Barion Pixel
Connect with us

Indul a vershét

Hírek

Indul a vershét

Kiállítás a Versmondó folyóirat két évtizedes történetéből, szakmai konferencia a versmondásról, fergeteges zenés versszínházi show, estek és koncertek, Klubdélelőtt a vers nagyjaival – igazi vershéttel ünnepli a Magyar Versmondók Egyesülete a Költészet Napját. A rendezvénysorozat csúcspontja szombaton és vasárnap, a Fővárosi Művelődési Házban lesz.

Varró Dániel, Lackfi János, Mezey Katalin, Gubás Gabi, Galkó Balázs, Hajdu Steve, Ungvári Tamás, Parti Nagy Lajos, Pregitzer Fruzsina, Papp János, a Firkin, Gerendás Péter, a Kávészünet – csak néhány név a művészek közül, akik fellépnek a Magyar Versmondók Egyesületének húszéves születésnapi showján a Fővárosi Művelődési Házban, április 15-én vasárnap 17.00 órától. A két évtizedes jubileum és a Költészet Napja jegyében komplett rendezvénysorozat részese lehet a közönség, amelynek első eleme a Versmondó folyóirat kiállítása, amelyet a Veszprémi Petőfi Színházban Pataki András, a Versmondók szakmai alelnöke, a Színház stratégiai tanácsadója közreműködésével tekinthetnek meg a látogatók. A címlaptárlat mellett az első lapszámtól az utolsóig mindegyiket kézbe veheti az olvasó, több olyan írással a középpontban, amelyek szerzője – művész, költő vagy tudós – már nincs közöttünk. Veszprémben április 11-én szerdán Pálfy Margit Kaleidoszkóp-különdíjas előadóművész Latinovtis-estje, csütörtökön Dinnyés József zenés versiskolája, csütörtökön Huzella Péter gyermekkoncertje, április 17-én kedden pedig a Kávészünet zenekar és Lutter Imre előadóművész interaktív verszenei estje lesz látható.

Április 14-én szombaton délelőtt 10.00 órától rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Fővárosi Művelődési Házban a Keltsd életre szakmai konferenciát, amely a vers jelenlegi helyzetét vizsgálja a nézőú és az előadó szemszögéből: a verses drámáktól a versszínházi műfajig, a pódiumművészet történetétől a jelen médiájáig rendkívül széles körből merítenek az előadók. A konferencián előadást tart Dr. Bőhm Edit, a nyelv- és irodalomtudományok kandidátusa, Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió “K” igazgatója, Solténszky Tibor rendező, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke, Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Dr. Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, Dr. Lutter Imre producer, előadóművész, a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója, Tóth Zsuzsanna előadóművész, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa és Dr. Havas Judit PhD. előadóművész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa. Bors Anikó előadóművész Kiss Lászlóval közösen moderálja a rendezvényt, amelyen ingyenes a részvétel.

Az igazi látványosság egy nappal később, április 15-én vasárnap 17.00 órától kezdődik, ugyancsak a 11. kerületi FMH-ban. Fergeteges zenés versszínházi show várja az érdeklődőket a Versmondók 20 elnevezésű jubileumi shown, a Magyar Versmondók Egyesülete 20 éves évfordulójának hivatalos születésnapi gáláján. A humor, a látvány, a felhőtlen hangulat jegyében közel félszáz népszerű színész, előadóművész, zenekar, költő és író lép fel április 15-én, vasárnap délután 5 órától a 11. kerületi Fővárosi Művelődési Ház színháztermében. A színészek, előadóművészek közül fellép többek között Galkó Balázs, Gubás Gabi, Hajdu Steve, Pregitzer Fruzsina, Papp János, Lázár Balázs, Dolmány Attila, Deutsch Anita, Aradi Balázs, Zámbori Soma, Fridrik Noémi, Tóth Zsóka, Tenczler Timi és Rékai Nándor. A költők ezúttal egymás verseit tolmácsolják: Lackfi János édesanyjától, Mezey Katalintól mond verset és fordítva, a Hetek költői közül Ágh István és Serfőző Simon ugyancsak, ahogy Varró Dániel, Kukorelly Endre, Baranyi Ferenc és Vass Tibor is. A zenei programok közül kiemelkedik Gerendás Péter, a Firkin, a Kávészünet, Huzella Péter, az Aphonia-Sajtkukacz, Dinnyés József és a MoltOpera színeiben Magyarórvári Viktor Kayamar, aki a világon egyedülálló módon egyszerre négy hangon énekel! Versszínházi előadás-részlettel áll színpadra az Első Magyar Versszínház, a Bonyhádi Művészeti Műhely és a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló csoportja. Az egyesületet több ismert művész és szakmai szervezet képviselője köszönti: Parti Nagy Lajos költő, Ungvári Tamás író, Vasy Géza irodalomtörténész, Gabnai Katalin drámapedagógus, Bartók László korábbi egyesületi elnök, Hajvert Ákos, a vajdasági szervezet elnöke, Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke és Szűcs Katalin Ágnes színikritikus. A kétrészes műsor mind a klasszikus, mind a kortársköltészet remekeit felvonultatja, ráadásul eddig nem látott módon: akrobatikus elemekkel, videó bejátszásokkal és történetekkel, kulisszatitkokkal az egyesület, az alkotások és a művészek életéről. A nem hivatásos versmondók között a 7 éves gyermektől a 92 éves szépkorú előadóig igen széles a skála: színpadra áll Basa Bella, Csendes Barbara, Herbály Jánosné, Horvát Marin, Mihályi Jánosné, Szűcsné Baráth Zsófi, Tóth Flóra, Tóth Péter, Újvári Bors Benedek és Varga Döníz. A hangulatról három műsorvezető gondoskodik: Lutter Imre előadóművész mellett, aki az egyesület ügyvezető elnöke és a show rendezője, Kinizsi Ottó színész, kreatív alelnök és Bakos-Kiss Gábor színművész irányítják majd a programot, interaktív performanszokkal, felelevenítve az egyesület két étvizedének jellemző pillanatait. A házigazda szerepkörét Kiss László elnök tölti be. A belépés itt is ingyenes, mi több, vörösboros fogadással várják a vendégeket.

Április 14-én szombaton a Klubrádió a Magyar Versmondók Egyesületének szenteli teljes Klubdélelőtt című kulturális műsorát, ahol az egyesület művészeivel beszélget a két műsorvezető: Kun Zsuzsa és Németh Kristóf.

A nem mindennapi események kapcsán saját oldalt hoztak létre a facebook-on, 20 éves a Magyar Versmondók Egyesülete néven, ahol bárki csatlakozhat és az egyesületnek küldött facebook-os üzenetben vagy a magyarversmondok@gmail.com címen előzetesen is jelezheti részvételi szándékát.

„Keltsd életre” Szakmai konferencia:
április 14-én, szombaton, 10.00 órától

„Versmondók 20″ GálaEst:
2012. április 15-én, vasárnap 17.00 órától

Helyszín: Fővárosi Művelődési Ház
(Budapest XI. kerület, Fehérvári út 47.)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

To Top