Barion Pixel
Connect with us

Kaleidoszkóp: fontos változás!

Hírek

Kaleidoszkóp: fontos változás!

Ratkó mellett a Hetek költői, a holokauszt mellett a zsidó vers- és prózairodalom is szerepel a módosított versenyprogramban: kibővültek a versszínházi kategória lehetőségei a Kaleidoszkóp VersFesztiválon és hosszabbodott a határidő. A 15. JUBILEUMI KALEIDOSZKÓP VERSFESZTIVÁL helyszíne idén SOPRON  – a Petőfi Színház és a Liszt Ferenc Művelődési Központ.

Az évfordulók kapcsán a holokauszt és Ratkó József költészete a fő vonulata a jubileumi 15. Kaleidoszkóp VersFesztiválnak, amit a Magyar Versmondók Egyesülete és tagszervezete, a Soproni Petőfi Színházzal együttműködésben, november 12. és 16. között rendez meg a Petőfi Színházban és a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A VersFesztivál két eseménysorozatnak ad teret: a Ratkó József Emlékfesztiválnak és a Holokauszt Emlékfesztiválnak. Azonban az érdeklődők kérésére – meghosszabbított nevezési határidővel – kibővítették a szervezők a versszínházi kategória előadásainak lehetséges alkotóit és témáit.

A Ratkó József Emlékfesztiválon a 25 éve elhunyt Ratkó József, valamint a Hetek költői csoportosulás bármelyikének (Ratkó József, Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Serfőző Simon, Raffai Sarolta, Kalász László) verseit, prózáit, drámáját is feldolgozó, színházi igényű előadásokat várnak.

A Holokauszt Emlékfesztiválra a magyar és a nemzetközi holokauszt kapcsán, annak témájára épülő, abban szereplő utalást tartalmazó, vagy bármilyen szempontból a zsidó sors által érintett költőtől/írótól származó mű/összeállítás színházi igényű feldolgozását várják.

Példák a megvalósításra:

– Verses nagyszínházi előadás: elbeszélő költemények, verses drámák stb. Legfeljebb 2 felvonás, maximális játékidő: 70 perc.

– Előadóest: Önálló- vagy társas (két- vagy többszereplős) pódiumi est, melynek műsorán többnyire versek vagy prózák szerepelnek. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.

– Verses monodráma: egy vagy többszereplős, de egy szereplőre épülő (egy ember beszél) verses/lírai mű kamaraszínpadi feldolgozása. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.

– Performance: egy vagy többszereplős, többnyire versekre és prózákra épülő, rendhagyó (nem a már ismert színpadi formákra épülő) előadás. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.

– Mozgásszínházi előadás: költői művekre, versekre, prózára épülő koreográfia. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.

– Műhelyprodukció: nyári táborban, szemináriumban, műhelyben készült vers- vagy prózaprodukció. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.

– Emlékest: versösszeállítás, drámajáték az aktuális témák valamelyike kapcsán. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.

A nevezési határidő is kitolódott: a versszínház és a verszene kategóriában október 10-ig, versmondás és versfilmes kategóriában október 31-ig lehet jelentkezni! (részletek: versfesztival.hu)

RÉSZLETES FELHÍVÁS: IDE KATTINTVA

A VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek és előadóművészek, illetve társulataik, zenészek és filmesek, külön kategóriában versenyeznek produkcióikkal. Lutter Imre fesztiváligazgató és Pataki András színházigazgató bejelentette: a VersFesztivál a Ratkó József Emlékfesztivált és a Holokauszt Emlékfesztivált egyesíti idén.

A Junior Versmondó Szalonba a 10 és 14 év közötti versmondók két verssel jelentkezhetnek, amelyek közül egyik klasszikus, másik kortársköltő alkotása. Mindkettő szabadon választott.

A Felnőtt Versmondó Szalonba a 14. életévét betöltött versmondók nevezhetnek két verssel, az egyik a Holokauszt témájával kapcsolatos, a másik Ratkó József és a Hetek költőinek alkotásaiból lehet (a költői csoportosulás tagjai: Ratkó József, Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Serfőző Simon, Raffai Sarolta, Kalász László) választható.

Verszene, énekelt vers kategóriában bármely énekelt vagy megzenésített verssel be lehet nevezni, míg a Versfilmek versenyén amatőr és profi filmesek olyan alkotásait fogadják, amik a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítását jelentik: kisjátékfilmek és dokumentarista alkotások, amelyek költők, írók szellemi örökségét mutatják be, vagy adott költészeti alkotás(oka)t dolgoznak fel filmes formában.

A Fesztiválra bárki nevezhet belföldről és külföldről is, magyar és idegen nyelvű produkcióval.

Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Wiegmann Alfréd, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője hangsúlyozta: hivatásos és nem hivatásos társulatok, előadók, zenekarok, filmesek és versmondók százai érkeznek az ország minden pontjáról, mi több, a határon túlról Erdélyből, a Szilágyságból, a Vajdaságból és a Felvidékről. A seregszemle keretében lehetőségük van a tapasztalatcserére, a szakmai továbbfejlődésre, és egy hét alatt igazi alkotóközösséget tudnak teremteni.

