Connect with us

Megszüntetésre vár az Irodalom Háza?

Hírek

Megszüntetésre vár az Irodalom Háza?

A Művészetek és Irodalom Háza dolgozói a legrosszabbra készülnek: áprilisban vége. Aztán legfeljebb kellemes meglepetés éri őket…

Nem akar véget érni a kultúr-szappanopera: a pécsi belváros szívében lévő, városi tulajdonú ingatlanban székelő, ám a Baranya Megyei Önkormányzat által fenntartott Művészetek és Irodalom Háza sorsa továbbra is bizonytalan. Az 1987-ben létrehozott intézmény, majd épp az Európa Kulturális Fővárosi program égisze alatt, 2007-ben megalapított és ide telepített Irodalom Háza kétségtelenül az – úgymond – rétegigényt kielégítő magas kultúra fellegvára volt mindig is, ugyanakkor nagyon nyitott, befogadó jellegű kultúrközpont, ami most a megszűnés határára sodródott.

A megyei önkormányzat nem hajlandó és nem is képes a továbbiakban az épületért a város számára évi 14 millió forintos bérleti díjat fizetni, mondván, a ház alapvetően a pécsi közönséget szolgálja ki. Ezzel együtt a megyeháza vállalja 5 munkatárs bérének fizetését, ám részükről ez a maximum. Ezzel szemben a városi vezetés ajánlata: havi 100 ezer forintos bérleti díj.

Amúgy a munkatársaknak eddig is minden egyebet ki kellett termelniük: a bérek egy részét, a rezsit, a programköltséget. 2010 kivételes év volt, rengeteg rendezvénnyel, ami terembérléssel, vagyis bevétellel járt – de ennek a jó világnak most vége szakad.

Kőhalmi Andrea, a Művészetek és Irodalom Háza igazgatója úgy érzi, hogy mivel az álláspontok nem közelítenek egymáshoz, a közeljövőben esedékes megyei költségvetési koncepcióba be sem fog kerülni az intézmény, vagyis – legkésőbb április végén várhatóan meg fog szűnni.

Ez persze számos kérdést vet fel, többek között azt, hogy mi lesz a patinás, 1958 óta működő Jelenkor folyóirat szerkesztőségével, hiszen – és ezt Hoppál Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke is vehemensen jelezte – a Jelenkor továbbélése, léte nem lehet kétséges. Az alig néhány fős gárdával létező, de máig az egyik legnívósabb magyar irodalmi folyóiratnak számító Jelenkort az utóbbi évtizedben már háromszor költöztették különböző város tulajdonú épületekbe – nyilván nem szeretnének újból cihelődni. Ágoston Zoltán a Jelenkor főszerkesztője:
– Én december 6-án voltam Páva Zsolt polgármesternél, aki azt erősítette meg a számomra, hogy a ház nem fog megszűnni, de azóta nem kaptam más érdemi információt a fejleményekről, ha voltak.

Kőhalmi Andrea szerint csak azzal nem számolnak a döntéshozók, hogy a majdan üresen álló ingatlannal is kezdeni kell valamit, ha nem akarják, hogy teljesen tönkremenjen, és ezzel is a Széchenyi tér falanszter jellegét erősítsék.
Forrás: bama.hu

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

 • Hírek

  Strok Natasa lett a legjobb színésznő

  By

  Stork Natasának, a Veszélyes lehet a fagyi című film főszereplőjének ítélték a legjobb színésznőnek járó díjat a New York-i Filmhéten – közölte a Nemzeti Filmintézet.

 • Hírek

  Bujtor-díjas film a Berlini filmfesztiválon

  By

  Idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre a berlini ZEBRA, a legnagyobb múlttal rendelkező nemzetközi versfilm fesztivál.

To Top