„Tolnai Ottó szövegeinek ereje az apró karcolásokban és a repedésekben mutatkozik meg leginkább, melyekbe az ex-jugoszláv kultúra gazdag tapasztalata szabadon behatol. Ez a történelmi, (multi)kulturális bázis a maga burjánzó szövevényességével elkápráztatja, egyszersmind termékenyen el is bizonytalanítja az olvasót. Életműve a magyar, valamint az (ex-)jugoszláv szellemi örökség, erkölcsi és politikai hagyomány elemeinek sokaságából merít és válogat. Tolnai művészetének alapvető pillérét az erős tény- és anyagszerűség, valamint az egyedülálló tolnais imagináció, a meghökkentő távlatokat bejáró képzelőerő kettőssége alkotja. ‘Áriáiban’ – ahogy sajátos műfajú írásait nevezi – ‘a formátlansággal való formázást’ tapasztalhatja meg a teljesen egyedi poétikával, szövegformával szembesülő olvasó” – hangsúlyozta Rudaš Jutka, a zsűri tagja, aki egyúttal Tolnait felterjesztette, ajánlotta a díjra.

Tolnai Ottó – Fotó: Valuska Gábor

Fotó: Valuska Gábor

A díjat a szeptember 4-9. között Szlovénia különböző településein a Szlovén Írószövetség által megrendezett 38. Nemzetközi Vilenica Irodalmi Fesztiválon adták át a szerzőnek a Vilenica cseppkőbarlangban.

Vilenica

Rudaš Jutka a Nemzetközi Vilenica Irodalmi Fesztiválon, 2014

A korábbi díjazottak között van Peter Handke, Esterházy Péter, Jan Skácel, Zbigniew Herbert, Milan Kundera, Dubravka Ugrešić, Libuše Moníková, Josip Osti, Pavel Vilikovský, Nádas Péter, Mirko Kovač, Brigitte Kronauer, Ilma Rakusa, Karl Markus Gauss, Miodrag Pavlović, Goran Stefanovski, Andrzej Stasiuk, Claudio Magris, Dževad Karahasan, Dragan Velikić, Mircea Cărtărescu, David Albahari, Olga Tokarczuk és Krasznahorkai László.

Esterházy Péter 1988-as, és Nádas Péter 1998-as, Krasznahorkai László 2014-es díjazását követően Tolnai Ottó a negyedik magyar író, aki megkapja az egyik legrangosabb, tízezer euro pénzjutalommal járó közép-európai elismerést.

Fotó: facebook.com

Gratulálunk!