Connect with us

Októberben jelenik meg Béres Ilona verses CD-je

Hírek

Októberben jelenik meg Béres Ilona verses CD-je

21 magyar vers olyanoknak, akik képesek még figyelni, gondolkodni, elmélyedni, koncentrálni tehát voltaképpen mindenkinek, aki nem csak másodpercekben, de akár hosszabb félórákban méri az igényeit.

A cím elvileg Szabó Lőrinc versének címe, de tetszés szerint lehet vele játszani. Biztos, hogy ez kérdés? nem kijelentés ez? Vajon mi van még, mi maradt még nekünk, akik mi vagyunk, ha még elmondhatjuk magunkról, hogy mi ugyanazok vagyunk, akik egykoron voltunk. Aztán ott van a kimondatlan és leíratlan kérdés is a mondat végén, hogy Mi még? de meddig? meddig vagyunk?

Ez az örök mozgás és örök változás érhető tetten Béres Ilona verses CD-jén, aki magyar költők műveit mondja, vagy talán inkább vallja erre a már-már letűnt adathordozóra. Így keveredik a jelen és a múlt idő ezen a CD-n, és ha volna ilyen a magyar nyelvben, akkor a folyamatos múlt és a folyamatos jelen is.
21 magyar vers olyanoknak, akik képesek még figyelni, gondolkodni, elmélyedni, koncentrálni tehát voltaképpen mindenkinek, aki nem csak másodpercekben, de akár hosszabb félórákban méri az igényeit. Sok ilyen ember van és egyre több, mert egyre nagyobb az igény az emberi hangra.

Különösen erre a színház-történeti jelentőséggel bíró hangra.

Kapcsolódó kép

Béres Ilona a színészi pályáján sokszor mondott verset, ez a CD most mégis egy teljesen új válogatás és új vállalás. A versek közül jó néhány új értelmezést kapott, mások most hangoznak el először és olyanok is vannak, amelyek már nem is lesznek hallhatók színpadon, hiszen ahogy Béres Ilona fogalmaz: hangban még vállalhatók.

Ez a 21 vers egy nagy színésznő jelentése a világról és mindarról, ami ezt a világot számára jelenti: élet, szerelem, öröklét, természet, közélet. Tehát nem irodalom óra, nem lélekelemzés, nem vallomás.

A költők: Weöres Sándor, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Szép Ernő, Illyés Gyula, Babits Mihály, Ladányi Mihály, Váci Mihály, Ady Endre, Szabó Lőrinc, Karinthy Frigyes, Vas István.

A zenei közreműködő: Csík Gusztáv jazz-zongorista, akit kifejezetten Béres Ilona kért fel. A CD rendezője: Markovits Ferenc A CD-t kiadja: a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány.

A CD történetéhez tartozik még, hogy az Alapítvány tulajdonosai Karacs Ferenc és Karacsné, Julika régi barátai a művésznőnek és tavaly karácsonyi ajándékképpen meghívták Béres Ilonát erre a művészi kalandra. Nem egészen egy fél év alatt a CD meg is született és ezen a karácsonykor már sokaknak szerezhet örömet.

(Forrás: szinhaz.org)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top