Connect with us

Októberben jelenik meg Béres Ilona verses CD-je

Hírek

Októberben jelenik meg Béres Ilona verses CD-je

21 magyar vers olyanoknak, akik képesek még figyelni, gondolkodni, elmélyedni, koncentrálni tehát voltaképpen mindenkinek, aki nem csak másodpercekben, de akár hosszabb félórákban méri az igényeit.

A cím elvileg Szabó Lőrinc versének címe, de tetszés szerint lehet vele játszani. Biztos, hogy ez kérdés? nem kijelentés ez? Vajon mi van még, mi maradt még nekünk, akik mi vagyunk, ha még elmondhatjuk magunkról, hogy mi ugyanazok vagyunk, akik egykoron voltunk. Aztán ott van a kimondatlan és leíratlan kérdés is a mondat végén, hogy Mi még? de meddig? meddig vagyunk?

Ez az örök mozgás és örök változás érhető tetten Béres Ilona verses CD-jén, aki magyar költők műveit mondja, vagy talán inkább vallja erre a már-már letűnt adathordozóra. Így keveredik a jelen és a múlt idő ezen a CD-n, és ha volna ilyen a magyar nyelvben, akkor a folyamatos múlt és a folyamatos jelen is.
21 magyar vers olyanoknak, akik képesek még figyelni, gondolkodni, elmélyedni, koncentrálni tehát voltaképpen mindenkinek, aki nem csak másodpercekben, de akár hosszabb félórákban méri az igényeit. Sok ilyen ember van és egyre több, mert egyre nagyobb az igény az emberi hangra.

Különösen erre a színház-történeti jelentőséggel bíró hangra.

Kapcsolódó kép

Béres Ilona a színészi pályáján sokszor mondott verset, ez a CD most mégis egy teljesen új válogatás és új vállalás. A versek közül jó néhány új értelmezést kapott, mások most hangoznak el először és olyanok is vannak, amelyek már nem is lesznek hallhatók színpadon, hiszen ahogy Béres Ilona fogalmaz: hangban még vállalhatók.

Ez a 21 vers egy nagy színésznő jelentése a világról és mindarról, ami ezt a világot számára jelenti: élet, szerelem, öröklét, természet, közélet. Tehát nem irodalom óra, nem lélekelemzés, nem vallomás.

A költők: Weöres Sándor, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Szép Ernő, Illyés Gyula, Babits Mihály, Ladányi Mihály, Váci Mihály, Ady Endre, Szabó Lőrinc, Karinthy Frigyes, Vas István.

A zenei közreműködő: Csík Gusztáv jazz-zongorista, akit kifejezetten Béres Ilona kért fel. A CD rendezője: Markovits Ferenc A CD-t kiadja: a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány.

A CD történetéhez tartozik még, hogy az Alapítvány tulajdonosai Karacs Ferenc és Karacsné, Julika régi barátai a művésznőnek és tavaly karácsonyi ajándékképpen meghívták Béres Ilonát erre a művészi kalandra. Nem egészen egy fél év alatt a CD meg is született és ezen a karácsonykor már sokaknak szerezhet örömet.

(Forrás: szinhaz.org)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top