Barion Pixel
Connect with us

Meghalt Sohár Pál Ferenc műfordító

Hírek

Meghalt Sohár Pál Ferenc műfordító

Életének 87. évében elhunyt a Balassi Műfordítói Nagydíj-as fordító, Kányádi Sándor és Faludy György műveinek angolra ültetője.

Augusztus 20-án, 87 éves korában elhunyt Sohár Pál Ferenc Balassi Műfordítói Nagydíj-as műfordító, a magyar költészet és próza angolra ültetője. Élete során számos könyvet fordított, köztük Faludy György és Kányádi Sándor műveit, a műfordítások mellett pedig saját kötetei is megjelentek. A Balassi-díj mellett megkapta többek között a Wordrunner Press Chapbook-díjat (2011-ben) és a Janus Pannonius-életműdíjat is (2016-ban). Kétszer jelölték továbbá a jelentős amerikai Pushcart-díjra.

1936-ban született, az 1956-os forradalom után Amerikába emigrált, ahol filozófia szakon szerzett diplomát. Először angolul kezdett publikálni. Munkáit az évek során számos folyóiratban publikálta, majd kötetekbe rendezte. Ez utóbbiak közül kiemelkedik a Maradok – I Remain című, tíz erdélyi magyar költő munkáiból válogatott kétnyelvű antológiája (Pro-Print, 1997), és a Dancing Embers, Kányádi Sándor válogatott verseivel (Twisted Spoon Press, 2002). Fordításainak különlegessége az amerikai irodalomban ritka rímek és kötött magyar formák átültetésével kapcsolatos kísérletezése.

Forrás: litera.hu

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top