 – jubileumi koncert-show

  By

  November 25-én, szombaton este 7-kor különleges találkozásra invitálja Király Viktor a zene szerelmeseit, s azokat, akik kíváncsiak az amerikai és a hazai zenei élet izgalmas kulisszáira. Pályafutásának fontos állomása a 15 éves...

 • Hírek

  Lemondott Vidnyánszky Attila

  By

  Sokkolta a Nemzeti Színház társulatát az a súlyos baleset, ami a kollégáikat érte péntek este a Rómeó és Júlia előadásán.

 • Hírek

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díj átadása

  By

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díját november 10-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András polgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyújtotta át Zalán Tibornak a Győri...

 • Hírek

  Meghalt Reményi József Tamás

  By

  2023. november 10-én, ma hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, többek között a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera...

To Top