Barion Pixel
Connect with us

Háztűznézőben

Hírek

Háztűznézőben

Közkívánatra ősszel is folytatódik a Háztűznézőben, közművelődési intézményeket, szervezetek bemutató sorozat. Az új évad első intézménye száz éve épült, egykor tündökölt, majd egy évtizedig üresen állt. Sokáig Monor központjának egyik csúfsága volt, ma újra virágzó kulturális és civil központ. Így lehetne összefoglalni az európai uniós támogatással megújult monori Vigadó épületének történetét.

Monor közel 18 ezer lakosú Pest megyei város, kistérségi központ. A 4-s főút mellett, a Ferihegyi repülőtértől 20 km távolságra található. A főváros közelsége nagyban befolyásolja mindennapjainkat. A kiváló közlekedés lehetőséget ad arra, hogy az itt élők élvezzék a közeli világváros minden szolgáltatását, kínálatát, ugyanakkor otthonaikban csendes, nyugodt környezetben pihenhessenek. A könnyen elérhető munkahelyek, a jól képzett munkaerő, az utóbbi években megerősödött helyi kis és középvállalkozások hatására a foglalkoztatottság sokkal jobb az országos átlagnál. A közelben épülő M0 körgyűrű, a teljes közmű ellátottság új lehetőségeket kínál a telephelyet kereső vállalkozásoknak.

Jól működő bölcsőde, óvodák, általános és középiskolák, zeneiskolák, nyelviskolák biztosítják a közel négyezer fiatal nevelését, oktatását. Sportlétesítményeink a labdajátékoktól a küzdősportágakon át az úszásig lehetőséget nyújtnak a testmozgásra, a versenyszerű sportolásra. Sportegyesületeink tagjai sikeresen szerepelnek a különböző bajnokságokban. 1995-ben elnyertük a kosárlabda városa kitüntető címet.
A városi piac, a kiskereskedések, a diszkontáruházak kínálatában mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő portékát.

A Strázsahegy lankáin a szőlők, a pincék között jelentős a szőlőtermesztés, a borászkodás, lehetőséget teremtve a fizetés kiegészítésre, a tartalmas közösségi életre, a hagyományok ápolására. Mindezt helyi Gazdakör és Borrend segíti, szervezi. A strázsahegyi pincefaluban ritkaságszámba menően közel 1000 pince található. 2009. tavaszán adták át az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényt, mely tematikáját tekintve a hazai szőlészetet, borászatot, illetve a helyi értékeket és hagyományokat hivatott bemutatni. A tanösvény gyalogosan egész évben járható. A kiindulópontok autóval is megközelíthetők.

A Polgármesteri Hivatallal szemben álló Vigadó 1909-ben épült, a város polgárai ide jártak mulatni, bálozni. Az épületben étterem, bálterem és egy szálloda kapott helyet. Az intézmény sikeresen működött ebben a formában egészen a nyolcvanas évek végéig. 1988-ban volt utoljára előadás a Vigadóban.
Az épület ezután tulajdonképpen üresen állt, többször betörtek, és az idő vasfoga is látványos harapásnyomokat hagyott rajta. Az egykori szállodarészben szükséglakásokat alakítottak ki, hat-hét család lakott itt. Az önkormányzat 1998 kezdett el foglalkozni a Vigadó sorsának rendezésével.
2004.júliusában a város vezetése leadta pályázatát egy EU-s kiírásra. Ebben a Vigadó felújítását összevonták a régi művelődési ház rendbetételével, valamint belevették egy szociális blokk kialakítását a városközponthoz közeli „Cinka Pan¬na” telepen.

A felújítás teljes költsége 380 millió forint volt, az elnyert támogatás ebből 342 millió forintot tett ki. A közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt a munkálatok csak 2006 márciusában kezdődtek. 2007. nyarán azonban a városlakók már a felújított Vigadóban élvezhették a koncerteket és szórakoztató műsorokat.

A Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. Monor város közművelődésért felelős cége, egyszemélyes tulajdonosunk Monor Város Önkormányzata. Mint ilyen felelünk a város és környékének kulturális programjaiért, azok tervezésétől a teljes lebonyolításig. Társaságunk székhelye az európai uniós pályázati pénzből 2006 2007 ben felújított, több mint 100 éve épült patinás Vigadó épülete a város szívében. Emellett telephelyünk a szintén felújított Művelődési Ház, mely a helyi civil és nyugdíjas szervezetek központja lett. Célunk a két épület lehető legszélesebb körű kulturális célú kihasználása. Ennek érdekében színes sokrétű előadásokat szervezünk egész évben.

