Barion Pixel
Connect with us

Élő legendák

Hírek

Élő legendák

Valódi irodalomtörténeti pillanatok helyszíne volt a Magyar Versmondók Egyesületének 20 éves jubileumi gálaestje. Baranyi Ferenc és Varró Dániel a Versmondók színpadán találkozott először személyesen, egymás műveit tolmácsolva, és irodalmi csemegének számít, ahogy Lackfi János édesanyjával, Mezey Katalinnal közösen lepte meg a családfőt, Oláh János költőt saját versével.

Közel hatszáz néző gyűlt össze a Magyar Versmondók Egyesületének huszadik születésnapján a Fővárosi Művelődési Házban. Akik a zsúfolásig megtelt színházterem földszinti és karzati részéről is kiszorultak, az előtérben, kivetítőn keresztül figyelhették az eseményeket.

Az esélyegyenlőség és a fogyatékosok segítése érdekében a HÍD Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársa Balogh Ibolya jelnyelven tolmácsolta az elhangzó verseket, produkciókat, mi több, Buzáth Annamária, a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló csoportjának tagja külön is fellépett.  Ungvári Tamás még csak a nézőtéren foglalt helyet, amikor nyílt színi taps fogadta. Az egyesület életének fontos momentumait megelevenítő interaktív performanszokba vonta be a közönséget Lutter Imre és Bakos-Kiss Gábor, az est két műsorvezetője. Az első percekben még Kinizsi Ottóval együtt léptek színpadra, azonban a színész kislánya balesetet szenvedett, a hír közben érkezett, ezért sietve távoznia kellett. A közönség mindebből a sűrű program közepette aligha érzékelt valamit: az egyesület húsz évvel korábbi alapító közgyűlését eljátszva szólították színpadra Kiss László elnököt.

Galkó Balázs vadonatúj egyszemélyes versszínházi produkcióval lepte meg a nagyérdeműt. Ősbemutatót tartott az Aphonia verszenei együttes is Varró Dániel alkotásával, Lázár Balázs, a Vígszínház művésze pedig saját költeményét tolmácsolta.

Gubás Gabi, Dolmány Attila és Aradi Balázs a szerelemről, Papp János, Pregitzer Fruzsina, Rékai Nándor és Dinnyés József a költészetről és a társadalomról mondott és énekelt ars poeticát. A humor játszotta a főszerepet Hajdu Steve és Zámbori Soma előadásában, míg Huzella Péter a nők és az idősebb férfiak közötti kapcsolatát fejtegette zenében.

Ungvári Tamás a költészet múltjáról és jelenéről beszélt személyes történetei révén, a program és a közönség minőségi igényét méltatta. Parti Nagy Lajos saját versével köszöntötte a Versmondókat, Gerendás Péter ezekre rímelve énekelte húsz év távlatában, hogy átölel a múlt. Helyben született irodalmi esszé Kukorelly Endrétől Vass Tibornak, és óriási sikert aratott Ágh István és Serfőző Simon párosa is. A Kávészünet zenekar és a Firkin együttes teljes zenekari felállásban lépett színpadra, előbbi végigkísérte a teljes előadást.

Versszínházi, mozgásszínházi montázst mutatott be az Első Magyar Versszínház és a Bonyhádi Művészeti Műhely. Világszenzációt jelentett a MoltOpera színeiben pódiumra lépő Magyarórvári Viktor Kayamar, aki világszerte egyedül álló módon, egyszerre négy hangon énekel. Improvizatív játék részese volt: helyben kapott egy verset, amit azonnal, a zenekari kíséretet is a hangjával megjelenítve adott elő. Bájos történeteket varázsolt elő Tenczler Tímea és Fridrik Noémi színész, és Tóth Zsóka előadóművész. A nem hivatásos versmondóknál a legnagyobb sikert a húsz éve egyesületi tag szerencsi néni, a 91 éves Mihályi Jánosné, valamint a Gerjenről érkező hétéves Tóth Flóra aratta, akik profi módon bilincselték le a közönséget. A vajdasági tagszervezet elnöke, Hajvert Ákos a határon túli magyarság nevében beszélt az ott élők anyanyelvi és költészeti kötődéséről, és több társszervezet vezetője is elismeréssel szólt a Magyar Versmondók Egyesületének munkájáról, többek között Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, Regős János, a Szín-Játékos Szövetség elnöke és Bartók László korábbi elnök, Döbörhegy polgármestere. A nem hivatásos művészek között a versmondó versenyek legjobbjai léptek színpadra: Basa Bella, Herbály Jánosné, Horvát Marin, Baráth Zsófi, Tóth Péter, Újvári Bors Benedek és Varga Döníz. A GálaEst maratoni hosszúságú lett, ám olyan pillanatok születtek, amelyek irodalomtörténeti és színházi szempontból is páratlanok, és a közönség ezt mindvégig díjazta.

Galkó Balázs másnap így köszönte meg az egyesület munkáját, Lutter Imrének írt levelében:

„Köszönöm a tegnap estét!
Okos, érzelmes, pontos, szép volt,
Köszönöm a munkád, munkátok;
nem csak a tegnap estét, de az évek során végzettet.
Köszönöm, nem csak a magam nevében,
de annak a megszámlálhatatlan ember nevében is,
akik életét – bárha ők nem is tudják-,
de a versek, s a versek adta érzetek,
élmények befolyásol(ják)ták az életüket.”

Egy nappal korábban, április 14-én szombaton Keltsd életre címmel rendezett szakmai konferenciát a Magyar Versmondók Egyesülete. A verses drámáktól a versszínházi műfajig, a pódiumművészet történetétől a jelen médiájáig rendkívül széles körből merítettek az előadók. Előadást tartott Dr. Bőhm Edit, a nyelv- és irodalomtudományok kandidátusa, Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió K igazgatója, Solténszky Tibor rendező, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke, Dr. Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, Dr. Lutter Imre producer, előadóművész, a myspace produkció vezetője és a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója, Tóth Zsuzsanna előadóművész, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa, Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és a Versmondó folyóirat főszerkesztője, Bors Anikó előadóművész és Dr. Havas Judit PhD. előadóművész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

A Magyar Versmondók Egyesülete a húszéves jubileum jegyében folytatja az ünneplést: a Kávészünet zenekar és Lutter Imre előadóművész a Veszprémi Petőfi Színházban tart előadóestet, beindulnak a tavaszi nagy versmondó versenyek, a nyári időszakban a versművészeti táborok, és hamarosan megnyílik a jelentkezés az őszi 14. Kaleidoszkóp nemzetközi Versfesztiválra is.

A GálaEstről készül fotók hamarosan megtekinthetők a versmondo.hu oldalon a galériában!

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

 • Hírek

  Meghalt Szurdi Miklós

  By

  73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

 • Hírek

  Meghalt Grétsy László

  By

  Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

To Top