Barion Pixel
Connect with us

Októberben jelenik meg Béres Ilona verses CD-je

Hírek

Októberben jelenik meg Béres Ilona verses CD-je

21 magyar vers olyanoknak, akik képesek még figyelni, gondolkodni, elmélyedni, koncentrálni tehát voltaképpen mindenkinek, aki nem csak másodpercekben, de akár hosszabb félórákban méri az igényeit.

A cím elvileg Szabó Lőrinc versének címe, de tetszés szerint lehet vele játszani. Biztos, hogy ez kérdés? nem kijelentés ez? Vajon mi van még, mi maradt még nekünk, akik mi vagyunk, ha még elmondhatjuk magunkról, hogy mi ugyanazok vagyunk, akik egykoron voltunk. Aztán ott van a kimondatlan és leíratlan kérdés is a mondat végén, hogy Mi még? de meddig? meddig vagyunk?

Ez az örök mozgás és örök változás érhető tetten Béres Ilona verses CD-jén, aki magyar költők műveit mondja, vagy talán inkább vallja erre a már-már letűnt adathordozóra. Így keveredik a jelen és a múlt idő ezen a CD-n, és ha volna ilyen a magyar nyelvben, akkor a folyamatos múlt és a folyamatos jelen is.
21 magyar vers olyanoknak, akik képesek még figyelni, gondolkodni, elmélyedni, koncentrálni tehát voltaképpen mindenkinek, aki nem csak másodpercekben, de akár hosszabb félórákban méri az igényeit. Sok ilyen ember van és egyre több, mert egyre nagyobb az igény az emberi hangra.

Különösen erre a színház-történeti jelentőséggel bíró hangra.

Kapcsolódó kép

Béres Ilona a színészi pályáján sokszor mondott verset, ez a CD most mégis egy teljesen új válogatás és új vállalás. A versek közül jó néhány új értelmezést kapott, mások most hangoznak el először és olyanok is vannak, amelyek már nem is lesznek hallhatók színpadon, hiszen ahogy Béres Ilona fogalmaz: hangban még vállalhatók.

Ez a 21 vers egy nagy színésznő jelentése a világról és mindarról, ami ezt a világot számára jelenti: élet, szerelem, öröklét, természet, közélet. Tehát nem irodalom óra, nem lélekelemzés, nem vallomás.

A költők: Weöres Sándor, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Szép Ernő, Illyés Gyula, Babits Mihály, Ladányi Mihály, Váci Mihály, Ady Endre, Szabó Lőrinc, Karinthy Frigyes, Vas István.

A zenei közreműködő: Csík Gusztáv jazz-zongorista, akit kifejezetten Béres Ilona kért fel. A CD rendezője: Markovits Ferenc A CD-t kiadja: a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány.

A CD történetéhez tartozik még, hogy az Alapítvány tulajdonosai Karacs Ferenc és Karacsné, Julika régi barátai a művésznőnek és tavaly karácsonyi ajándékképpen meghívták Béres Ilonát erre a művészi kalandra. Nem egészen egy fél év alatt a CD meg is született és ezen a karácsonykor már sokaknak szerezhet örömet.

(Forrás: szinhaz.org)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top