Fennállásunk első éveiben – a teljesség igénye nélkül – fellépett nálunk: a Budapesti Filharmóniai Társaság, a MÁV Szimfonikus Zenekar, Mocsári Károly zongoraművész, a Myrtill Jazz Quartett, Földes László HOBO, a Csík zenekar, Muzsikás Együttes, Bogányi Gergely, Budapest Regtime Band, Óberfrank Pál, Ókovács Szilveszter, Gulyás Dénes, Halász Judit, Hevesi Tamás, Kolompos Együttes, Magyar Rádió Gyermekkórusa, Palya Bea, Südi Iringó, Tóth Vera, Varga Miklós, Szarka Tamás, Eperjes Károly, Tátrai Tibor, Szarvas József, Szarka Tamás, Hűvösvölgyi Ildikó, Berecz András, a Nemzeti Filharmonikusok, Jókai Anna, Hauser Adrienne, … Minden évben igyekszünk széles érdeklődésre számot tartó programokat nyújtani közönségünknek.

Folyamatosan rendezünk és helyet adunk kiállításoknak, partnereinkkel életre keltettük a Közös nevező című kiállítássorozatot, mely monori és Monorhoz kötődő művészek műveit mutatja be, valamint vendégeink voltak az Országos Képző – és Iparművészeti Társaság tagjai is. Ennek kapcsán alakítottuk ki folyosógalériánkat, a kor követelményeinek megfelelő függesztőrendszerrel, világítással és riasztóberendezéssel. Dísztermünk kiváló akusztikája lehetővé teszi komolyzenei hangversenyek folyamatos megrendezését, mely egyedülálló lehetőség Pest megye ezen területén.

Jól felszerelt, korszerű számítógépes oktatóteremben folyamatos, saját képzéseket indítunk, emellett külsős cégek is rendszeresen tartanak itt továbbképzéseket alkalmazottaiknak. Légkondicionált előadó és oktatótermeinkben vállaljuk tanfolyamok, oktatások, közgyűlések bemutatók lebonyolítását. Lehetőséget biztosítunk terem – és eszközbérletre; helyi szervezeteknek és rendszeres bérlőinknek kedvezménnyel is. Ezen felül fénymásolási, ingyenes internet használati, nyomtatási szolgáltatást is kínálunk. Vállaljuk céges és családi rendezvények, konferenciák, gyermekzsúrok szervezését igény szerinti programokkal, büfével.

2010 őszén nyitottuk meg a Vigadó Éttermet. Reggel 8 órától frissen készített reggelivel, kávéval, teával, hétköznaponként 11:30-tól többfogásos büféebéddel várjuk vendégeinket. Amikor elérkezik a nagy nap és párjával örök hűséget fogadnak egymásnak, akkor is válasszanak minket! Hiszen egy épületben található a házasságkötő terem, étterem, illetve néhány méter távolságra valamennyi történelmi egyház temploma! Teljes körű rendezvényszervezés, a meghívók készítésétől a házasságkötés, dekoráció, állófogadás, vagy díszvacsorán át a menyasszonytáncig, illetve virradatig. Rendezvényeink szünetében, előtte, utána is térjen be hozzánk egy pohár italra, vacsorára! A legkiválóbb lehetőség egy koncert, előadás után a kötetlen beszélgetésre!

S ha már a koncertnél tartunk, beszéljünk egy keveset a Vigadó zongorájáról…

Burzuk Valériától és a Lions Clubtól származik az ötlet, hogy a Vigadó Dísztermének hangversenyterem jellegét egy igazi hangversenyzongorával kellene teljessé tenni. Nemsokára kezdetét vette a „Zongorát a városnak” kezdetű adománygyűjtő akció. Ennek során a Lions Club tagjai több hónapos gyűjtőmunkával közadakozás keretében közel három és fél millió forint adományt gyűjtöttek össze. Ezzel párhuzamosan, városunk szülötte és díszpolgára Mocsári Károly kezdte el felkutatni a megfelelő zongorát. Az első pillanattól Steinway zongoráról volt szó, mivel e kicsi teremben ennek a patinás gyárnak a zongorái tudnak megfelelő hangzást biztosítani egy kisebb méretű zongorán is. Amikor Károly rátalált a szakszerűen felújított new yorki 1926-os gyártású O-modellre, már tudta, hogy ez az amire igazán érdemes áldozni. Az ekkor rendelkezésre álló összeget az önkormányzat kiegészítette és ekkor került a város birtokában lévő Steinway zongora a Vigadó Dísztermébe.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vagy csak szeretné közelebbről megismerni a monori Vigadót, keressen minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!

Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft.
2200 Monor, Kossuth Lajos u. 65-67.
Tel/fax.: 06-29/410-409, 413-212,
Pénztár: 06-29/610-380
e-mail: vigado@vigadokft.hu

Honlap: http://www.vigadokft.hu

NYITVA TARTÁS
Hétfő: 8.00 – 20.00
Kedd: 8.00 – 16.30
Szerda: 8.00 – 18.00
Csütörtök: 8.00 – 20.00
Péntek: 8.00 – 14.00
Szombat: Rendezvény szerint
Vasárnap: Rendezvény szerint

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

 • Hírek

  Meghalt Szurdi Miklós

  By

  73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

 • Hírek

  Meghalt Grétsy László

  By

  Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

To Top