Barion Pixel
Connect with us

Költészeti, előadói díjak

Hírek

Költészeti, előadói díjak

Akik átviszik a Szerelmet a túlsó partra…

Kétórás, zenés versszínházi műsor közepette osztotta ki idei díjait a Költészet Napja alkalmából a Magyar Versmondók Egyesülete Tatabányán, a Vértes Agórájában. A jubileumi József Attila X. országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny gáláján felléptek Zalán Tibor és Jász Attila József Attila-díjas költők, Mohai Gábor, Lutter Imre, Gerendás Péter és Tóth Zsóka Radnóti-díjas előadóművészek is, a két utóbbi alkotó rangos kitüntetést vehetett át.

Befejeződött a József Attila X. országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny három napos programsorozata A Vértes Agórájában. Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke a vers missziójának fontos állomásaként jellemezte az immár húszéves múltra visszatekintő versenyt, amit kétévente rendez meg a Magyar Versmondók Egyesülete, az Írószövetség és társszervezeteik.

A több mint harminc ezres holdudvarral rendelkező művészeti, közművelődési, oktatási és érdekképviseleti civil szervezet, a Magyar Versmondók Egyesülete minden évben díjazza azokat a hivatásos művészeket, közművelődési szakembereket, versmondókat, versrendezőket, és társulatokat, akik és amelyek tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a költészet művészeti-kulturális, közoktatási és társadalmi szerepének növeléséhez, a vers ember közelibbé tételéhez. A nézők között korábbi díjazottak is ott ültek.

A szombati gálán számos díjat osztottak ki A Vértes Agógájában. A „Ki viszi át a Szerelmet” díjat, az egyesület legrégebbi és egyik legrangosabb kitüntetését idén ketten vehették át a díjat.

Jónás Zoltán újságíró, kulturális szakember, az Egri Eszterházy Károly Főiskola nyugalmazott kulturális programigazgatója, aki közel harminc éve foglalkozik irodalmi műsorok, pályázatok szerkesztésével, rendezésével, kötetek szerkesztésével. Irodalomszervező munkájáért, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület égisze alatt végzett tevékenységéért, a Kortárs hangon antológia-sorozat és a Kálnoky Lászlónak emléket állító hagyományteremtő verseny létrehozásáért kapta a kitüntetést.

A másik díjazott Gerendás Péter, Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró, akit korábban Huszka Jenő díjjal, Emerton díjjal és Radnóti-díjjal is kitüntettek. Memento című albuma a holocaust áldozatainak állít emléket, az Apák könyve Vámos Miklós hasonló című könyvének zenei változata. A Hangzó Helikon-sorozatban jelent meg Faludy György-verseket feldolgozó albuma. Gerendás Péter a vele szoros barátságot ápoló Faludy visszaemlékezései segítették abban, hogy a lehető legközelibb képet rajzolja a zene eszközeivel a költőről. Gerendás Péter számos költészeti találkozón, szerzői esten, fesztiválon és verses gálán közreműködik, és az Első Magyar Versszínházzal is dolgozik.

A Magyar Versmondók Egyesülete 2007. április 11-én megalapította az egyesület Örökös Tagságát, azzal a szándékkal, hogy köszönetét és lelkesedését fejezze ki azoknak az alkotóknak, akik a 21. században is magukénak érzik az anyanyelvi kultúrát, a versművészetet, és azt az utódoknak hagyják hagyatékul. Soraikban a költészet, a versmondás és a színház szoros együttéléséért tevékenykedő költők, írók, rendezők, művésztanárok, előadóművészek, szakmai támogatók és műhelyalapítók vannak, élők és azóta már elhalálozott művészek is, mások mellett Bella István, Gyurkovics Tibor, Nagy Gáspár, Lázár Ervin, Buda Ferenc, Huzella Péter és Tóth Zsuzsanna. 2013-ban a Magyar Versmondók Egyesülete Örökös Taggá választotta Tóth Zsóka Radnóti-díjas előadóművészt, a József Attila országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny főszervezőjét, nyári verstáborok és találkozók szervezőjét.

A magyar vers- és prózamondásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó versmondók elismerése, kiemelése, megismertetése céljából Magiszter Versmondó címmel tüntette ki a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Stolmár Nándorné versmondót. A Magiszter címmel kitüntetettek kortól függetlenül olyan művészek, akik hivatalos okirattal nem rendelkeznek művészi pályára lépésükről, azonban folyamatosan, rendszeresen lépnek fel versmondó eseményeken, találkozókon, önálló estekkel jelentkeznek, és teljesítményük, képviselt művészetük elismerést vált ki a nézőkből. A címet az adományozottak hivatalosan is viselhetik.

A díjakat Kiss László Radnóti- és Csokonai-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, és Lutter Imre Wlassics Gyula- és Radnóti-díjas előadóművész, ügyvezető elnök adta át.

A GálaEsten a támogatók képviselői mellett Salamon Hugó, A Vértes Agórája szakmai igazgatója, Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere, Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Vasy Géza adta át a József Attila verseny legkiválóbb előadóinak a díjakat. Első helyen Tóth Péter kunszentmiklósi tanár, versmondó végzett. A második helyezett a szakmai zsűri döntése alapján Szépligeti Mátyás, a harmadik Tóth Benedek Ernő és Süveg Szilvia lett. Különdíjat kapott a Miújság zenekar, az Álomlátó zenekar, Poroszlay Sándor, Hajvert Ákos, Torma Mária, Somorjai Réka, Mészöly Anna, Dedecsik Ferenc, Kotán Sándorné, Szűcsné Baráth Zsófia, Friedrich Emília, Szalma Imréné, Herbály Jánosné és Szabó Kinga.

A zsűriben Sebő Ferenc zeneszerző-előadóművész, Vasy Géza irodalomtörténész, Tóth Zsuzsanna előadóművész, Kiss László rendező és Zalán Tibor költő foglaltak helyet. Legközelebb 2015-ben rendezik meg a József Attila országos versenyt, ám a Magyar Versmondók Egyesületének csak az idei programjai között 12 hazai és határon túli verseny szerepel. Ennek volt az első nagy állomása a József Attila verseny, ahonnan a versenyzők egy-egy kézzel írt idézettel díszített kővel a zsebükben térhettek haza.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  A szeretet versei és történetei

  By

  Exkluzív verses ajánlással juthatnak hozzá az érdeklődők a szeretet ünnepére készülve a szeretet könyvéhez a vers.hu oldalon. Lutter Imre: Ha szeretsz… című verses interjúkötetéhez egy különleges ünnepi idézetet dedikál a szerző mindenkinek, aki családtagjainak, barátainak vagy...

 • Hírek

  Király Viktor 15 – jubileumi koncert-show

  By

  November 25-én, szombaton este 7-kor különleges találkozásra invitálja Király Viktor a zene szerelmeseit, s azokat, akik kíváncsiak az amerikai és a hazai zenei élet izgalmas kulisszáira. Pályafutásának fontos állomása a 15 éves...

 • Hírek

  Lemondott Vidnyánszky Attila

  By

  Sokkolta a Nemzeti Színház társulatát az a súlyos baleset, ami a kollégáikat érte péntek este a Rómeó és Júlia előadásán.

 • Hírek

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díj átadása

  By

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díját november 10-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András polgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyújtotta át Zalán Tibornak a Győri...

 • Hírek

  Meghalt Reményi József Tamás

  By

  2023. november 10-én, ma hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, többek között a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera...

To Top