Barion Pixel
Connect with us

Megszüntetésre vár az Irodalom Háza?

Hírek

Megszüntetésre vár az Irodalom Háza?

A Művészetek és Irodalom Háza dolgozói a legrosszabbra készülnek: áprilisban vége. Aztán legfeljebb kellemes meglepetés éri őket…

Nem akar véget érni a kultúr-szappanopera: a pécsi belváros szívében lévő, városi tulajdonú ingatlanban székelő, ám a Baranya Megyei Önkormányzat által fenntartott Művészetek és Irodalom Háza sorsa továbbra is bizonytalan. Az 1987-ben létrehozott intézmény, majd épp az Európa Kulturális Fővárosi program égisze alatt, 2007-ben megalapított és ide telepített Irodalom Háza kétségtelenül az – úgymond – rétegigényt kielégítő magas kultúra fellegvára volt mindig is, ugyanakkor nagyon nyitott, befogadó jellegű kultúrközpont, ami most a megszűnés határára sodródott.

A megyei önkormányzat nem hajlandó és nem is képes a továbbiakban az épületért a város számára évi 14 millió forintos bérleti díjat fizetni, mondván, a ház alapvetően a pécsi közönséget szolgálja ki. Ezzel együtt a megyeháza vállalja 5 munkatárs bérének fizetését, ám részükről ez a maximum. Ezzel szemben a városi vezetés ajánlata: havi 100 ezer forintos bérleti díj.

Amúgy a munkatársaknak eddig is minden egyebet ki kellett termelniük: a bérek egy részét, a rezsit, a programköltséget. 2010 kivételes év volt, rengeteg rendezvénnyel, ami terembérléssel, vagyis bevétellel járt – de ennek a jó világnak most vége szakad.

Kőhalmi Andrea, a Művészetek és Irodalom Háza igazgatója úgy érzi, hogy mivel az álláspontok nem közelítenek egymáshoz, a közeljövőben esedékes megyei költségvetési koncepcióba be sem fog kerülni az intézmény, vagyis – legkésőbb április végén várhatóan meg fog szűnni.

Ez persze számos kérdést vet fel, többek között azt, hogy mi lesz a patinás, 1958 óta működő Jelenkor folyóirat szerkesztőségével, hiszen – és ezt Hoppál Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke is vehemensen jelezte – a Jelenkor továbbélése, léte nem lehet kétséges. Az alig néhány fős gárdával létező, de máig az egyik legnívósabb magyar irodalmi folyóiratnak számító Jelenkort az utóbbi évtizedben már háromszor költöztették különböző város tulajdonú épületekbe – nyilván nem szeretnének újból cihelődni. Ágoston Zoltán a Jelenkor főszerkesztője:
– Én december 6-án voltam Páva Zsolt polgármesternél, aki azt erősítette meg a számomra, hogy a ház nem fog megszűnni, de azóta nem kaptam más érdemi információt a fejleményekről, ha voltak.

Kőhalmi Andrea szerint csak azzal nem számolnak a döntéshozók, hogy a majdan üresen álló ingatlannal is kezdeni kell valamit, ha nem akarják, hogy teljesen tönkremenjen, és ezzel is a Széchenyi tér falanszter jellegét erősítsék.
Forrás: bama.hu

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top