Barion Pixel
Connect with us

VII. Nemzeti VERSeny

FELHÍVÁS 

VII. Nemzeti VERSeny

 

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2022-ben hetedik alkalommal hirdeti meg határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt – valamennyi korosztály számára az anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl – minden nem hivatásos magyar versmondó részére. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett: a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a kulturális identitás erősítése – a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatásával.

A verseny védnöke:

Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója

A verseny menete:

A nevezők három fordulón keresztül versenyeznek. Az első két forduló online zajlik, ahol a zsűri mellett a közönség is tovább juttathat versenyzőket. A harmadik forduló – vagyis az élő szuperdöntő – a Nemzeti Színházban lesz, közönség előtt, online tévéközvetítéssel.

Nevezési feltételek:

 • A versenyre korosztályi megkötés és határok nélkül minden magyar nyelvű, nem hivatásos versmondó jelentkezhet, aki büntetlen előéletű – Magyarországról, a Kárpát-medencéből, Európából és az óceánon túlról, a diaszpórából is.
 • Nevezni a hivatalos jelentkezési lapon lehet, amely online kitölthető ITT. (Kiskorú, vagy gyámság alatt álló személyek esetén a törvényes képviselő hozzájáruló nyilatkozatával együtt érvényes a jelentkezési lap.)
 • A jelentkezési laphoz szükséges egyéb dokumentumok: adatkezelési hozzájárulás, filmes hozzájárulási nyilatkozat, törvényes képviselő nyilatkozata.
 • A jelentkezők száma nincs korlátozva.
 • A versfilmeket a YouTube közösségi videómegosztó portálra kell feltölteni, amit a vers.hu és a nemzetiszinhaz.hu oldalak is megjelenítenek majd.
 • A filmek minőségéért a versenyző felel, vagyis a nem megfelelő hangi vagy képi minőségű felvételeket a zsűri nem köteles értékelni.
 • Minden jelentkező hozzájárul az általa beküldött/feltöltött versvideók egészének vagy részleteinek időben, médiatípusban és területileg korlátlan használatához.
 • Az első fordulóban a közönség szavazata a zsűri döntésén túl plusz öt versenyző bejutását teszi lehetővé, a másodikban három versenyzőét. 
 • A jelentkezők a nevezési lap elküldésével elfogadják a versenykiírást mint szabályzatot, és a zsűri döntése ellen nem emelnek vétót. Emellett elfogadják, hogy bármely bejegyzett sajtóorgánum megkeresése esetén a rendezőszervek jóváhagyásával nyilatkoznak. 

A verseny szervezői fenntartják a jogot, hogy szükség esetén módosítsák a versenyfelhívást.

A nevezés szakmai feltételei:

Nevezni három vers megjelölésével lehet, amelyek (nem magánkiadású) kötetben, antológiában vagy neves irodalmi (nyomtatott vagy online) folyóiratban megjelentek, s amelyek közül

 • egy Jókai Anna, Nemes Nagy Ágnes, Illyés Gyula vagy Kisfaludy Sándor verse, tekintettel a költők születési évfordulóira
 • egy klasszikus magyar költő szabadon választott verse (kivéve a felsorolt évfordulós költőket)
 • egy kortárs magyar költő szabadon választott verse

Reflektálva a 2022. február végén kitört orosz-ukrán háborúra, az utóbbi két vers egyikének (amely lehet akár a klasszikus, akár a kortárs vers) a háború és a béke témájához kell kapcsolódnia.

Az első fordulóban (elődöntő) a három közül bármelyik vers elmondását videón rögzítve kell beküldeni.

A második fordulóban (középdöntő) a továbbjutók egy újabb verset dolgoznak föl a három vers közül, versklip formájában, a járványügyi helyzetre tekintettel akár otthoni környezetben.

A harmadik fordulóban (döntő) a továbbjutóknak a versklipjeik vetítése mellett két verset kell előadniuk.

Első forduló – elődöntő (versmondás videófelvételen)

 • nevezési határidő: 2022. április 30.
 • tervezett eredményhirdetés: 2022. május 31.

Minden versenyző három magyar költő már megjelent versével nevezhet be, amelyek közül egyet kell az első fordulóban beküldeni, méghozzá a 21. század vizuális eszközeit is alkalmazva – telefonnal vagy kamerával rögzített vágatlan videón (versvideó). A versvideót a YouTube videómegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „Nemzeti VERSeny 2022 – versvideó – költő és verscím”, és a videó linkjét kell elküldeni a nemzetiverseny@gmail.com címre, a kitöltött jelentkezési lappal együtt. A felvett vers időtartama nem haladhatja meg a 3 percet. Szakmai zsűri dönt a továbbjutókról. A szakemberek döntése alapján lesznek, akik egyeneságon tovább jutnak, lesznek, akik a közönségszavazás listájára kerülnek, és lesznek, akiket nem javasol a zsűri továbbjutásra.  Vigaszágon a nézők a közönségszavazásra kijelöltek csoportjából juttathatnak tovább újabb 5 versenyzőt a középdöntőbe.

Második forduló – középdöntő (versek videóklipen)

 • beküldési határidő: 2022. július 10.
 • tervezett eredményhirdetés: 2022. augusztus 07.

