Barion Pixel
Connect with us

Karnyújtásnyira az Oscar-díj!

Hírek

Karnyújtásnyira az Oscar-díj!

Oscarra jelölték az Amerikai Filmakadémia tagjai a Saul fiát! Majd harminc év után Nemes Jeles László rendezésével ismét van magyar várományosa a filmes világ legmagasabb elismerésének, az Akadémiai Díjnak. A rendkívüli hírt magyar idő szerint csütörtökön délután jelentették be Beverly Hillsben a Samuel Goldwin Theaterben, ahol ismertették a 88. Oscar-díj 24 kategóriájának nevezettjeit, köztük az idegennyelvű kategória listáját.

Lelkes taps fogadta csütörtökön délután, két órával az eredményhirdetés után az Uránia mozi színpadára érkező győztes stábot: Nemes Jeles László rendező és filmes kollégái sajtótájékoztatón találkoztak a Saul fia sikersorozatát lelkesen ünneplő újságírókkal. Többen közülük a napokban érkeztek haza Los Angelesből, a diadalmas Golden Globe gála után, az Oscar-jelöléssel megduplázott siker még inkább felfokozta a hangulatot. A film fogadtatásáról Nemes Jeles elmondta, sok országba kísérte el a filmet, túl van száznál is több közönségtalálkozón. Az egész útban ezek a találkozások voltak a legjobbak, mondta, mert nagyon jó látni a közönséget. A film mindenütt érdeklődéssel találkozott, s habár senki nem tudta előre, vajon Amerikában majd hogyan fogadja a hagyományosabb mozizáshoz szokott néző a holokauszt témában szokatlan, új hangon beszélő filmet, Amerika szerte mindvégig nagyon nagy érdeklődés kísérte a vetítéseket, jól fogadták a nézők a Saul fiát.

Szó esett a Saul fia szinte naponta sokasodó elismeréseiről, amelynek egyik legfirssebb állomása az, hogy az Amerikai Rendezők Céhe elismerésre jelölte Nemes Jeles Lászlót, az Amerikai Operatőrök Társasága pedig Erdély Mátyás operatőrt, s ugyanígy Zányi Tamást is öt szervezet díjára jelölték. A következő hetekben, egészen az Oscar-díjig tehát folytatódik a Sony Pictures Classics világforgalmazó ragyogóan megszervezett és végig vitt kampány. Azt Havas Ágnes, a filmet 321 millió forinttal támogató Filmalap vezérigazgatója mondta el, hogy megegyeztek a világforgalmazóval, amely már eddig is többszázezer dollárból szervezte az Oscar-kampányt, hogy a Filmalap hozzájárul a költségekhez. Miután egy ilyen rendkívüli jelentőségű díjat valóban fel kell vezetni, s komoly stratégiával lehet sikerre vinni minden egyes Oscarért induló filmet, mint a két producer, Sipos Gábor és Rajna Gábor elmondta, a Saul fia a következő hónapban folytatja a jól átgondolt kampányt. Eddig Los Angelesben 4 mozi játszotta telt házakkal, januártól egy átgondolt terv szerint minden állam mozijaiban fokozatosan programra tűzik. A filmet eddig 80 ország vásárolta meg, sok országban már mozikban van, másutt hamarosan bemutatják a magyar Oscar-jelöltet. Itthon éppen most szerdán lépte át a 100 ezret a nézők száma, s hamarosan újra nagy kópiaszámban lesz programon nem csak az art-mozikban, hanem a plaza termekben is.

A film francia vágójától, Matthieu Taponiertől megtudtuk, hogy a Soa című dokumentumfilm világhírű rendezője lépett többször a nyilvánosság elé elismerő véleményével Franciaországban, egy művészettörténész pedig könyvet is írt Kilépés a sötétből címmel, amely valójában egy Nemes Jeles Lászlónak szóló levél. (Talán felkapják a fejüket a kiadók, s hamarosan magyarul is olvashatjuk a könyvet.).

