Barion Pixel
Connect with us

Tíz éves az Illyés Gyula Versmondó Verseny

Hírek

Tíz éves az Illyés Gyula Versmondó Verseny

Ünnepélyes díszbe öltöztetve, pódiumszínházi teremmé alakítva várta a Magyar Versmondók Egyesülete a Művelődési Intézettel a sokfelől érkező, különböző korú versmondókat. Illyésre emlékeztek. A versmondó verseny idén tíz éve, hogy útjára indult. Eseménybeszámoló a főszervező Magyar Versmondók Egyesületétől.

Tíz évvel ezelőtt Illyés Gyula 100. születésnapján 2002 novemberében rendezte meg első ízben a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai partnereivel közösen az Illyés Gyula vers- és prózamondó versenyt a Tolna megyei Ozorán, a költő rácegresi szülőhelyének közelében, illetve abban a városban, amelyhez az Illyés család sok szállal kötődött. Ezt követően kétévente rendeztük meg a Kárpát-medence egészére kiterjedő versenyt.

Játszunk – így száll énekünk fel.
Játszunk
szavainkkal és életünkkel,
mert, jaj, csak az vagyunk, aminek látszunk.
Legyetek értelemmel hát irántunk,
mert nincs vállalkozóbb s bizakodóbb
szerzet minálunk;
a rosszat nem szántszándékkal csináljuk, csupán a jót.”
/Illyés Gyula: A költő felel/

„Illyés Gyula költői munkássága a társadalomban gondolkodó és annak tagjaiért, sorsáért felelősséget vállaló embert hozza közel az előadókhoz, befogadókhoz. Olyan európai gondolatok az övéi, amelyeknek korszerűségében ma sem kételkedhetünk. Verseiből, prózai írásaiból kétévente versenyt hirdetve tisztelgünk költői és emberi nagysága előtt, és népszerűsítjük alkotásait a fiatalok és idősebbek körében. Úgy véljük, gondolatainak tisztasága garancia arra, hogy nem csupán az amatőr előadóművészeket segítjük, de a jót felismerni képes emberek számát is növeljük.” Ezekkel a gondolatokkal nyújtottuk be pályázatunkat a Nemzeti Kulturális Alaphoz, aki az egyik támogatója volt nagyszerű immáron 12 éve folyó nemes versenynek.

A verseny meghirdetésével az volt a célja a Magyar Versmondók Egyesületének, hogy a magyar ajkú vers- és prózamondók számára találkozási alkalmat biztosítsuk népszerűsítve ezzel az anyanyelvápolás, a szép magyar beszéd, a költészet – ez alkalommal Illyés Gyula versein, prózáin keresztül – irodalom ügyét. Célként tűztük ki magunk elé, hogy az idősebb résztevők jelenlétével példázzuk a fiatalok számára, hogy az előadóművészet kortól független művészeti aktivitás, s hogy a versek, gondolatok tovább-örökítése, – legyen szó versről, vagy prózáról, vagy bármi más műfajról -, fontos feladatunk.

A VI. „Illyés Gyula” Nemzeti vers- és prózamondó verseny az eseményhez méltó emelkedett hangulatban kezdődött el és folytatódott a nap végéig a nemes versengés.

Kiss László a Magyar Versmondók Egyesületének Radnóti- és Csokonai-díjas elnöke a megnyitó szavaiban Illyés Mária a költő lányának üzenetét tolmácsolta, aki baráti ölelését küldte minden versmondónak és vershallgatónak, aki megtisztelte a versenyt és közösen Illyés Gyulára emlékeztek.

Tóth Zsóka Radnóti-díjas előadóművész a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus nevében üdvözölte a jelenlévőket, illetve szólt arról a nemes vállalásról, és áldozatos munkáról, amelynek eredményeképpen a versmondók ehhez a versenyhez elérkeztek és Illyés költészetére találtak.

Az ünnepélyes megnyitót követően három fordulóban zajlott a verseny a kiírásnak megfelelően. Minden résztvevő három verset mondott: Illyés Gyulától egy verset, a kortárs magyar irodalomból a határon túli költészetből egyet-egyet.

A háromtagú zsűrit – Tóth Zsóka, Lutter Imre előadóművész, drámapedagógus, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke és Kiss László – alkotta.

A versenyt – ez alakalommal – Illyés munkáságából egy játékos vetélkedővel egészítettük ki, írásban kellet fontos életrajzi, művelődéstörténeti és természetesen vers, drámai és prózai részleteket tudni, illetve felismerni.  Az eredményes délelőttöt egy szerény ebéddel, egy hangulatos Fő utcai kisvendéglőben folytatattuk, majd az utolsó, mondhatni mindent eldöntő forduló következett.

Szépszámú „szurkoló” közönség volt jelen mindvégig a versenyen és nagy tapssal köszönte meg az elhangzott verseket. Érdekes színfoltja volt a versünnepnek; a szépkorú Stolmárné Márkus Gizella versmondót elkísérték évfolyamtársai, akik mindannyian Rába György irodalomtörténész tanítványai voltak egykoron.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadását követően személyes értékelésre kerül sor, a versenyző versmondók a zsűri tagjait felkeresve kértek vélemény az elhangzott versekről. Az értékelés és azt követő beszélgetés a késő délutáni órákig húzódott el. Már ránk sötétedett, mikor tele gyönyörű élményekkel és azzal a jó eső érzéssel, hogy embereknek ismét örömöt  szerzetünk, mentünk haza.

Helyezettek:

I.   Dr. Gémesi Márta – Gödöllő /könyvcsomag 15 000 Ft értékben/

II.  Tóth Benedek Ernő – Pécel /könyvcsomag 13 000 Ft értékben/

III. Kató Hajnalka – Kakasd /könyvcsomag 11 000 Ft értékben/

Az első három helyezett Illyés Gyula: Ráadás élet című verseskötetét kapta ajándékba, amelyet a szerkesztő Illyés Mária névre szólóan dedikált.

Különdíjak:

Rajner Tibor – Körmed /könyvcsomag 7000 Ft értékben/

Paulovics Tamás – Szentes /könyvcsomag 7000 Ft értékben/

Jobák Márta – Budapest /könyvcsomag 7000 Ft értékben/

Stolmárné Márkus Gizella – Budapest /könyvcsomag 7000 Ft értékben/

Ezen túl minden résztvevő könycsomaggal és oklevéllel térhetett haza.

Biztosak vagyunk abban, hogy együttműködő partnereinkkel – Magyar Versmondók Egyesülete – közösen szervezett vers- és prózamondó verseny fontos művészeti találkozó volt, s hogy megszervezésével jó ügyet szolgálunk; a magyar nyelv, a költészet és a hagyományok ápolását, a felnövekvő nemzedék anyanyelvi nevelését.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását
köszönik a szervezők:

a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
és a Magyar Versmondók Egyesülete

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top