Barion Pixel
Connect with us

Mesterségek Ünnepe

Hírek

Mesterségek Ünnepe

A Mesterségek Ünnepe, az élő népművészet fóruma, immáron huszonnegyedik alkalommal kerül megrendezésre.
A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. Idén a mézeskalács készítés, a gyertyaöntés és a tojásfestés rejtelmeibe avatják be a népi hagyományok iránt érdeklődést mutató látogatókat.

Festői dunai kilátás és érdekesebbnél érdekesebb programok várják azokat a külföldi turistákat és hazai látogatókat, akik augusztus közepén, Budapesten keresik a kikapcsolódás lehetőségét. A Budavári Palota körül ebben az évben is négy napon át a legkiválóbb magyarországi kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek mutatják be mesterségüket, melyet a helyszínen a felnőttek és a gyermekek egyaránt kipróbálhatnak.
Az évente 800 hagyományőrző kézműves mester és több tízezer érdeklődőt vonzó esemény Magyarország egyik legnagyobb művészeti fesztiválja. A bemutatott termékek és tevékenységek értékét és minőségét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai bizottságai szavatolják, akik tökéletes szervezői munkájának köszönhetően minden évben rendkívül változatos programokkal állnak elő.

Ez a program nem csak azok által elismert, akik minden évben itt töltik napjaikat rég elfeledett motívumok és technikák után kutatva, hanem a két éve indult fesztiválminősítési program is elismerően nyilatkozott róla és tavaly folklór kategóriában kiváló minősítéssel illette a Mesterségek Ünnepét. A fesztiválminősítési program öt országos szakmai szövetség kezdeményezésére indult el.

A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége /CIOFF/, a Magyarországi Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Fesztivál Szövetség tavaly decemberig 230 fesztivál regisztrálását és 87 fesztivál minősítését végezte el. A minősítési program célja: a fesztivál szakma önmeghatározása, definiálása és egy átlátható, objektív fesztiváltámogatási rendszer megalapozása a hazai fesztiválok szakmai besorolásának segítségével.

A fesztiválok művészeti, folklór, gasztronómiai és speciális műfajokban kaphatnak kiváló, jó és minősített besorolást. Ez a díj méltón mutatja, hogy milyen nagy sikerű a rendezvény, azonban nem csak külső elismerésben részesül a fesztivál, hiszen a résztvevők közt minden évben átadják az Év Mestere és az Év Ifjú Mestere szakmai díjakat, a Szakmai Bizottság döntése alapján.

Az ünnep természetesen nem áll meg a mesteremberek bemutatói után, hiszen ezen felül kiváló kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak a színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok fellépései, az egész napos vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, és ráadásként esténként táncház szórakoztatja a lelkes közönséget.

Az egyik legkülönlegesebb program a „Generációk találkozása” a Szentgyörgy utcában kap helyet, ahol a kézműves iskolák tanítványai együtt mutatkoznak be a Népművészet Mestereivel (a népművészek legnagyobb állami kitüntetése). Különleges találkozás ez, ahol a fiatalok az öreg mesterektől tanulhatják el azokat az apró fogásokat, amik egy munkát tökéletessé tesznek.

Állandó vendégek a határon túli magyarok és közép-ázsiai országokból érkező kézművesek. Emellett idén a rendezvény díszvendége Bulgária lesz, akinek kitűnő kézművesei és iparművészei ismertetik meg a magyar látogatókat műveikkel. A fesztivál ideje alatt egymást váltják majd a hazai – és külföldi csoportok, pl. litvánok, osztrákok, törökök, belgák, olaszok, finnek, görögök, franciák, horvátok. Nagyobb létszámú kézműves csapatok érkeztek eddig Lengyelországból, Hollandiából, Olaszországból, Oroszországból, Franciaországból , Észtországból, Kirgizisztánból.

Egy régi hagyományt elevenítenek fel idén is augusztus 20-án a mesterek felvonulásával és a Szent István napi ünnepélyes kenyérszenteléssel, melynek hagyománya a régmúlt időket idézi vissza.

