Barion Pixel
Connect with us

Versmondás hónapja

Hírek

Versmondás hónapja

Alig három héttel a Kaleidoszkóp VersFesztivál után, vers- és prózamondó versenyek és találkozók sora várja az ifjú tehetségeket a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében. Illyés Gyula, Kormos István, Radnóti Miklós, Kondor Béla, Szécsi Margit, Nagy László és Baka István áll a novemberi költészeti megemlékezések középpontjában.

A versenyek sorát Illyés Gyula kezdi. A meghirdető szervezetek célja, hogy Illyés Gyula költészetét méltó módon életben tartsák, s hogy a nagy költő születésnapjáról kétévente megemlékezzenek. A verseny felfutásos rendszerű, előválogatókat 2010 tavaszán és kora őszén tartottak. A döntő november 6-án és 7-én zajlik a Tolna megyei Ozorán. A résztvevők megtekintik az Illyés Gyula emlékkiállítást és a költőről készült filmet, majd a kétnapos találkozó keretében irodalmi emléktúrára indulnak Ozoráról a költő szülőhelyére, Rácegrespusztára, ahol megkoszorúzzák a szülői ház helyén felállított kopjafát, s ellátogatnak az egykori iskolába, a mai Illyés Gyula Iskolamúzeumba.

Az Illyés versennyel egy időpontban zajlik a Kormos István Versmondó Verseny, amelynek Mosonszentmiklós a helyszíne, s amelynek keretében a költő verseinek és meséinek birodalmába kalauzolnak el bennünket Győr-Moson-Sopron megye és a határainkon túl élő legifjabb versmondók.

Egy héttel később Győrben gyűlnek össze a versmondók, ahol a „versenyek versenyének” is nevezett Radnóti Gálán az ország legjobb előadói, az elmúlt két év vers- és prózamondó versenyeinek győztesei állnak pódiumra. A Magyar Versmondók Egyesülete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a vendégek Abdán megkoszorúzzák Radnóti Miklós emlékhelyét.

Az utolsó előtti hétvégén egyszerre három helyszínen is ünnepelnek: Nagy Lászlóra, Kondor Bélára és Szécsi Margitra emlékeznek Budapesten a 18. kerületben, ahol a tehetséges pályakezdő alkotók mellett ismert, a Magyar Versmondók Egyesületének berkeiből indult művészek is ringbe szállnak. Ezzel párhuzamosan Pakson veszi kezdetét a Ki mit tud? idei programsorozata, középpontban a verbális művészetekkel, miközben a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Dudás Kálmán költészetét vetíti a közönség elé Bácsfeketehegyen.

A sort e hónapban a Baka Alapítvánnyal közös Baka István Versmondó Verseny zárja, amelyet Szegeden rendeznek meg a 15 éve elhunyt költő emlékére.

Októberben Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjét, a Kaleidoszkóp VersFesztivált rendezte meg Pécsett a Magyar Versmondók Egyesülete, majd a Regösök Húrján Versmondó Verseny gáláján találkozhattak az általános iskolások legtehetségesebb diákjai Budapesten.

Decemberben újabb meglepetéssel állnak elő a Versmondók. Részletes program és információ: www.vers.hu

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

 • Hírek

  Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

  By

  Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

To Top