Barion Pixel
Connect with us

Kortárs Hangon

Hírek

Kortárs Hangon

Rekordszámú nevezés érkezett az idén tizedik alkalommal kiírt Kortárs Hangon Nemzetközi Egyetemi Irodalmi Pályázatra. A tehetséggondozó programban többen feltűntek már, akik részévé váltak a kortárs irodalmi életnek. Azonban ugyanilyen fontos eredménye, hogy arra inspirál fiatalokat, merjék megfogalmazni, amit látnak, éreznek, gondolnak.

Az ünnepélyes díjátadót a költészet napjának előestéjén tartották a Zenepalotában, Miskolcon. A Kortárs Hangon pályázatot két felsőoktatási intézmény, az egri Eszterházy Károly Főiskola (EKF) és a Miskolci Egyetem (ME) karolta fel, alapítója a HéBé Juventus és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület, illetve Jónás Zoltán és Káelné Kovács Rita.

A díjátadó ünnepi gálán Torma András rektor (ME) örömét fejezte ki, hogy az intézmény egy ilyen rangos eseménnyel csatlakozhat a költészet napi rendezvények szerencsére hosszú sorához. Az EKF képviseletében Pajtókné Tari Ilona oktatási rektorhelyettes azt emelte ki, alkotni, valamit létrehozni semmivel össze nem hasonlítható öröm, és ezt most átélhetik a pályázat fiatal díjazottjai.

kolteszetnapi_7.jpg

Az írás mágia! – idézte a József Attilához hasonlóan április 11-én született Márai Sándort Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. Hiszen az írás visszahat az életre, mint ahogy az élet álmokat és jelzőket teremt, mondta. Az írók, az írás és az olvasás sajátos viszonyrendszerére is emlékeztette a résztvevőket. Az olvasók semmit nem tudnak arról, mi van azok mögött a sorok mögött, amikről éppen véleményt mondanak, milyen kemény, kínzó vagy szárnyaló folyamat, munka eredménye az. De az írás csak egyszerű kötet, tárgy addig, amíg egy olvasó ki nem nyitja és minden ilyen alkalom megújítja a szöveget, mert nincs két egyforma olvasat, ahogy ugyanabba a folyóba sem lehet kétszer belelépni.

Az alkotói megközelítés után Jónás Zoltán, a pályaművekből összeállított kötet főszerkesztője, a projekt menedzsere magáról a pályázatról beszélt, hiszen tartalmas tíz év áll mögöttük.

2005-ben, a József Attila-centenárium adta az ötletet egy hallgatói alkotói pályázat kiírására. Akkor még tudtuk, hogy sorozatot indítunk el. A harmadik évtől írjuk ki Kortárs Hangon címmel a pályázatot, gondozunk egy olyan tehetséggondozó folyamatot, ami eddig hiányzott a magyar felsőoktatás palettájáról. Fontos, hogy arra inspiráljuk a fiatalokat, hogy kifejezzék magukat, vállalják stílusukat és a megmérettetést is – mondta.

A pályázat pár éven belül nemzetközivé vált, a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló hallgatók egyik anyanyelvápoló fórumává vált. A tízedik alkalommal kiírt megmérettetésre 10 város 12 felsőoktatási intézményéből 72 hallgató mintegy 140 pályaművel nevezett vers és kispróza kategóriában.

Különösen értékes, hogy ebben az évben 6 határon túli egyetem 32 hallgatóval képviselteti magát – emelte ki Jónás Zoltán. Az első idei Kortárs Hangon kötetet ő adta át Posta Mariannának, aki néhány éve a Kaleidoszkóp Könyvsorozat lapjain jelent meg először a nyilvánosság előtt, majd itt folytatta, és azóta is aktív részese az irodalmi közéletnek.

kolteszetnapi_6.jpg

Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a kötet egyik zsűritagja arról beszélt, hogy a kortárs hangon történő megszólalás a leglényegesebb momentuma az antológiának. Hogy a szerzők mernek látni, észlelni dolgokat, folyamatokat maguk körül, a világban, és van bátorságuk és tehetségük leírni, közkinccsé tenni. Ma nagyon kevés ember mozog a társadalomban, aki mindezt megtenné. Lutter Imre tematikailag az ars poetica, a hazafias, az abszurd és a szerelmes költészetet emelte ki a könyv jellemzői közül, és beszélt a találó és egyedi asszociációkról, a szinesztéziáról is. Végül Szilágyi Domokos, Örkény István és Séra Gábor verseit tolmácsolta.

Az ünnepélyes gála műsorszámait időről időre megszakítva adták át a díjakat; az első három helyezett pénzjutalmat is kap az erkölcsi elismerés, művének a Kortárs Hangon című kötetben való publikálása mellett. A kötetről el kell mondani: abban hagyományosan az EKF vizuális művészeti szakos hallgatói vallanak képben az adott témáról.

A Kortárs Hangon pályázat díjazottjai:
I. helyezettek:
Tóth Beáta, Miskolci Egyetem
Hamar Róbert, Eszterházy Károly Főiskola

II. helyezettek:
Kovács Katalin Tímea, Sapientia EMTE
Pál Tamás, Babes-Bolyai Tudományegyetem

III. helyezettek:
Hangácsi Zsuzsanna, Miskolci Egyetem
Kiss Dávid, Eszterházy Károly Főiskola
Hajtós Bertalan, Miskolci Egyetem

Különdíjasok:
Jaszenovics Lilla Anna, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
Plonicky Tamás, Selye János Egyetem, Komárom
Kispál Dániel, Eszterházy Károly Főiskola
Klujber Márta, Eszterházy Károly Főiskola
Kiss Júlia, Babes-Bolyai Tudomány Egyetem


(szerző: Cs. M., fotó: Végh Csaba,
forrás: MiNap)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top