Barion Pixel
Connect with us

Költészeti, előadói díjak

Hírek

Költészeti, előadói díjak

Akik átviszik a Szerelmet a túlsó partra…

Kétórás, zenés versszínházi műsor közepette osztotta ki idei díjait a Költészet Napja alkalmából a Magyar Versmondók Egyesülete Tatabányán, a Vértes Agórájában. A jubileumi József Attila X. országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny gáláján felléptek Zalán Tibor és Jász Attila József Attila-díjas költők, Mohai Gábor, Lutter Imre, Gerendás Péter és Tóth Zsóka Radnóti-díjas előadóművészek is, a két utóbbi alkotó rangos kitüntetést vehetett át.

Befejeződött a József Attila X. országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny három napos programsorozata A Vértes Agórájában. Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke a vers missziójának fontos állomásaként jellemezte az immár húszéves múltra visszatekintő versenyt, amit kétévente rendez meg a Magyar Versmondók Egyesülete, az Írószövetség és társszervezeteik.

A több mint harminc ezres holdudvarral rendelkező művészeti, közművelődési, oktatási és érdekképviseleti civil szervezet, a Magyar Versmondók Egyesülete minden évben díjazza azokat a hivatásos művészeket, közművelődési szakembereket, versmondókat, versrendezőket, és társulatokat, akik és amelyek tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a költészet művészeti-kulturális, közoktatási és társadalmi szerepének növeléséhez, a vers ember közelibbé tételéhez. A nézők között korábbi díjazottak is ott ültek.

A szombati gálán számos díjat osztottak ki A Vértes Agógájában. A „Ki viszi át a Szerelmet” díjat, az egyesület legrégebbi és egyik legrangosabb kitüntetését idén ketten vehették át a díjat.

Jónás Zoltán újságíró, kulturális szakember, az Egri Eszterházy Károly Főiskola nyugalmazott kulturális programigazgatója, aki közel harminc éve foglalkozik irodalmi műsorok, pályázatok szerkesztésével, rendezésével, kötetek szerkesztésével. Irodalomszervező munkájáért, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület égisze alatt végzett tevékenységéért, a Kortárs hangon antológia-sorozat és a Kálnoky Lászlónak emléket állító hagyományteremtő verseny létrehozásáért kapta a kitüntetést.

A másik díjazott Gerendás Péter, Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró, akit korábban Huszka Jenő díjjal, Emerton díjjal és Radnóti-díjjal is kitüntettek. Memento című albuma a holocaust áldozatainak állít emléket, az Apák könyve Vámos Miklós hasonló című könyvének zenei változata. A Hangzó Helikon-sorozatban jelent meg Faludy György-verseket feldolgozó albuma. Gerendás Péter a vele szoros barátságot ápoló Faludy visszaemlékezései segítették abban, hogy a lehető legközelibb képet rajzolja a zene eszközeivel a költőről. Gerendás Péter számos költészeti találkozón, szerzői esten, fesztiválon és verses gálán közreműködik, és az Első Magyar Versszínházzal is dolgozik.

A Magyar Versmondók Egyesülete 2007. április 11-én megalapította az egyesület Örökös Tagságát, azzal a szándékkal, hogy köszönetét és lelkesedését fejezze ki azoknak az alkotóknak, akik a 21. században is magukénak érzik az anyanyelvi kultúrát, a versművészetet, és azt az utódoknak hagyják hagyatékul. Soraikban a költészet, a versmondás és a színház szoros együttéléséért tevékenykedő költők, írók, rendezők, művésztanárok, előadóművészek, szakmai támogatók és műhelyalapítók vannak, élők és azóta már elhalálozott művészek is, mások mellett Bella István, Gyurkovics Tibor, Nagy Gáspár, Lázár Ervin, Buda Ferenc, Huzella Péter és Tóth Zsuzsanna. 2013-ban a Magyar Versmondók Egyesülete Örökös Taggá választotta Tóth Zsóka Radnóti-díjas előadóművészt, a József Attila országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny főszervezőjét, nyári verstáborok és találkozók szervezőjét.

A magyar vers- és prózamondásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó versmondók elismerése, kiemelése, megismertetése céljából Magiszter Versmondó címmel tüntette ki a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Stolmár Nándorné versmondót. A Magiszter címmel kitüntetettek kortól függetlenül olyan művészek, akik hivatalos okirattal nem rendelkeznek művészi pályára lépésükről, azonban folyamatosan, rendszeresen lépnek fel versmondó eseményeken, találkozókon, önálló estekkel jelentkeznek, és teljesítményük, képviselt művészetük elismerést vált ki a nézőkből. A címet az adományozottak hivatalosan is viselhetik.

A díjakat Kiss László Radnóti- és Csokonai-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, és Lutter Imre Wlassics Gyula- és Radnóti-díjas előadóművész, ügyvezető elnök adta át.

A GálaEsten a támogatók képviselői mellett Salamon Hugó, A Vértes Agórája szakmai igazgatója, Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere, Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Vasy Géza adta át a József Attila verseny legkiválóbb előadóinak a díjakat. Első helyen Tóth Péter kunszentmiklósi tanár, versmondó végzett. A második helyezett a szakmai zsűri döntése alapján Szépligeti Mátyás, a harmadik Tóth Benedek Ernő és Süveg Szilvia lett. Különdíjat kapott a Miújság zenekar, az Álomlátó zenekar, Poroszlay Sándor, Hajvert Ákos, Torma Mária, Somorjai Réka, Mészöly Anna, Dedecsik Ferenc, Kotán Sándorné, Szűcsné Baráth Zsófia, Friedrich Emília, Szalma Imréné, Herbály Jánosné és Szabó Kinga.

A zsűriben Sebő Ferenc zeneszerző-előadóművész, Vasy Géza irodalomtörténész, Tóth Zsuzsanna előadóművész, Kiss László rendező és Zalán Tibor költő foglaltak helyet. Legközelebb 2015-ben rendezik meg a József Attila országos versenyt, ám a Magyar Versmondók Egyesületének csak az idei programjai között 12 hazai és határon túli verseny szerepel. Ennek volt az első nagy állomása a József Attila verseny, ahonnan a versenyzők egy-egy kézzel írt idézettel díszített kővel a zsebükben térhettek haza.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top