Barion Pixel
Connect with us

Átadták a Latinovits-díjat és diplomát

Hírek

Átadták a Latinovits-díjat és diplomát

Két vajdasági születésű előadó győzelmével ért véget a hétvégén megrendezett XXVIII. Latinovits Versmondó Találkozó és Verseny Balatonszemesen. A Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete a 47 éve elhunyt színészkirály életműve mellett Petőfi Sándorra emlékezett, a kétszáz éve született költő versei A csillagok milliárdján versmondó napon hangzottak el.

A vajdasági Óbecséről származó Péter Lea, a Nemzeti VERSeny korábbi győztese, Kaleidoszkóp díjas előadó, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem PhD-hallgatója, Pécsett irodalomterápiát tanuló versmondó vehette át a Latinovits-díjat Lutter Imre kuratóriumi elnöktől vasárnap délután. A Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban több mint félszáz verset előadó versenyzők ifjúsági kategóriájában a legfiatalabb, mindössze 14 éves Gál Dániel kapta a Latinovits-diplomát. Péter Lea Petőfi Világosságot és Kántor Péter: Megtanulni élni című versét adta elő, Gál Dániel A XIX. század költői mellett Dsida Jenő: Az öreg óra énekel című költeményével nyűgözte le a hallgatóságot és a szakmai zsűrit. Az ítészek között foglalt helyet Pataki András és Wiegmann Alfréd rendező, Linka Ágnes és dr. Havas Judit előadóművész, a zsűri elnöke Lutter Imre előadóművész, költő volt.

   

A felnőttek között Borbély Mihály végzett a második helyen, a harmadik helyezett Varga Ilona lett, míg az ifjúsági korosztályban Galusz Áron és Szlobodnik Rampasek Enikő végzett a dobogón. A legidősebb versmondó, a 90 éves Kothencz Jánosné a kortárs Buda Ferenc költeményének zenés tolmácsolásáért különdíjat kapott. A csillagok milliárdján című Petőfi-versnap különdíját Balatonszemes Önkormányzatától a Balaton környékéről, Reziből érkezett Horváth Péter vette át Németh Kornélné polgármestertől. Különdíjban részesült még a felnőttek között Hefler Flóra, Varga Bodó Anita, Balázs László Gábor, könyvjutalmat Harencsár László és Czipa András kapott, az ifjúsági korosztályban különdíjat vett át Nagy Tímea Zsóka, Tóth András Levente és Takács BenedekPetőfi Sándor költeményei rendkívül széles skálán mozogtak, Az országgyűléshez, A magyar nemzet, a Világosságot vagy a Magyar vagyok című jól ismert hazafias versek mellett kuriózumnak számított A csillagos ég, az Ivás közben vagy a Boldog pestiek című verse. A XX. század költői közül József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Nagy László, Zelk Zoltán és Faludy György versét is tolmácsolták, a kortársak között mások mellett Nagy Zsuka, Karafiáth Orsolya, Szabó T. Anna, Pajor Tamás, Izsó Zita és Pataki Lili írásai hangzottak el.

   

Latinovits Zoltán 92 éves lenne. A színészkirály halálának 47. évfordulóján Pataki András rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke emlékezett a verstalálkozó résztvevőivel, akik koszorút helyeztek el Latinovits, Bujtor István, valamint édesanyjuk, Gundel Katalin végső nyughelyén, és elzarándokoltak Csonka Márta, a verseny egyik alapítójának sírjához is. Kiss László rendezőre, a Latinovits Alapítvány és a Versmondók Egyesülete alapító elnökére Wiegmann Alfréd, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és Lutter Imre emlékezett a Latinovits Művelődési Ház falán elhelyezett emléktáblánál. A népes közönség előtt zajló programok egyik különlegessége volt az Első Magyar Versszínház produkciója, Petőfi Sándor művének modern versszínházi átdolgozása PS – Az apostol címmel, Borbély Sándor előadásában, emellett a Latinovits Emlékmúzeum kiállítása és DJ Csiák László zenés estje várta a résztvevőket. A programokat a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Kulturális Ügynökség és Balatonszemes Önkormányzata támogatta, a Petőfi 200 bicentenárium keretében.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top