Barion Pixel
Connect with us

Hírek

Jön a POSZT!

Immár 12. alkalommal rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót június 7. és 16. között. Az esemény hasonlóan az előző évekhez két nagy részből tevődik össze. A fő vonalat a versenyprogramok alkotják, míg mellette az OFF programok színesítik, töltik meg pezsgő élettel a várost.

A négy főből álló válogatói team tizennégy előadást hívott meg az idei versenyre. A társulatok között akad olyan, aki még soha nem járt a POSZTon (Szombathely) és olyan is, aki évek óta rendszeres fellépő – Nyíregyháza, budapesti Katona József Színház.

A előadásból hat érkezik Budapestről – Radnóti Miklós Színház, Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Vígszínház, Katona József Színház két produkcióval -, 6 vidékről – Debrecen, Kecskemét, Veszprém, Székesfehérvár, Szombathely, Nyíregyháza – és kettő határon túli színházból: Kolozsvárról és Marosvásárhelyről. A korábbi évekhez képest idén kevesebb kortárs drámával találkozhatnak majd a nézők, a klasszikusokat viszont többnyire mai nyelvre hangszerelve szólaltatják meg az alkotók.

2012 a megújulás éve több szempontból is a népszerű OFF programok tekintetében. A pécsi városközpont helyett ez évtől az OFF centruma a nemrégiben átadott Zsolnay Negyed lesz. A FESz (Független Előadóművészeti Szövetség) három szekciója (színházi-nevelési-, produkciós műhely- és improvizatív zenei szekció) itt szervezi a szövetség fesztiválon való reprezentatív megjelenését POSZT-FESZT 2012 címmel június 14-e és 16-a között. A programok helyszíne a Zsolnay Negyedben található E26-27 nevű épületegyüttes lesz.

Pályázat útján kiválasztott kreatív pécsiek, műhelyek, zenekarok segítségével a fesztivál végére egy neves rendező irányításával egy összművészeti előadást hoznak létre. Az ötlet onnan ered, hogy a szervezők azt szeretnék, ha idén a POSZT-on nem csupán nézőként vennének részt a pécsiek, hanem aktív résztvevőként alakítanák is azt. A zenei szekció improvizációs estekkel reflektál a fesztiválra, míg napközben a színházi-nevelési szekció a legkisebbeknek, a diákoknak tart majd foglalkozást.

A Kodály Központban tartják meg az OFF úgynevezett kiemelt rendezvényeit. A városhoz ezer szállal kötődő, 18 év óta hallgató legendás EAST zenekar erre az alkalomra szerveződik újjá. A zene- és kultúrtörténeti csemegének számító koncerten felcsendülnek az 1984-ben a Tettyei romoknál nagy sikerrel bemutatott Az áldozat (Szodoma) előadás balettzenéjének részletei és az EAST történetének legemlékezetesebb, legszebb szerzeményei. A június 8-i koncerten főleg az első két lemez dalai csendülnek fel, de a zenekar utolsó, Takács Tamás nevével fémjelzett korszakából is játszanak majd számokat.

A L’art pour l’art Társulat fennállásának 25 éves jubileumát ünnepli ebben az évadban. A magyar színházi életben különleges színfoltként jelenlévő, műfajteremtő társulat 1986 óta töretlen lendülettel szórakoztatja közönségét a színházak nézőterein éppúgy, mint a televíziók képernyői előtt. Most, a POSZT idején várhatóan a pécsieknek is remek estét szereznek június 10-i koncertjükön, ahol Sub Bass Monster lesz vendégük.

Több mint két éve nincs közöttünk Cseh Tamás. Az ő emlékét idézzük meg június 14-én. A korábbi alkotótárs, a dalok szövegírója, Bereményi Géza rendezte azt az estet, ahol olyan színészek éneklik a jól ismert dalokat, mint Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Kálloy Molnár Péter vagy Tompos Kátya.
Színházi találkozó nem lehet Varnus Xavér nélkül. A művész talán az egyetlen olyan fellépő, aki minden évben vendég volt a POSZTon. Június 15-én Hol van az a nyár … címmel Bodrogi Gyulát maga mellé híva partnerül, a 30-as évek filmslágereit adja elő orgonán, felélesztve a század elő Amerikájában megszokott moziorgona hagyományt, amikor is a vászon mögött helyeztek el egy sípos orgonát, és az végigkísérte a filmet.

A Jókai tér idén is a bábosoké. Délelőtt és délután a gyerekeknek, este pedig a felnőtteknek szóló bábelőadásokat tartanak.

Idén néhány éves kihagyás után újra betársul a találkozóba az Alexandra Kiadó. A megszokott és népszerű könyvheti programok, közönségtalálkozók és dedikálások helyszíne a Kossuth tér.

A Zsolnay Kulturális Negyed játszóhelyeivel helyszíneiben, a Magyar Teátrumi Társaság belépésével pedig szellemében és tartalmában is megújul a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amelynek díszvendége idén Cserhalmi György lesz.

(forrás: kultura.hu)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

To Top