Connect with us

Hírek

Minden kezdet

Minden kezdet címmel, ezúttal a regény műfajának egyik kiemelkedő példányával lepi meg az olvasókat Turczi István József Attila-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnöke az Ünnepi Könyvhéten. A beavatás regénye a Palatinus Kiadó gondozásában jelenik meg, kemény táblás védőborítóval, 354 lapon.

A könyv fő kérdése: lehet-e egy naivitásig jószándékú, ártatlan fiatalember csupán passzív nézője annak a világnak, amelybe két hónapra belecsöppen? Vagy őt is magával sodorja, részvételre kényszeríti a közeg, amelyben a test csak drágán mért áru, a perverzió életforma, és minden gesztust a pénz és hatalom irányít?

Új regényét az alábbi időpontokban dedikálja a szerző:
Liszt Ferenc tér, június 7-én (péntek) 15-16 óra
Vörösmarty tér, június 8-án (szombat) 18-19 óra – Palatinus Kiadó pavilonja
Vörösmarty tér, június 9-én (vasárnap) 17-18 óra – Palatinus Kiadó pavilonja
Vidéken: Szolnok, június 6. 17-18 óra és Tata, június 10. 17-18 óra

A 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok június 6-tól 10-ig tart. A központi rendezvény helyszíne a Vörösmarty tér, s a Váci utca, valamint a Deák Ferenc utca térbe torkolló szakasza. A Fővárosi Önkormányzattól és Belváros-Lipótváros Önkormányzatától megkaptuk a területhasználati engedélyt, s ennek alapján a Vörösmarty téren 132, egységesen 6 m2-es pavilont állíthatunk, a Váci utcában 11, a Deák Ferenc utcában pedig 4 pavilon építhető fel, azaz összesen 147. Kb. 120 dedikáló asztalt helyezhetünk el a pavilonok mellé, 4-4 székkel. A Vörösmarty téren két színpadon szervezünk programokat: könyvpremiereket, beszélgetéseket, felolvasásokat, közönségcsalogató koncerteket, a gyerekek számára szórakoztató műsorokat.

Negyedszázad után újra lesz idén országos, vidéki megnyitó, amelynek Székesfehérvár ad otthont, a Szent István Emlékév ünnepségeinek keretében. A rendező Városi Önkormányzat úgy döntött, a székesfehérvári Ünnepi Könyvhét fő gondolata a gyermekkönyvek és a fiataloknak szóló művek illusztrációja lesz.

Az idei Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok központi rendezvényének hivatalos megnyitója a budapesti Vörösmarty téren 2013 június 6-án, 16 órakor lesz. A díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar koncertje után a könyvhetet a József Attila- és Márai-díjas Háy János nyitja meg. A székesfehérvári országos megnyitót ugyanezen napon, délelőtt 11 órakor – ugyancsak a Tűzoltózenekar felvonulása után – Csukás István Kossuth-díjas író, valamint Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg.
A nyitónap délutánján, 17.30-kor kerül sor a Szép Magyar Könyv 2012 Verseny elismeréseinek, valamint az IBBY Év Gyermekkönyve Díjainak átadására.

A 84. Ünnepi Könyvhét figyelemfelkeltő plakátját Orosz István grafikusművész készítette. A plakátot igyekszünk eljuttatni az Ünnepi Könyvhét minden fővárosi, vidéki és határon túli helyszínére. A könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a könyvhétre megjelenő újdonságokról prospektust jelentet meg, amely a könyvhét elveinek és szabályzatának megfelelően kizárólag magyar szerzők műveit tartalmazza. A prospektusban külön kiemeljük a gyermekeknek szóló könyveket, amelyekre Rényi Krisztina olvasó kobold-illusztrációja külön is felhívja a figyelmet.

A könyvhetet alapítóként szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az elmúlt két évtizedben mindent megtett azért, hogy az eredeti javaslattevő Supka Géza reményének megfelelően az ország szinte minden számottevő településén legyen könyvünnep. Ebben az évben is megszólítottuk hazánk nagyobb településeinek, városainak, községeinek polgármestereit, csatlakozzanak az immár több mint nyolc évtizedes „mozgalomhoz”. Az elmúlt években a fővárosi rendezvényen túl 80 vidéki helyszínen rendeztek könyvheti programokat, árusítást. Sikerült elérni azt is, hogy közel 70 év kényszerű szünet után újra van magyar könyvhét a határon túl, Erdélyben és a Partiumban, Kolozsvárott és Aradon. Eddig a vidéki országos megnyitónak helyet adó Székesfehérvár mellett Szeged, Győr, Zalaegerszeg, Sátoraljaújhely, Szombathely, Makó, Nagykőrös, Gyula, Karcag, Kecskemét, s ezen városok vonzáskörzete jelezte hivatalosan, hogy idén is rendeznek településük legszebb közterületén Ünnepi Könyvhetet és Gyermekkönyvnapokat.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top