Barion Pixel
Connect with us

Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

Hírek

Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a művészdinasztia végső nyughelye is van. Ugyanitt a Magyar Versmondók Egyesülete Petőfi versekkel emlékezik a 200 éve született költőre, A csillagok milliárdján című versmondó versenyén.

Június 4-én lesz 47 éve, ahogy annak idején a sajtó hírül adta, hogy „tragikus hirtelenséggel elhunyt” Latinovits Zoltán színművész. A halál Balatonszemesen érte, vonat gázolta el. Akkor csak a Szabad Európa Rádió számolt be a színész halálának körülményeiről, amelyek sokáig tisztázatlanok voltak. A Latinovits Emlékmű Alapítvány Balatonszemesen, Latinovits Zoltán és Bujtor István végső nyughelyén, minden évben megemlékezik a két színészóriásról. A hétvégén, június 3-án és 4-én 28. alkalommal lépnek színpadra a Latinovits Művelődési Házban a Kárpát-medence középiskolás és felnőtt versmondói, s a XX. század költészetének remekeivel emlékeznek a színészkirályra. Szombaton délután elzarándokolnak a sírkertbe és megkoszorúzzák a legendás színész, valamint a Latinovits Művelődési Ház egykori igazgatója, Csonka Márta sírját, majd délután 6 órakor, Lutter Imre előadóművész vezetésével emlékeznek a Latinovits Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete alapítóelnökére, Kiss Lászlóra, a művelődési ház bejáratánál függő emléktáblája előtt, aki június 5-én lenne 73 éves. 

Este az Első Magyar Versszínház produkcióját, Petőfi Sándor művének modern versszínházi átdolgozását láthatják az érdeklődők PS – Az apostol címmel, Borbély Sándor előadásában, majd DJ Csiák László vezetésével mulatságot rendeznek. Szombaton A csillagok milliárdján című versmondó versenyen Petőfi Sándor verseivel lépnek színpadra a versmondók. Vasárnap lesz a Latinovits-verseny döntője, és aznap délután derül ki, hogy ki kaphatja meg a rangos Latinovits-díjat. A szakmai zsűriben a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány művészei foglalnak helyet: Pataki András rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke, Linka Ágnes előadóművész, Lutter Imre előadóművész, költő, a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, dr. Havas Judit Phd előadóművész, irodalmár és Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. A részletes program a Latinovits Alapítvány facebook oldalán olvasható.

Latinovitsot saját korában összeférhetetlennek, „rendszerellenesnek” tartották egyéni véleménye, meg nem alkuvó életszemlélete miatt. Emiatt élete utolsó éveiben alig kapott szerepeket, és folytonos zaklatásoknak volt kitéve. Versmondó előadóművészi teljesítménye, színészi érzékenysége és tehetsége páratlan magasságokba emelte, s valódi legendává vált. Életét a balatonszemesi Latinovits Emlékmúzeum is bemutatja, amelynek kiállítását a Latinovits Találkozó résztvevői is megtekintik a hétvégén. A programokat a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Kulturális Ügynökség és Balatonszemes Önkormányzata támogatja, a Petőfi 200 bicentenárium keretében.

www.facebook.com/LatinovitsAlapitvany

www.facebook.com/bujtoristvanfilmfesztival

www.bujtorfilmfesztival.hu

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top