Barion Pixel
Connect with us

Esztrád műsor Turczi István születésnapján

Hírek

Esztrád műsor Turczi István születésnapján

Hatvanötödik születésnapját ünnepli Turczi István. A jeles esemény apropóján esztrád műsort adnak a Prima Primissima díjas költő barátai, kollégái. Az október 18-án, kedden este 7-kor kezdődő zenés-verses estre bárki regisztrálhat nézőként.

Igazi sztárparádét láthat a közönség október 18-án, kedden 19 órától a budapesti Kossuth Klub a Kossuth Klub nagytermében (1088 Budapest,  Múzeum utca 7.), ahol Turczi István író, költő, műfordító 65 éves születésnapját ünneplik pályatársai és művész barátai. Az esten fellép Gerendás Péter, Horgas Eszter, Hrutka Róbert és Kálloy Molnár Péter, Lázár Balázs, Lukács Sándor, Malek Andrea, Péter János, Szekeres Adrienn és Kiss Gábor, Tolcsvay László és Zámbori Soma. Az est házigazdája Lutter Imre lesz, aki Pálos Annával közösen rendezi a műsort. A belépés ingyenes, de korlátozott számú férőhely miatt regisztrációhoz kötött, amely az alábbi linken érhető el: bit.ly/turczi65

 

Turczi István 1957. október 17-én született Tatán. 1976-ban érettségizett a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégiumban. 1976 és 1977 között éjszakai portás, talajminta-vételező és gépkocsivezető volt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1983-ban magyar-angol-finnugor szakos diplomát, 1988-ban egyetemi doktori fokozatot szerzett. 1983 és 1988 között a Művelődési Minisztérium irodalmi és művészettájékoztatási munkatársaként dolgozott, majd 1988-tól egy ideig szabadfoglalkozású íróként és újságíróként működött. 1988 és 1993 között a Magyar Rádió Kilátó című világirodalmi magazinjának külsős szerkesztő-műsorvezetője, majd 1993 és 1995 között a Parnasszus című televíziós költészeti vetélkedő műsorvezetője lett.  1995-ben megalapította a Parnasszus költészeti folyóiratot és könyvkiadót, melynek máig főszerkesztője. 1997 és 1999 között a Bartók Rádió Muzsikáló reggel című adásának külsős műsorvezetője. 1999 és 2000 között a Playboy magyar kiadásának főszerkesztője, 2000 és 2003 között a Szigligeti Színház irodalmi vezetője, 2002 és 2003 között a Magyar Labdarúgó Liga kommunikációs vezetője volt. 2003 és 2004 között az ATV Gondolat című kulturális műsorának, 2008 és 2009 között a ZuglóTV Kanapé című műsorának, majd 2010-ben a Duna Televízió Kanapé című műsorának műsorvezetője volt.

Oktatóként az 1990-es évek második felében kreativitás és kommunikáció gyakorlatot tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán és a Budapesti Média Intézetben, 2007 és 2009 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2008 és 2013 között a Magyar Íróakadémia előadója volt. 2012-ig a Magyar PEN Club egyik alelnöke, 2012-től pedig főtitkára. 2007-től a Magyar Írószövetség Költői szakosztályának többszörösen újraválasztott elnöke, illetve a Magyar Versmondó Egyesületének irodalmi alelnöke. 2006 és 2009 között a Költők Világkongresszusának tagja, majd 2010-től harmadik alelnöke. 2009-től az Európai Költészeti Akadémia rendes tagja, 2012-től a norvég Bjornson Irodalmi Akadémia rendes tagja. 2021-től a szolnoki Szigligeti Színház irodalmi vezetője. A Parnasszus irodalmi folyóirat megalapításán túl számos irodalmi alkotás kötődik a nevéhez. József Attila-, Prima Primissima és Babérkoszorú-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje, akit legutóbb a boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukán hetedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Irodalmi Napok keretében egy szerb-olasz-amerikai összetételű szakmai zsűri javaslata nyomán az idei Otvorena knjiga – Nyitott könyv elnevezésű nemzetközi irodalmi nagydíjat vehette át.

 

Turczi István: A távozó

 

A csönd egy hely a távozó szemében,

Törékenyebb, mint bármely faág,

Lombok közt rejtőzve rémületében

Eltűnik, úgy mutatja meg magát.

Rajzolatlan szavak világossága,

Ami ha belőle egyszer felragyog,

Megtudja, miért maradt árva.

Kőtömbön egy név: ő nem is én vagyok.

Megteremti akkor égi mását,

Ellensúlyozni, ha mást nem tehet,

Öröktől rendelt barangolását,

És kitölteni a hiány alkotta teret.

Ugyanaz volt, lesz, ami van.

Belülről égő, önmagányi fény.

Átlátszik, néha megcsillan,

Mint egy kavics az idő tenyerén.

 

Fotók: Czar, Győrffy Anna, Magyar Versmondók Egyesülete

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

 • Hírek

  Meghalt Sohár Pál Ferenc műfordító

  By

  Életének 87. évében elhunyt a Balassi Műfordítói Nagydíj-as fordító, Kányádi Sándor és Faludy György műveinek angolra ültetője.

 • Hírek

  Tolnai Ottó kapta a Vilenica-díjat

  By

  Tolnai Ottó Kossuth-díjas magyar írónak és műfordítónak, az egyetemes magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójának ítélték az idei Vilenica-díjat – jelentette be a kitüntetés kuratóriuma 2023. június 7-én Ljubljanában a sajtótájékoztatón. A rangos elismerést...

To Top