Connect with us

Versmondás hónapja

Hírek

Versmondás hónapja

Alig három héttel a Kaleidoszkóp VersFesztivál után, vers- és prózamondó versenyek és találkozók sora várja az ifjú tehetségeket a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében. Illyés Gyula, Kormos István, Radnóti Miklós, Kondor Béla, Szécsi Margit, Nagy László és Baka István áll a novemberi költészeti megemlékezések középpontjában.

A versenyek sorát Illyés Gyula kezdi. A meghirdető szervezetek célja, hogy Illyés Gyula költészetét méltó módon életben tartsák, s hogy a nagy költő születésnapjáról kétévente megemlékezzenek. A verseny felfutásos rendszerű, előválogatókat 2010 tavaszán és kora őszén tartottak. A döntő november 6-án és 7-én zajlik a Tolna megyei Ozorán. A résztvevők megtekintik az Illyés Gyula emlékkiállítást és a költőről készült filmet, majd a kétnapos találkozó keretében irodalmi emléktúrára indulnak Ozoráról a költő szülőhelyére, Rácegrespusztára, ahol megkoszorúzzák a szülői ház helyén felállított kopjafát, s ellátogatnak az egykori iskolába, a mai Illyés Gyula Iskolamúzeumba.

Az Illyés versennyel egy időpontban zajlik a Kormos István Versmondó Verseny, amelynek Mosonszentmiklós a helyszíne, s amelynek keretében a költő verseinek és meséinek birodalmába kalauzolnak el bennünket Győr-Moson-Sopron megye és a határainkon túl élő legifjabb versmondók.

Egy héttel később Győrben gyűlnek össze a versmondók, ahol a „versenyek versenyének” is nevezett Radnóti Gálán az ország legjobb előadói, az elmúlt két év vers- és prózamondó versenyeinek győztesei állnak pódiumra. A Magyar Versmondók Egyesülete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a vendégek Abdán megkoszorúzzák Radnóti Miklós emlékhelyét.

Az utolsó előtti hétvégén egyszerre három helyszínen is ünnepelnek: Nagy Lászlóra, Kondor Bélára és Szécsi Margitra emlékeznek Budapesten a 18. kerületben, ahol a tehetséges pályakezdő alkotók mellett ismert, a Magyar Versmondók Egyesületének berkeiből indult művészek is ringbe szállnak. Ezzel párhuzamosan Pakson veszi kezdetét a Ki mit tud? idei programsorozata, középpontban a verbális művészetekkel, miközben a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Dudás Kálmán költészetét vetíti a közönség elé Bácsfeketehegyen.

A sort e hónapban a Baka Alapítvánnyal közös Baka István Versmondó Verseny zárja, amelyet Szegeden rendeznek meg a 15 éve elhunyt költő emlékére.

Októberben Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjét, a Kaleidoszkóp VersFesztivált rendezte meg Pécsett a Magyar Versmondók Egyesülete, majd a Regösök Húrján Versmondó Verseny gáláján találkozhattak az általános iskolások legtehetségesebb diákjai Budapesten.

Decemberben újabb meglepetéssel állnak elő a Versmondók. Részletes program és információ: www.vers.hu

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top