Barion Pixel
Connect with us

Telt házzal indult a Bujtor Filmfesztivál

Hírek

Telt házzal indult a Bujtor Filmfesztivál

Óriási elánnal indult a X. Bujtor István Filmfesztivál Balatonszemesen. A szándékosan könnyed, szórakoztató hangulatú, humorosan megfogalmazott programokra már az első két nap ezrek voltak kíváncsiak. A fesztiválon megjelent Bujtor István özvegye, Bujtor Judit és gyermekei, Anna és Balázs, valamint testvére, Frenreisz Károly és gyermekei, Zsófi és Zoltán.

A nagy csinnadrattán a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Háznál a tömeg előtt Lutter Imre fesztiváligazgató és Takács Bence műsorvezető faggatta a Bujtor-család tagjait, valamint Janisch Attila zsűrielnököt és a zsűritagokat a fesztivál, s persze Bujtor István kapcsán. Később a Monarchia filharmonikus zenekar egész estés koncertjén számos ismert filmzenei dallam felcsendült Werner Gábor Donáth-díjas karmester vezényletével. A közönség vastapssal jutalmazta a Bud Spencer egyveleget, A Tenkes Kapitánya, A Karib-tenger kalózai, a Vuk és más ismert mesefilmek és megannyi Morricone filmzenét. A koncert után látványos külsőségek közepette leplezték le a szabadtéri moziban a Pogány Madonna szobrát, az Ötvös Csöpi filmek legendás szimbólumát, amit a Bujtor Emlékkiállításon a fesztivál ideje alatt számos másik ereklye társaságában nézhetnek meg az érdeklődők. A kiállítást Bujtor Anna és Vastag Éva állították össze, Anna édesapjáról elmondott történetei és Kiss László fesztiválalapító személyes anekdotája nyitották a kiállítást, hatalmas érdeklődés közepette.

Elindult közben a filmes versenyprogram is, ahol az alkotói beszélgetéseken nemcsak a filmrendezők, producerek és színészek, de bizonyos alkotásoknál a szerzők is megjelentek: Sohonyai Attila költő és Kaiser László író az elsők között volt jelen a vetítésen. A Filmfesztivál versenyprogramjának fődíja a kategóriánként elnyerhető Bujtor István-díj, amelynek megalkotására Árvay Zolta képzőművészt kérték föl a szervezők, a díjjal járó egymillió forintos összdíjazás mellett. Bujtor nyomán a titok, a bűnügy, a rejtély, a humor és kacagás, az emberi élet és a költészet az alapja az elmúlt egy év izgalmas játékfilmjeinek, dokumentumfilmjeinek, animációs alkotásainak, versklipjeinek és kísérleti alkotásainak, amiket most elsőkézből láthat a néző, Janisch Attila Balázs Béla-díjas filmrendező, zsűrielnök és a zsűritagok jelenlétében. A zsűri soraiban helyet foglal Kalász József rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség dunántúli küldötte, Kiss László Csokonai-díjas rendező, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész, Verebes Linda színművész és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke. 106 benevezett hazai és külföldi film közül 52 izgalmas alkotás került be az idei versenyprogramba, ezeket le is vetítik, bárki megnézheti őket ingyenesen. A filmes alkotókkal két előadóművész, Lutter Imre fesztiváligazgató és Takács Bence tévés műsorvezető beszélget a filmes blokkok között.

Már az első este levetítették A Pogány Madonna filmet is. Az elvarázsolt dollár, A Hamis a baba és a Csak semmi pánik eredeti akcióvígjátékai egytől-egyig megnézhetők a X. Bujtor István Filmfesztiválon, amely a Balaton legnagyobb retro fesztiváljaként várja a vendégeket augusztus 17-től 20-ig, Balatonszemesen. A balatonszemesi kikötőből Bujtor hajók viszik a családokat kirándulni, a szemesi sétányon és a Latinovits Művelődési Ház környezetében, ahol kézműves vásár is van, Bujtor István kedvenc ételeit kóstolhatjuk meg. A fesztivál teljesen belakja Balatonszemest: vannak színházi előadások és szabadtéri koncertek: a hangos sikert arató Mr. és Mrs. című előadást úgy nézheti meg a közönség Pindroch Csabával és Verebes Lindával, hogy a Valami Amerika 3-at, Herendi Gábor kultikus filmjét is láthatják Pindrochhal a főszerepben. A fiatalokat a felvidéki Csavar Színház fergeteges impro-színházi előadása, Molnár György verszenész improvizatív utcazenei koncertjei és slam poetry előadás várja Bánki Benivel, később Lassán Evelyn gyerekkoncertjén szórakozhatnak a fesztiválozók. S a koncertek aztán folytatódnak: fellép Pajor Tamás, akivel a Rocktérítők című kultfilmet is megnézhetik a fesztiválozók, koncertezik Little G Weevil, valamint a Braindogs zenekar három frontembere, Ian Siegal (Ukrajna), Ripoff Raskolnikov (Ausztria), Mischa den Haring (Hollandia), DJ Dominique pedig retro utcabált tart. A fesztivál díjátadója után tűzijáték kápráztatja el a nagyérdeműt. A teljes program a Bujtor István Filmfesztivál facebook oldalán található.

(fotók: Racskó Tibor)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

 • Hírek

  Meghalt Sohár Pál Ferenc műfordító

  By

  Életének 87. évében elhunyt a Balassi Műfordítói Nagydíj-as fordító, Kányádi Sándor és Faludy György műveinek angolra ültetője.

 • Hírek

  Tolnai Ottó kapta a Vilenica-díjat

  By

  Tolnai Ottó Kossuth-díjas magyar írónak és műfordítónak, az egyetemes magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójának ítélték az idei Vilenica-díjat – jelentette be a kitüntetés kuratóriuma 2023. június 7-én Ljubljanában a sajtótájékoztatón. A rangos elismerést...

To Top