Barion Pixel
Connect with us

Megszüntetésre vár az Irodalom Háza?

Hírek

Megszüntetésre vár az Irodalom Háza?

A Művészetek és Irodalom Háza dolgozói a legrosszabbra készülnek: áprilisban vége. Aztán legfeljebb kellemes meglepetés éri őket…

Nem akar véget érni a kultúr-szappanopera: a pécsi belváros szívében lévő, városi tulajdonú ingatlanban székelő, ám a Baranya Megyei Önkormányzat által fenntartott Művészetek és Irodalom Háza sorsa továbbra is bizonytalan. Az 1987-ben létrehozott intézmény, majd épp az Európa Kulturális Fővárosi program égisze alatt, 2007-ben megalapított és ide telepített Irodalom Háza kétségtelenül az – úgymond – rétegigényt kielégítő magas kultúra fellegvára volt mindig is, ugyanakkor nagyon nyitott, befogadó jellegű kultúrközpont, ami most a megszűnés határára sodródott.

A megyei önkormányzat nem hajlandó és nem is képes a továbbiakban az épületért a város számára évi 14 millió forintos bérleti díjat fizetni, mondván, a ház alapvetően a pécsi közönséget szolgálja ki. Ezzel együtt a megyeháza vállalja 5 munkatárs bérének fizetését, ám részükről ez a maximum. Ezzel szemben a városi vezetés ajánlata: havi 100 ezer forintos bérleti díj.

Amúgy a munkatársaknak eddig is minden egyebet ki kellett termelniük: a bérek egy részét, a rezsit, a programköltséget. 2010 kivételes év volt, rengeteg rendezvénnyel, ami terembérléssel, vagyis bevétellel járt – de ennek a jó világnak most vége szakad.

Kőhalmi Andrea, a Művészetek és Irodalom Háza igazgatója úgy érzi, hogy mivel az álláspontok nem közelítenek egymáshoz, a közeljövőben esedékes megyei költségvetési koncepcióba be sem fog kerülni az intézmény, vagyis – legkésőbb április végén várhatóan meg fog szűnni.

Ez persze számos kérdést vet fel, többek között azt, hogy mi lesz a patinás, 1958 óta működő Jelenkor folyóirat szerkesztőségével, hiszen – és ezt Hoppál Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke is vehemensen jelezte – a Jelenkor továbbélése, léte nem lehet kétséges. Az alig néhány fős gárdával létező, de máig az egyik legnívósabb magyar irodalmi folyóiratnak számító Jelenkort az utóbbi évtizedben már háromszor költöztették különböző város tulajdonú épületekbe – nyilván nem szeretnének újból cihelődni. Ágoston Zoltán a Jelenkor főszerkesztője:
– Én december 6-án voltam Páva Zsolt polgármesternél, aki azt erősítette meg a számomra, hogy a ház nem fog megszűnni, de azóta nem kaptam más érdemi információt a fejleményekről, ha voltak.

Kőhalmi Andrea szerint csak azzal nem számolnak a döntéshozók, hogy a majdan üresen álló ingatlannal is kezdeni kell valamit, ha nem akarják, hogy teljesen tönkremenjen, és ezzel is a Széchenyi tér falanszter jellegét erősítsék.
Forrás: bama.hu

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top