Barion Pixel
Connect with us

Nyilvános a program, 110 film van versenyben!

Hírek

Nyilvános a program, 110 film van versenyben!

Megvan a program, 110 film van versenyben:
augusztusban újra jön a Bujtor István Filmfesztivál!

167 nevezett alkotás közül 110 film került be a XII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, amelyeknek nagyjából egyharmadát meg is nézheti a közönség a fesztiválon, és találkozhat az alkotókkal is augusztus 19. és 22. között Balatonszemesen. A Latinovits Emlékmű Alapítvány közzétette a programot: idén sem maradnak el az Ötvös Csöpi klasszikusok, rengeteg koncert, utcaszínház, ételkóstoló, emlékkiállítás, veteránautós találkozó, retro utcabál és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.


A Bujtor Emlékkupa oldtimeres résztvevői konvojban indulnak majd a keleti és nyugati autócsodáikkal a filmfesztivál központi helyszínéhez, a Balatonszemesi Latinovits Művelődési Ház vörösszőnyege elé, ahol igazi kaszkadőrshow-val, koncerttel, ünnepélyes bevonulással és koktélpartyval indul majd a nagy csinnadratta a XII. Bujtor István Filmfesztiválon augusztus 19-én. Piroch Gábor, számos hollywoodi szuperprodukció és persze az Ötvös Csöpi-filmek kaszkadőrmestere vezényletével kaszkadőrshowt láthat majd a közönség testközelből. A retro hangulatot erősítve rendőrzsigulik felvezetésével szállnak ki a sztárvendégek és az alkotók a versenyprogram filmes vetítéseinek és a közönségtalálkozóknak otthont adó művelődési ház előtti vörösszőnyegen, ahol koccintanak a rajongókkal. Esténként a kertmoziban jönnek a nagy Bujtor-klasszikusok: A Pogány Madonna, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Csak semmi pánik!


A filmes kínálat természetesen a versenyfilmes programba bekerült 110 film válogatásából kerül ki, amiket a mozirajongók az alkotókkal együtt, pódiumbeszélgetések mellett nézhetnek meg. Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 35 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 25 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 3 animációs alkotás és 47 versfilm szerepel. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben nyújtott alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Mellettük Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) dunántúli küldötte, Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke vesz részt a zsűri munkájában.

Bujtor nyomán a titok, a bűnügy, a rejtély, a humor és kacagás, a karantén, az emberi élet és a költészet az alapja az elmúlt másfél év izgalmas filmjeinek, amiket befogadott a fesztivál. A 110 versenyfilm között pár perces és egész estés filmek egyaránt szerepelnek.

Az animációs filmek között érdekes alkotás Bud Spencer és Terence Hill párosának szokatlan ábrázolása Porpáczy Zoltán rendezésében.
A játékfilmek között van Aracsi Norbert Elfelejtett nemzedék című alkotása, amely négy magyar katona sorsát mutatja be a második világháború sújtotta Magyarország végnapjaiban. Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című romantikus nyomozása, Kassai Ilona, Andorai Péter Krisztián és Vészabó Noémi főszereplésével, amelyben egy festőnő által készített kép nyolcvan év távlatából misztikus módon összekapcsolja a jelent és a múltat. Kifejezetten érdekes kísérleti fikciós alkotással került a versenyprogramba Végh Vozó Zoltán, aki Hitchcock 60 éves Psycho című filmjének zuhanyjelenetét forgatta újra képkockáról képkockára 60 ismert színésznővel. Minden snittben másik színésznő szerepel, többek között Törőcsik Franciska, Péterfy Bori, Ónodi Eszter, Gubás Gabi, Osvárt Andrea, Haumann Petra, Hűvösvölgyi Ildikó, Caroline Boulton, Vándor Éva, Szulák Andrea, Pásztor Erzsi és Nyertes Zsuzsa, de ebben a filmben szerepelt utoljára Törőcsik Mari is. Somossy Barbara Ha van még idő címmel Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelme emlékének szánta Koltai Lajos ihlette filmetűdjét, amelyben Hámori Ildikó és Benkő Péter alakítja a két legendás színészt. Pataki András Sári-gyöp című filmje Horváth Teri Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes művész életműve előtt tiszteleg. Százados Miklós kísérleti filmje, A kilépő (Outbound) Kecskeméti Zsuzsi, Kovácsovics Fruzsina, Pallag Márton, Péterfy Bori, Sápi Géza, Urbán Tibor és Wagner Austin hangján, Kádas Péter speciális effektjeivel egy kilépés történetét mutatja be, rendhagyó képi világgal.