Tavaly különkiadással jelentkezett a VersFesztivál Budapestről. A 14. Kaleidoszkóp 2012-ben volt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. Akkor október 9-től 14-ig több mint félszáz program várta a színház, a zene, a filmek és a költészet kedvelőit a Móricz Zsigmond Színházban, többek között egyszer látható előadásokkal, premierekkel és darabtemetésekkel. A fesztivál parádés véget ért október 15-én. Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje nézői rekordot döntött: több mint négyezren voltak kíváncsiak a vers színházi, zenei, filmes és képzőművészeti alkotásaira. A Magyar Versmondók Egyesületének szakemberei díjesőt zúdítottak a versenyprogram résztvevőire.

Kaleidoszkóp-díjat kapott verszene kategóriában a felvidéki Galántáról érkező Kicsi Hang zenekar, amely Gerendás Péter biztatására indult el a VersFesztiválon. A zenekar hangszerelése a minimalizmus jegyében fogant, megzenésítéseiket mindössze egy gitár és egy zongora kísérte.

A versszínházi előadások közül a fődíjat a hatalmas érdeklődés mellett bemutatott Csongor és Tünde vitte a celldömölki Soltis Lajos Színháztól.

Mellette Kaleidoszkóp-díjjal jutalmazta a zsűri a szintén közönségsikert aratott Koltai Judit: Képzelni lehet… 2.0, valamint Mészégető Mária: Akartam tisztességes lenni én is… című előadóestjét. A versfilmek sorában a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Fogarasi Dóra Egyszerűség című alkotása kapta a Kaleidoszkóp-díjat. A legrégebbi versenykategóriában, a versmondásban a zsűri idén nem ítélt oda fődíjat.

Számos különdíj is született a VersFesztivál hetén. A verszenekarok között a kassai Gondola zenekar Hol egyszer még, a Szabó Balázs Band Széken és ágon című Pilinszky-koncertje, a Göncölszekér zenekar Minden perc itthagy című koncertje, valamint a pécsi Ostinato együttes Negyven perc című előadása kapott különdíjat.

A rendkívül erős versszínházi mezőnyben különdíjat kapott a felvidéki Komáromi Jókai Színház Tetemre hívás című Arany János-estje szerkesztési és feldolgozási módjáért. A házigazda Móricz Zsigmond Színház társulatának Déryné Hadművelete a komédiások-díját, a veszprémi Pannon Várszínház Élőképek című Pilinszky-produkciója és a Holdvilág Kamaraszínház Holdkor Hold-kór előadása a vizualitás díját, Pregitzer Fruzsina Nem viccelek, csak játszom! című önálló estje az eredetiség díját kapta.

A Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye Aucassin és Nicolette ófrancia pajzán széphistóriája a vidámság díját vihette haza. A szabadkai Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör Ezüsthíd előadása a többnyelvű egységért vihetett haza különdíjat, a pécsi Babits Pódium Hirosimáját az aktualitásért jutalmazták, Galkó Balázs Magyar Ugar – 56 perc verstánc című estje a kísérleti díjat kapta. Különdíjat vehetett át Tóth Zsóka Nem vadok idedesz című előadóestje és a kolozsvári ŐszinTe versszínház Lehetne ez a fordulat című produkciója. A közönségdíjat Koltai Róbert és B. Török Fruzsina Móricz Zsigmond Napló-szilánkok, valamint Székhelyi József és Gerendás Péter Post Criptum című közérzeti naplója kapta.

A versfilmek között Görbicz Győző Puceráj, és Gál Katalin A szőnyeg szélénél és a Kötött formák című egységes alkotása lett különdíjas. Utóbbit a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt Czigány Zoltán televíziós szakember és költő verseit dolgozta fel Nagy Ervin és Gubás Gabi főszereplésével.

A vers- és prózamondók között 21 előadót díjazott a zsűri: Marosi Mária, Bába Ildikó, Pál Péter, Újvári Bors Benedek, Mátay Gábor, Barna László, Csegöldi Lászlóné, Horváth Marin, Takács Petra, Básti Andrea, Miller Oliver, Szőke József Bence, Varga Ildikó, Kánya Antalné, Tóth Flóra, Czakó András, Zalán Martin, Vajda Alexandra, dr. Peresztegi Anita, Csizmazia Dóra és Juhász Péter ért el kiemelkedő sikert.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Új Petőfi képpel érkezik a szabadakarat

  By

  Egészen új Petőfi-képet próbál a köztudatba ültetni a szabadakarat>>>> című film, amely játékfilmes alkotásként, koncert, színház és film ötvözeteként szippantja be a költészetet és a modernkori trap műfaját. A film, amelyben szakmai...

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

To Top