A középdöntőbe továbbjutott versenyzők az általuk választott és a nevezési lapon megjelölt három vers közül egy újabb verset kell, hogy feldolgozzanak, immár film (versfilm) vagy videóklip (versklip) formájában, amelynek hossza legfeljebb 4 perc, melytől csak rendkívüli esetben, a zsűri előzetes jóváhagyásával térhet el a versenyző. A filmet/klipet a YouTube videómegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „Nemzeti VERSeny 2022 – versklip – költő és verscím”, és annak a linkjét kell elküldeni a nemzetiverseny@gmail.com címre. A versfilm vagy versklip formájára vonatkozóan nincs kitétel – sem a képi világot, sem a zenei és más audioeszközöket tekintve. Szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzőket a következő fordulóra – egy adott pontszámmal –, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon újabb 3 versenyzőt a döntőbe. A továbbjutott versenyzőknek az eredményhirdetést követően egy hét áll a rendelkezésükre, hogy nagy felbontásban, jó minőségben, MP4 formátumban is eljuttassák a verseny e-mail címére a videóklipjüket.

Harmadik forduló – döntő (élő szuperdöntő, versvideókkal)

 • időpont: 2022. október 8-9.

Az élő szuperdöntőbe bejutott versenyzők közönség előtt, a Nemzeti Színházban adják elő a jelentkezéskor megjelölt három költemény közül azt a kettőt, amely nem azonos a versklipként feldolgozott alkotással. Az előadott vers időtartama nem haladhatja meg a 4 percet. Itt vetítik le a rendezők a döntős versenyzők második fordulós versklipjeit is.

A háború sújtotta területeken élő vagy onnan menekülő, a döntőbe jutó versenyzők Nemzeti Színházba történő utazását segíteni fogják a szervezők.

Hogyan zajlik az első és a második forduló közönségszavazása?

Szavazni a YouTube közösségi videómegosztó portálon lehet a produkciókra. Minden olyan produkciót, amely részt vesz a közönségszavazáson, a verseny szervezői egy önálló YouTube-csatornára töltenek fel, és egy előre kijelölt időpontban élesítik, megjelölve a közönségszavazás kezdeti és záró időpontját. Ennek megfelelően minden, a közönségszavazáson résztvevő versvideó és versklip azonos eséllyel, nulla szavazatról indul.

A szervezők a vers.hu oldal Nemzeti VERSeny oldalán, és a VERSeny Facebook-oldalán teszik közzé a virtuális közönségszavazás linkjét, amely a YouTube-on külön lejátszási listán lesz megtalálható. A YouTube-on a szervezők által újra feltöltött videókra leadott like-ok (pozitív értékelések) száma dönti el a versenyzők továbbjutását. (A megtekintések számának és a negatív értékeléseknek nincs jelentősége.) Szavazategyenlőség esetén a zsűri dönt a döntetlenre álló versenyzők között. 

A közönségszavazás határidejének lejártát követően a verseny szervezői megvizsgálják a kapott szavazatokat, és azt is, melyek a valós tetszésnyilvánítások, és vannak-e esetleg úgynevezett szavazószoftverek, robotok által generált, nem tisztességes módon szerzett szavazatok. A hivatalos eredményt ezt követően teszik közzé. A közönségszavazás eredménye a YouTube záró időpontjában érvényes belső, részletes statisztikája alapján derül ki. A szavazásnál ügyelni kell arra, hogy az azonos IP-címről leadott voksokat csak egyszer fogadja a YouTube! Ez főként az azonos wifi hálózatról szavazókat érintheti.

Díjak:

Díjakat az élő szuperdöntő versenyzői kapnak. Minden élő döntős versenyző emléklappal és tárgyjutalommal térhet haza, emellett a zsűri arany-, ezüst- és bronzminősítéseket nyújt át a versenyzőknek.

Az első 3 helyezett értékes jutalomban részesül.

Az első és második forduló versenyzői közül a zsűri a versfilmes alkotók legjobbjait különdíjban részesítheti. A díjat a Nemzeti Színházban, a döntő napján vehetik át a versenyzők – függetlenül attól, hogy bejutottak-e a döntőbe (hiszen a döntőbe jutáshoz a versmondás és a versfilmkészítés több mérvadó szakmai szempontjának is érvényesülnie kell).

A második forduló versenyzőinek versfilmjei automatikusan bekerülnek a Kaleidoszkóp VersFesztivál, a döntősök filmjei pedig a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába is, amennyiben az alkotó megerősíti nevezési szándékát az említett fesztiválokra.

A különdíjakat a támogatók és a szervezők: a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete biztosítják. A pénzjutalmak bruttó összegek, tartalmazzák a levonandó járulékokat is. A változtatás jogát a szervezők fenntartják.

A zsűri állandó tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete művészei, szakemberei:

Bakos-Kiss Gábor, Jászai Mari-díjas színművész, rendező 

Lutter Imre, Radnóti-, Bánffy- és Wlassics-díjas előadóművész, producer 

Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas színművész 

Szabó László, Ki viszi át a Szerelmet díjas kommunikációs szakember 

Wiegmann Alfréd, Radnóti- és nívódíjas rendező

To Top