Hírek

Októberben jelenik meg Béres Ilona verses CD-je

Published on

21 magyar vers olyanoknak, akik képesek még figyelni, gondolkodni, elmélyedni, koncentrálni tehát voltaképpen mindenkinek, aki nem csak másodpercekben, de akár hosszabb félórákban méri az igényeit.

A cím elvileg Szabó Lőrinc versének címe, de tetszés szerint lehet vele játszani. Biztos, hogy ez kérdés? nem kijelentés ez? Vajon mi van még, mi maradt még nekünk, akik mi vagyunk, ha még elmondhatjuk magunkról, hogy mi ugyanazok vagyunk, akik egykoron voltunk. Aztán ott van a kimondatlan és leíratlan kérdés is a mondat végén, hogy Mi még? de meddig? meddig vagyunk?

Ez az örök mozgás és örök változás érhető tetten Béres Ilona verses CD-jén, aki magyar költők műveit mondja, vagy talán inkább vallja erre a már-már letűnt adathordozóra. Így keveredik a jelen és a múlt idő ezen a CD-n, és ha volna ilyen a magyar nyelvben, akkor a folyamatos múlt és a folyamatos jelen is.
21 magyar vers olyanoknak, akik képesek még figyelni, gondolkodni, elmélyedni, koncentrálni tehát voltaképpen mindenkinek, aki nem csak másodpercekben, de akár hosszabb félórákban méri az igényeit. Sok ilyen ember van és egyre több, mert egyre nagyobb az igény az emberi hangra.

Különösen erre a színház-történeti jelentőséggel bíró hangra.

Béres Ilona a színészi pályáján sokszor mondott verset, ez a CD most mégis egy teljesen új válogatás és új vállalás. A versek közül jó néhány új értelmezést kapott, mások most hangoznak el először és olyanok is vannak, amelyek már nem is lesznek hallhatók színpadon, hiszen ahogy Béres Ilona fogalmaz: hangban még vállalhatók.

Ez a 21 vers egy nagy színésznő jelentése a világról és mindarról, ami ezt a világot számára jelenti: élet, szerelem, öröklét, természet, közélet. Tehát nem irodalom óra, nem lélekelemzés, nem vallomás.

A költők: Weöres Sándor, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Szép Ernő, Illyés Gyula, Babits Mihály, Ladányi Mihály, Váci Mihály, Ady Endre, Szabó Lőrinc, Karinthy Frigyes, Vas István.

A zenei közreműködő: Csík Gusztáv jazz-zongorista, akit kifejezetten Béres Ilona kért fel. A CD rendezője: Markovits Ferenc A CD-t kiadja: a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány.

A CD történetéhez tartozik még, hogy az Alapítvány tulajdonosai Karacs Ferenc és Karacsné, Julika régi barátai a művésznőnek és tavaly karácsonyi ajándékképpen meghívták Béres Ilonát erre a művészi kalandra. Nem egészen egy fél év alatt a CD meg is született és ezen a karácsonykor már sokaknak szerezhet örömet.

(Forrás: szinhaz.org)

 

Exit mobile version