Connect with us

Színház, vers- és világzene a hídnál

Hírek

Színház, vers- és világzene a hídnál

Idén kissé módosult elnevezéssel és helyszínen, Nyár a Lánchídnál címmel a pesti rakparton tartják meg a Budapesten már hagyományossá vált júliusi és augusztusi zenei hétvégéket.
(MTI) – A Lánchidat idén nem zárják le, mivel a Margit-híd felújítása miatt amúgy is túlterheltek a budapesti utak, átkelők. A Magyar Tudományos Akadémia székháza mellett, a Duna partján azonban találtak megfelelő teret a programsorozathoz, így idén ott rendezik meg július 3. és augusztus 15. között a zenei és színházi produkciókat felvonultató programsorozatot.

A hét hétvégén gyerekek és felnőttek, budapestiek és vidékiek, magyarok és külföldiek egyaránt megtalálhatják az őket érdeklő, ingyenes programokat. A színházi előadások, a népek zenéje, a komolyzene és a világzene mellett teret kap a jazz, a folk és a könnyűzene is, de nem marad el a hagyományos kirakodóvásár sem, ahol népi mesterek és iparművészek kínálják portékáikat.

Az első hétvégén a színház kerül a középpontba. A vásári forgatagban utcai mutatványosok, pantomimesek, gólyalábasok, a színpadon pedig ismerős arcok, népszerű produkciók, újdonságok, színészzenekarok, improvizációs színházak, gyermekelőadások varázsolnak a hétvége során egy kis színházat a szabadtéri színpadokra.
Szombaton lesz egyebek között Operett Akadémia, fellép a Momentán Társulat és dalokat énekel a régi Budapestről Igó Éva és Fesztbaum Béla. Vasárnap A Guru című komikus operát játsszák, közreműködik Hábetler András, Bucsi Annamária, Merán Bálint és Neumark Zoltán. Délután a Dumaszínházé a pódium, estefelé pedig Papadimitriu Athina Latin érintés és Végtelen érintés című cd-inek anyagából szólal meg jó néhány szám.

A Népek zenéje címet viselő július 10-11-i hétvégén zenei karavánnal utazhatják körbe a világot a látogatók. A koncertek betekintést kínálnak Európa, Afrika, Amerika és Ázsia számos országának zenei sokszínűségébe.

Július 17-18-án ismert kamarazenekarok és tehetséges fiatal zenészek vállalkoznak arra, hogy a komolyzene vidámabb arcát is megmutassák. Július 24-25-én a dzsessz rajongói tölthetik a Lánchídnál idejüket, majd július 31-én és augusztus 1-jén a balkáni, cigány, orientális és latin dallamok, a jazz, valamint a magyar népzene színes kavalkádját adják a világzene legjelesebb hazai művészei, zenekarai.

Augusztus 7-8-án igazi buli hangulatra számíthatnak az arra járók, a legnépszerűbb könnyűzenei irányzatok képviselőinek közreműködésével. Az utolsó lánchídi hétvégén folkparádét rendeznek, a táncház mozgalom emblematikus muzsikusaival búcsúznak a szervezők a fesztivál közönségétől.

A fesztivál ideje alatt a Lánchíd északi oldalán Budapest kulturális életéhez kapcsolódó fotókiállítás tekinthető meg. A tárlathoz kiírt pályázatra több tucat kép érkezett. A szakmai zsűri már kiválasztotta a legjobb 20 fotót, amelyek közül a fesztivál közönsége szavazhat a számára legkedvesebbre. A versenyben lévő alkotásokon kívül további képekből ízelítőt kapnak a sétálók a Budapesti Őszi és Tavaszi Fesztivál hangulatából is.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top