Connect with us

Megszüntetésre vár az Irodalom Háza?

Hírek

Megszüntetésre vár az Irodalom Háza?

A Művészetek és Irodalom Háza dolgozói a legrosszabbra készülnek: áprilisban vége. Aztán legfeljebb kellemes meglepetés éri őket…

Nem akar véget érni a kultúr-szappanopera: a pécsi belváros szívében lévő, városi tulajdonú ingatlanban székelő, ám a Baranya Megyei Önkormányzat által fenntartott Művészetek és Irodalom Háza sorsa továbbra is bizonytalan. Az 1987-ben létrehozott intézmény, majd épp az Európa Kulturális Fővárosi program égisze alatt, 2007-ben megalapított és ide telepített Irodalom Háza kétségtelenül az – úgymond – rétegigényt kielégítő magas kultúra fellegvára volt mindig is, ugyanakkor nagyon nyitott, befogadó jellegű kultúrközpont, ami most a megszűnés határára sodródott.

A megyei önkormányzat nem hajlandó és nem is képes a továbbiakban az épületért a város számára évi 14 millió forintos bérleti díjat fizetni, mondván, a ház alapvetően a pécsi közönséget szolgálja ki. Ezzel együtt a megyeháza vállalja 5 munkatárs bérének fizetését, ám részükről ez a maximum. Ezzel szemben a városi vezetés ajánlata: havi 100 ezer forintos bérleti díj.

Amúgy a munkatársaknak eddig is minden egyebet ki kellett termelniük: a bérek egy részét, a rezsit, a programköltséget. 2010 kivételes év volt, rengeteg rendezvénnyel, ami terembérléssel, vagyis bevétellel járt – de ennek a jó világnak most vége szakad.

Kőhalmi Andrea, a Művészetek és Irodalom Háza igazgatója úgy érzi, hogy mivel az álláspontok nem közelítenek egymáshoz, a közeljövőben esedékes megyei költségvetési koncepcióba be sem fog kerülni az intézmény, vagyis – legkésőbb április végén várhatóan meg fog szűnni.

Ez persze számos kérdést vet fel, többek között azt, hogy mi lesz a patinás, 1958 óta működő Jelenkor folyóirat szerkesztőségével, hiszen – és ezt Hoppál Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke is vehemensen jelezte – a Jelenkor továbbélése, léte nem lehet kétséges. Az alig néhány fős gárdával létező, de máig az egyik legnívósabb magyar irodalmi folyóiratnak számító Jelenkort az utóbbi évtizedben már háromszor költöztették különböző város tulajdonú épületekbe – nyilván nem szeretnének újból cihelődni. Ágoston Zoltán a Jelenkor főszerkesztője:
– Én december 6-án voltam Páva Zsolt polgármesternél, aki azt erősítette meg a számomra, hogy a ház nem fog megszűnni, de azóta nem kaptam más érdemi információt a fejleményekről, ha voltak.

Kőhalmi Andrea szerint csak azzal nem számolnak a döntéshozók, hogy a majdan üresen álló ingatlannal is kezdeni kell valamit, ha nem akarják, hogy teljesen tönkremenjen, és ezzel is a Széchenyi tér falanszter jellegét erősítsék.
Forrás: bama.hu

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top