KIÁLLÍTÁS A NEMZETI GALÉRIÁBAN

A Mesterségek Ünnepén minden évben egy-egy mesterség a rendezvény középpontjába kerül. A Magyar Nemzeti Galériában egy reprezentatív kiállítás keretében a kiválasztott szakmának Magyarország legjelesebb mesterei és külföldi alkotók munkái kapnak bemutatkozási lehetőséget. Idén a jeles napok kismesterségei a mézeskalács készítés, a gyertyaöntés és a tojásfestés kerül középpontba.

Megtudhatunk minden trükköt és praktikát ezekről a régi időkre visszanyúló és csodás eredettel rendelkező néphagyományokról. A Magyar Nemzeti Galériában nyíló kiállításon a szakma legjelesebb alkotóinak munkái kerülnek majd bemutatásra, az Élő Népművészet, az Országos Népművészeti Kiállítás, a Kézműves Remekek, a Népművészet Ifjú Mestere és egyéb regionális, ill. országos kiállítások díjazott tárgyait csodálhatják majd meg a látogatók, továbbá, olyan, kiállításon még nem szerepelt tárgyakat, melyeket szakmai zsűri arra érdemesnek tart. Az alkotók a legmívesebb, eddigi munkáikat a legmagasabb szinten bemutató, hagyományos, ill. népi hagyományokon alapuló tárgyakkal fognak pályázni.

A három szakág összekapcsolása nem véletlen, hiszen a tárgykészítés néhány technikáját illetően az anyagok elválaszthatatlanok egymástól: méhviasszal írókázzuk a hímes tojásokat, felvert tojáshabbal díszítjük a mézeskalácsot, tetejét tojássárgájával kenhetjük. A mézeskalács fontos alapanyaga a méz, a mézkészítés mellékterméke pedig a méhviasz, amelyből gyertya készül. Mind a hímes tojás mind a mézeskalács a szerelmi ajándékok jellemző példái, üzenetet hordoznak díszítményeikben, formájukban.

A 2010. évi Mesterségek Ünnepe kiállításán bemutatásra kerül mindhárom terület sokszínűsége, elsősorban a kortárs alkotók munkáin keresztül. Mivel a bolgár tojásdíszítés nemcsak gazdag hagyományokkal rendelkezik, hanem ma is sokan készítenek hímes tojásokat, remek lehetőség kínálkozik a kiemelt téma nemzetközi kitekintésére. A különböző technikákat: viaszolt, maratott, karcolt és patkolt tojásokat, ütőfás, ejzolt és magokkal díszített mézesbábokat, a méhviaszból és paraffinból készült különböző funkciójú gyertyákat.

Sokak számára ismeretlen fogalmak ezek, de a Mesterségek Ünnepének köszönhetően mindennapjaink részévé válhatnak és a jövőben, ünnepekkor már saját otthonunkban is megpróbálkozhatunk elkészítésükkel. Vigyük haza a kultúrát, ne féljünk régi hagyományainkat feleleveníteni! A népművészeti tárgyakat egy-egy kerettéma bemutatása teszi majd igazán élővé. A tojások esetében a húsvéti ünnepkör megidézése, a mézesbábosság esetében a lakodalom megjelenítése, a gyertyákkal kapcsolatban pedig a búcsújárás témakörét idézik majd meg a szervezők.

A kiállításhoz szervesen kapcsolódnak a mesterség bemutatók, ahol az érdeklődők a tárgyak elkészítésének teljes folyamatába is betekintést nyerhetnek. A bemutatókon a kíváncsi látogatók ki is próbálhatják a tojásfestést, mézeskalácssütést és gyertyaöntést.

A kiállítás oktatási célokat is szolgálni, hiszen a gyerekek megismerkedhetnek olyan technikákkal, melyek hagyományait nagyszüleik és dédszüleik őrzik.

A programokat látva nem lehet kétségünk a felől, hogy idén is érdemes lesz, akár csak 1 napra is kilátogatni a Mesterségek Ünnepére. Ne sajnáljuk az időt hagyományaink megismerésére, éljünk a lehetőséggel, hogy ősi szokásaink eredeti formájukban még sok generáción keresztül megmaradhassanak.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

To Top