Barion Pixel
Connect with us

A Nemzeti VERSeny hivatalos oldala

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete évente meghirdeti határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára, az Anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl, minden nem hivatásos magyar versmondó részére. A verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása a költészet által, és a kulturális identitás erősítése.

A VERSENY VÉDNÖKE: VIDNYÁNSZKY ATTILA
Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója

KATTINTSON A VERSENY FACEBOOK OLDALÁRA!

Nemzeti VERSeny 2022

Nevezési feltételek:

  • A versenyre korosztályi megkötés és határok nélkül minden magyar nyelvű, nem hivatásos versmondó jelentkezhet, aki büntetlen előéletű – Magyarországról, a Kárpát-medencéből, Európából és az óceánon túlról, a diaszpórából is.
  • Nevezni a hivatalos jelentkezési lapon lehet, amely online kitölthető itt. (Kiskorú, vagy gyámság alatt álló személyek esetén a törvényes képviselő hozzájáruló nyilatkozatával együtt érvényes a jelentkezési lap.)
  • A jelentkezési laphoz szükséges egyéb dokumentumok: adatkezelési hozzájárulás, filmes hozzájárulási nyilatkozat, törvényes képviselő nyilatkozata.
  • A jelentkezők száma nincs korlátozva.
  • A versfilmeket a YouTube közösségi videómegosztó portálra kell feltölteni, amit a vers.hu és a nemzetiszinhaz.hu oldalak is megjelenítenek majd.
  • A filmek minőségéért a versenyző felel, vagyis a nem megfelelő hangi vagy képi minőségű felvételeket a zsűri nem köteles értékelni.
  • Minden jelentkező hozzájárul az általa beküldött/feltöltött versvideók egészének vagy részleteinek időben, médiatípusban és területileg korlátlan használatához.
  • Az első fordulóban a közönség szavazata a zsűri döntésén túl plusz öt versenyző bejutását teszi lehetővé, a másodikban három versenyzőét. 
  • A jelentkezők a nevezési lap elküldésével elfogadják a versenykiírást mint szabályzatot, és a zsűri döntése ellen nem emelnek vétót. Emellett elfogadják, hogy bármely bejegyzett sajtóorgánum megkeresése esetén a rendezőszervek jóváhagyásával nyilatkoznak. 

A verseny három fordulós. A jelentkezőknek az első fordulóban videót kell beküldeniük saját, rögzített versmondásukról, majd a továbbjutóknak videóklipet készíteniük, végül a döntő élőben zajlik a Nemzeti Színházban.

Díjakat az élő döntő versenyzői kapnak. Minden élő döntős versenyző emléklappal és tárgyjutalommal térhet haza, emellett a zsűri arany-, ezüst- és bronzminősítéseket nyújt át a versenyzőknek.

Korábbi VERSenyek:

Nemzeti VERSeny 2021

Nemzeti VERSeny 2020

Nemzeti VERSeny 2019

Nemzeti VERSeny 2018

Nemzeti VERSeny 2017

Nemzeti VERSeny 2016


A zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész,  Lutter Imre előadóművész, producer, Szabó László kommunikációs szakember, Szűcs Nelli színművész és Wiegmann Alférd rendező.

A rendezvénysorozat támogatója:
a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia
(az egyes, éves szintű támogatók az évenkénti versenyeknél)

Médiapartnerek:
a Versmondó folyóirat, a vers.hu és a Magyar Teátrum folyóirat

To Top