Connect with us

Színház, vers- és világzene a hídnál

Hírek

Színház, vers- és világzene a hídnál

Idén kissé módosult elnevezéssel és helyszínen, Nyár a Lánchídnál címmel a pesti rakparton tartják meg a Budapesten már hagyományossá vált júliusi és augusztusi zenei hétvégéket.
(MTI) – A Lánchidat idén nem zárják le, mivel a Margit-híd felújítása miatt amúgy is túlterheltek a budapesti utak, átkelők. A Magyar Tudományos Akadémia székháza mellett, a Duna partján azonban találtak megfelelő teret a programsorozathoz, így idén ott rendezik meg július 3. és augusztus 15. között a zenei és színházi produkciókat felvonultató programsorozatot.

A hét hétvégén gyerekek és felnőttek, budapestiek és vidékiek, magyarok és külföldiek egyaránt megtalálhatják az őket érdeklő, ingyenes programokat. A színházi előadások, a népek zenéje, a komolyzene és a világzene mellett teret kap a jazz, a folk és a könnyűzene is, de nem marad el a hagyományos kirakodóvásár sem, ahol népi mesterek és iparművészek kínálják portékáikat.

Az első hétvégén a színház kerül a középpontba. A vásári forgatagban utcai mutatványosok, pantomimesek, gólyalábasok, a színpadon pedig ismerős arcok, népszerű produkciók, újdonságok, színészzenekarok, improvizációs színházak, gyermekelőadások varázsolnak a hétvége során egy kis színházat a szabadtéri színpadokra.
Szombaton lesz egyebek között Operett Akadémia, fellép a Momentán Társulat és dalokat énekel a régi Budapestről Igó Éva és Fesztbaum Béla. Vasárnap A Guru című komikus operát játsszák, közreműködik Hábetler András, Bucsi Annamária, Merán Bálint és Neumark Zoltán. Délután a Dumaszínházé a pódium, estefelé pedig Papadimitriu Athina Latin érintés és Végtelen érintés című cd-inek anyagából szólal meg jó néhány szám.

A Népek zenéje címet viselő július 10-11-i hétvégén zenei karavánnal utazhatják körbe a világot a látogatók. A koncertek betekintést kínálnak Európa, Afrika, Amerika és Ázsia számos országának zenei sokszínűségébe.

Július 17-18-án ismert kamarazenekarok és tehetséges fiatal zenészek vállalkoznak arra, hogy a komolyzene vidámabb arcát is megmutassák. Július 24-25-én a dzsessz rajongói tölthetik a Lánchídnál idejüket, majd július 31-én és augusztus 1-jén a balkáni, cigány, orientális és latin dallamok, a jazz, valamint a magyar népzene színes kavalkádját adják a világzene legjelesebb hazai művészei, zenekarai.

Augusztus 7-8-án igazi buli hangulatra számíthatnak az arra járók, a legnépszerűbb könnyűzenei irányzatok képviselőinek közreműködésével. Az utolsó lánchídi hétvégén folkparádét rendeznek, a táncház mozgalom emblematikus muzsikusaival búcsúznak a szervezők a fesztivál közönségétől.

A fesztivál ideje alatt a Lánchíd északi oldalán Budapest kulturális életéhez kapcsolódó fotókiállítás tekinthető meg. A tárlathoz kiírt pályázatra több tucat kép érkezett. A szakmai zsűri már kiválasztotta a legjobb 20 fotót, amelyek közül a fesztivál közönsége szavazhat a számára legkedvesebbre. A versenyben lévő alkotásokon kívül további képekből ízelítőt kapnak a sétálók a Budapesti Őszi és Tavaszi Fesztivál hangulatából is.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top