A dokumentumfilmek között érdekes időutazást mutat be Oláh Judit filmje: az éppen hanyatlóban lévő szocialista Magyarországon működött egy különleges tábor, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. A három hetes tematikus nyaraltatás egy képzeletbeli országba, Epipóba repítette a résztvevőket, messze az akkori rideg valóságtól. Mikor az egykori táborlakó, Judit kislánya nyári táborba szeretne menni, csaknem 25 év után újra találkozik egykori társaival, hogy együtt értsék meg, hogyan él bennük Epipó, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A Makói Városi Televízió egyik versenyfilmje a sajtótörténelem nagy alakjáról, a makói születésű Pulitzer Józsefről készített kisfilmben kifejezetten a helyi vonatkozásokat kutatja. Poroszka Magyar Zsolt Méhlegelők című ismeretterjesztő filmje szinte egyenes folytatása a korábbi filmfesztiválon bemutatott díjnyertes alkotásának. Bárány Krisztián és Takó Sándor Erdély – Ég és föld között című filmjében mítoszok és legendák nyomába indul, négyrészes sorozatuk záró epizódjában bemutatják a középkor legnépszerűbb szentje, László király gonosszal vívott harcát, felkeresik a funtineli boszorkány erdejét s utána járnak annak is, hogy a fáma szerint melyik várba falazták be Erdély lelkét.

A versfilmek között a nagy klasszikus költők, Petőfi Sándor, Ady Endre, Tóth Árpád, Radnóti Miklós, Márai Sándor, Pilinszky János, Reményik Sándor, Nagy László és Weöres Sándor alkotásának feldolgozása éppúgy szerepel, mint Kányádi Sándor, Bella István vagy Petri György verse, akinek Sláger című költeményéhez készített különleges, ironikus filmet az elmúlásról Bencze Blanka. A Színház- és Filmművészeti Egyetem több versfilmmel is nevezett. Berecz Péter a Tiszta szívvel című verset dolgozta fel újragondolt filozófiával, Mádai Vivien Poetré című filmjében pedig Eke Angéla színművész beszél Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című versén keresztül saját életéről.

2021. augusztus 19-től 22-ig, a fesztivál egésze alatt várja a látogatókat a Bujtor István Emlékkiállítás, amelyen találkozhat a közönség Kardos doktor rendőrszobájával, egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, hajós ereklyékkel, filmes kulisszafotókkal, plakátokkal, a fesztivál történeti emlékeivel. Megkóstolhatjuk Ötvös Csöpi kedvenc ételeit a fesztiválhoz csatlakozó éttermekben, büfékben, lesz koszorúzás a sírkertben Bujtor és Latinovits végső nyughelyénél. A családi programok között olyan színházi előadások is szerepelnek, a Padlás című musical és a Lúdas Matyi, Mónus József többszörös világrekorder íjász balatoni csúcsot állít fel azzal, hogy a nyílt vízről 850 méterre belő a partra. Lesz vásár és koncertek, mi több, retro utcabál! Filmzenei és operett-musical slágerek hallhatók a Pécsi Nemzeti Színház művészeivel, fellép Takács Nikolas, Huzella Péter, Gerendás Péter, Cory/HappyGang, Szirota Jennifer, a PTE Brass Band fúvószenekar, Fergeteg partyt tart DJ Dominique és sláger diszkót játszik élőben a La-No Live zenekar.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 22-én adják át, ünnepélyes keretek között. Itt külön is díjazzák majd a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést. A szervezők idén is számítanak a Bujtor- és a Frenreisz-család részvételére. A fesztivál védnöke Bujtor Judit, igazgatója Lutter Imre, fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága. A részletes program a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon olvasható, és a fesztivál facebook oldala folyamatosan hozza az új információkat.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top