Barion Pixel
Connect with us

Hírek

szabadakarat

A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a szabadakarat című előadás.

Bemutató

2023. október 21-22-én az Erkel Színház ad otthont a szabadakarat ˃˃˃˃ című koncertszínháznak. A Petőfi emlékév keretében büszkén mutatjuk be ezt az előadást, mint az év egyik igazi kuriózumát.

A darab egy különleges és Magyarországon egyedülálló feldolgozásban viszi színpadra Petőfi Sándor életének egy meghatározó időszakát.

Nem az 1848-as szabadságharcot, és Petőfi benne játszott központi szerepét állítjuk előtérbe, hanem az ő és Szendrey Júlia közötti szenvedélyes szerelmet, akik mint a reformkor első „celebjei”, legismertebb szerelmi párosaként írták be magukat a történelembe.

Ismertető

A történet három időszakban és helyszínen játszódik. Leginkább arra koncentrál, hogy miért találtuk újra és újra a lánglelkű, de gyenge fizikumú költőt a csatatéren. Petőfi dilemmája középpontjába nem csak a szabadság és a szerelem áll, hanem az is, hogy tollal vagy karddal szolgálja-e hűségesebben szeretett hazáját, mit vár el tőle az imádott jakobinus hagyomány, a Tízek Társasága, a Pilvaxbeliek, Vahottól Vörösmartyig a hajdani mentorok – és mit Júlia?

Az előadás modern eszközökkel közelít, amiben a jelenetek ritmusa sokkal közelebb áll a mai fiatal generáció vizuális kultúrájához, az Insta- és TikTokon dinamikájához.  A szabadakarat >>>> egy olyan, újszerű színházi élményt kínál, melynek végén mindenki a saját maga által megélt történetet viheti majd haza.

Az innovatív színpadi megoldásokat fülbemászó dallamok és népszerű hazai művészek -Schoblocher Barbara, Ember Márk, Staub Viki, Tóth Mátyás – teszik felejthetetlenné.

Alkotók

Producer: Illés Gabriella
Író, Rendező: Almási-Tóth András
Zenei Producer: Bella Máté
Zeneszerző: Bella Máté, Furák Péter, Jancsó Gábor
Dalszöveg: Hujber Szabolcs
Díszlet- és Látványtervező: Rajcsányi Balázs
Jelmeztervező: Kiss Márk
Koreográfus: Kulcsár Noémi
Főszereplők: Ember Márk (ének, mint Petőfi), Tóth Mátyás (próza, mint Petőfi), Schloblocher Barbara (ének, mint Júlia), Staub Viki (próza, mint Júlia)
Közvélemény: AKC Misi/Filo

A produkció koprodukciós partnere a MySpace Produkció, társproducerei Lutter Imre és Korompai Gábor.

További Hírek

To Top