A győztes csapat Nemes Jeles László Oscar-jelölt filmjének plakátja előtt FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A győztes csapat Nemes Jeles László Oscar-jelölt filmjének plakátja előtt FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Óhatatlanul szóba került a holokausztról gyalázatosan gyalázkodó antiszemita kommentek témája is, amire Nemes Jeles László a délután legszellemesebb válaszát adta. „A kommentek az én szememben olyanok, mintha valaki elmenne egy hangversenyre, felvenné a teljes zenei programot, majd összevágná a felvételből a köhögéseket.” A válasz nyílt színi tapsot kapott az újságíróktól. Amikor valaki megjegyezte, hogy Németországban valójában eléggé elutasítóan fogadják a Saul fiát, Nemes Jeles azt mondta, hogy a holokauszt témája a filmekben nagyon megnyugtató megfogalmazást kapott, amit ő viszont nem hajlandó elfogadni. Van, akinek ez a zavaró, hogy e kérdésben ő nem hagyja, hogy gettóba zárják, és nem hajlandó megnyugtatóan beszélni a holokausztról. „A holokauszt ábrázolásában elvesztettük az egyént, csak kollektív történetet látunk, de ez megakadályozza, hogy a mai nézőr fel tudja fogni, mi történt. Az embert meglátni azt jelenti, hogy nem maradunk kívülállók.”

Az Oscar-jelölésről azt mondta Nemes Jeles, a Saul fia arra utal, hogy elsőfilmesként is el lehet jutni idáig. Tény, elsőfilmesként óriási teljesítményt ért el. Nemes Jeles László a Saul fia című filmje, az Oscar-díj közvetlen közelébe jutott. A Filmakadémia először a világ minden táját képviselő 80 filmből választotta ki az úgynevezett szűkített kilences listát, amelynek sorából válsztották ki az idegennyelvű film kategória öt Oscar-jelöltjét, köztük a Saul fiát. A film Cannes-tól egészen Los Angelesig futott fel, a nagyszerű Golden Globe győzelem után a filmes elismerés legmagasabb csúcsáig, az Oscar küszöbéig. Oscar-jelöltnek lenni már önmagában a nemzetközi élvonalat jelenti, innen már csak egy lépés van hátra, és minden esély megvan rá, hogy a jelölést a Saul fia díjra váltsa. A világ ezúttal igazán odafigyel egy rendkívüli művészi teljesítményre és emberi kiállásra, emellet a kiugró teljesítmény az egész magyar művészeti élet szempontjából fontos tény, hisz a világ szeme van rajta egy magyar filmen. A Saul fia ráadásul az a ritka jelenség, hogy elsőfilmként futott fel a csúcsra. Hozzátéve, magyar Oscar-jelölt már volt, ha nem is sok de magyar elsőfilm most először jutott el az Oscar közvetlen közelébe. Első filmként került a nagy szakmai tekintélyű Amerikai Rendezők Céhe figyelmébe is: a majd hét évtizede működő grémium idén új kategóriát indított az első filmes rendezők értékelésére. Ebben a kategóriában az első kiemeltek között a magyar Nemes Jeles László is helyet kapott.

Az interneten több fórumon, közösségi oldalakon felbukkant rosszindulatú, nem egyszer szélsőjobboldali, antiszemita, rasszista magyar hozzászólásokkal kapcsolatban újságírói kérdésre a rendező elmondta: nem foglalkozik velük, mert ez nagyjából olyan, mintha egy hangverseny hangfelvételén a köhögéssel foglalkoznánk és megpróbálnánk eltüntetni.

A 88. alkalommal sorra kerülő Oscar-díjakért február 28-án az idegennyelvű filmek kategóriájában a Saul fia a Mustang (Franciaország), a Theeb (Jordánia), A kígyó ölelése (Jordánia) és az A War (Dánia) című filmekkel versenyez.

A 88. Oscar-díj fontosabb jelöltjeit ebben a cikkben találja!

(forrás: Bársony Éva, Népszava)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Új Petőfi képpel érkezik a szabadakarat

  By

  Egészen új Petőfi-képet próbál a köztudatba ültetni a szabadakarat>>>> című film, amely játékfilmes alkotásként, koncert, színház és film ötvözeteként szippantja be a költészetet és a modernkori trap műfaját. A film, amelyben szakmai...

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

To Top