Connect with us

Vár a Bujtor Filmfesztivál

Hírek

Vár a Bujtor Filmfesztivál

Már nyilvános a vetítési program, s a filmek mellett koncertek, stand up comedy, színházi előadások, hajózás, kiállítások, utcazene és gasztro program is várja majd az érdeklődőket a XI. Bujtor István Filmfesztiválon Balatonszemesen, augusztus 17-től 21-ig. Betartva az előírásokat, gondosan ügyelve a vendégek egészségének megóvására, de szerencsére ez a fesztivál nem marad el. Mától látható a filmfesztivál előzetese is az interneten:

A nagy csinnadrattával indul a XI. Bujtor István Filmfesztivál, ahol a Bujtor-család, filmes alkotók, rendezők, színészek, a Janisch Attilafilmrendező vezette zsűri, sőt, a fesztiválprogram résztvevői is a vörös szőnyeghez vonulnak augusztus 17-én délután Balatonszemesen, hogy aztán bárki koccinthasson a sztárokkal, művészekkel, vagy szelfizzen a Pogány Madonnával. A Csöpi filmekből jól ismert rendőr Zsiguli vezeti majd fel a vendégeket és akciófilmes jelenet részese lehet majd a megnyitó közönsége.

Molnár Ferenc Caramel akusztik koncertje, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató és Bujtor Judit védnök indítja aztán a programokat, és rögtön az első este szabadtéri moziban, közel a Balatonhoz nézhetjük végig a Zsaruvér és Csigavér trilógia első filmjét, A királyné nyakékét, Bujtor Balázs társaságában, az Ancsika Kertmoziban. Másnap délelőtt A Pogány Madonnát is vetítik, s aztán délután elindul a versenyfilmes program, vetítésekkel és pódiumbeszélgetésekkel. Az Ötvös Csöpi filmek minden darabja látható lesz a fesztiválon. A Több tonna kámfor és A szerencse fia esténként az Ancsika Kertmoziban nézhető, méghozzá a filmek egyes szereplőivel közösen, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba pedig A Pogány Madonnához hasonlóan délelőttönként a Latinovits Művelődési Házban látható.

A Csöpi filmek előtt minden este lesz koncert vagy színházi előadás: Caramel mellett érkezik Hajdu Steve saját stand up comedy műsorával, a Muzsikáló filmkockák a legismertebb filmes slágerekkel és igazi sztárokkal jön: Csengeri Attila, Gregor Bernadett, Köllő Babett, Göth Péter ésSzász Kati játszanak és énekelnek. Fellép az Irigy Hónaljmirigy és Nagy Bogi, a Pécsi Nemzeti Színház, a Csavar Színház, a Bóbita Bábszínház és az Escargo Hajója színészei, a PTE Brass Band fúvósai, DJ DominiqueBánhidi Krisztián, Molnár György és még sokan mások.

A döntőt jelentő versenyfilmes programba száz film jutott be, ezek közül 41 alkotást láthatnak a fesztiválon a nézők, sok esetben nemzetközi premierként. A rendezőkkel, producerekkel, színészekkel Takács Benceműsorvezető és Lutter Imre beszélgetnek a filmes blokkok között. A játékfilmek között az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmje, a Foglyok, amelynek egyik producere a tavaly Bujtor István-díjat kapott Osváth Gábor, éppúgy látható lesz, mint a Balázs Béla-díjas Dér András: A Rubens lány című filmje Bajor Lili főszereplésével, vagy Szajki Péter filmje, a Most van most, amelyben Tompos Kátya, Mohai Tamás és Básti Juli mellett is igazi sztárszereposztás gondoskodik a minőségről. Az emberi sors, a bűn, a rejtély és titok, mint téma vagy jelenség, erősen jelen van a vetített filmek esetében. Chilton Flóra: Válaszúton című alkotása egy börtönből szabadult fiatalember családi konfliktusát viszi vászonra, Füzes Dániel: Szokásjogcímű filmje egy fiatal futball ultra lelki tusáját és fizikai küzdelmét mutatja be, a Casting, Csoma Sándor filmje, egy modellkarrierre vágyó 18 éves lány felnőttfilmes átverését dolgozza fel. Ígéretesnek ígérkezik két Arany János ballada mai adaptációja: Szeleczki Rozália Rozgonyinéja, amelynek címszerepét Törőcsik Franciska alakítja, és az Emma, Rudolf Olivér filmje, amely A méh románca alapján született, mindkettő a Színház- és Filmművészeti Egyetemről érkezik.

A dokumentum- és ismeretterjesztő filmek között láthatjuk a Könnyű leckéket. Zurbó Dorottya egy gyönyörű tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének történetét mutatja be. Az Ardere et lucere! – Lángolj és világíts! a magyarországi ciszterci rendeket járja végig, Az Ispotály – Madarakról, emberségről a Mályi Madármentő Állomás küldetését, emberfeletti mindennapjait állítja fókuszba.

Az játékfilmek és a dokumentumfilmek mellett versfilmeket, animációs alkotásokat és karanténfilmeket vetítenek a versenyprogramban. A fesztivál ideje alatt, sőt, egész héten kóstolhatjuk Ötvös Csöpi kedvenc ételeit, vitorlás hajóval szelhetjük a Balaton vizét, bepillanthatunk Bujtor István filmjeinek kulisszái mögé a Bujtor István Emlékkiállításon, és elrévedezhetünk a helyi képzőművészek Nekem a Balaton című tárlatának képei láttán. Aztán veterán autós felvonulás kíséretében zarándokolnak el a rajongók Bujtor István és Latinovits Zoltán végső nyughelyéhez, még Balatonszemesen, és jön a nagymúltú Tabu Kupa, vagyis a Bujtor István Emlékverseny, a Magyar Vitorlás Szövetséggel, Balatonkenesén.

A fesztivál támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap. A teljes program, a filmek vetítési rendje és minden versenyfilmes alkotás ismertetője megtalálható a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon, és folyamatosan frissül a fesztivál Facebook oldala is a legfontosabb információkkal.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top