Barion Pixel
Connect with us

Élő legendák

Hírek

Élő legendák

Valódi irodalomtörténeti pillanatok helyszíne volt a Magyar Versmondók Egyesületének 20 éves jubileumi gálaestje. Baranyi Ferenc és Varró Dániel a Versmondók színpadán találkozott először személyesen, egymás műveit tolmácsolva, és irodalmi csemegének számít, ahogy Lackfi János édesanyjával, Mezey Katalinnal közösen lepte meg a családfőt, Oláh János költőt saját versével.

Közel hatszáz néző gyűlt össze a Magyar Versmondók Egyesületének huszadik születésnapján a Fővárosi Művelődési Házban. Akik a zsúfolásig megtelt színházterem földszinti és karzati részéről is kiszorultak, az előtérben, kivetítőn keresztül figyelhették az eseményeket.

Az esélyegyenlőség és a fogyatékosok segítése érdekében a HÍD Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársa Balogh Ibolya jelnyelven tolmácsolta az elhangzó verseket, produkciókat, mi több, Buzáth Annamária, a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló csoportjának tagja külön is fellépett.  Ungvári Tamás még csak a nézőtéren foglalt helyet, amikor nyílt színi taps fogadta. Az egyesület életének fontos momentumait megelevenítő interaktív performanszokba vonta be a közönséget Lutter Imre és Bakos-Kiss Gábor, az est két műsorvezetője. Az első percekben még Kinizsi Ottóval együtt léptek színpadra, azonban a színész kislánya balesetet szenvedett, a hír közben érkezett, ezért sietve távoznia kellett. A közönség mindebből a sűrű program közepette aligha érzékelt valamit: az egyesület húsz évvel korábbi alapító közgyűlését eljátszva szólították színpadra Kiss László elnököt.

Galkó Balázs vadonatúj egyszemélyes versszínházi produkcióval lepte meg a nagyérdeműt. Ősbemutatót tartott az Aphonia verszenei együttes is Varró Dániel alkotásával, Lázár Balázs, a Vígszínház művésze pedig saját költeményét tolmácsolta.

Gubás Gabi, Dolmány Attila és Aradi Balázs a szerelemről, Papp János, Pregitzer Fruzsina, Rékai Nándor és Dinnyés József a költészetről és a társadalomról mondott és énekelt ars poeticát. A humor játszotta a főszerepet Hajdu Steve és Zámbori Soma előadásában, míg Huzella Péter a nők és az idősebb férfiak közötti kapcsolatát fejtegette zenében.

Ungvári Tamás a költészet múltjáról és jelenéről beszélt személyes történetei révén, a program és a közönség minőségi igényét méltatta. Parti Nagy Lajos saját versével köszöntötte a Versmondókat, Gerendás Péter ezekre rímelve énekelte húsz év távlatában, hogy átölel a múlt. Helyben született irodalmi esszé Kukorelly Endrétől Vass Tibornak, és óriási sikert aratott Ágh István és Serfőző Simon párosa is. A Kávészünet zenekar és a Firkin együttes teljes zenekari felállásban lépett színpadra, előbbi végigkísérte a teljes előadást.

Versszínházi, mozgásszínházi montázst mutatott be az Első Magyar Versszínház és a Bonyhádi Művészeti Műhely. Világszenzációt jelentett a MoltOpera színeiben pódiumra lépő Magyarórvári Viktor Kayamar, aki világszerte egyedül álló módon, egyszerre négy hangon énekel. Improvizatív játék részese volt: helyben kapott egy verset, amit azonnal, a zenekari kíséretet is a hangjával megjelenítve adott elő. Bájos történeteket varázsolt elő Tenczler Tímea és Fridrik Noémi színész, és Tóth Zsóka előadóművész. A nem hivatásos versmondóknál a legnagyobb sikert a húsz éve egyesületi tag szerencsi néni, a 91 éves Mihályi Jánosné, valamint a Gerjenről érkező hétéves Tóth Flóra aratta, akik profi módon bilincselték le a közönséget. A vajdasági tagszervezet elnöke, Hajvert Ákos a határon túli magyarság nevében beszélt az ott élők anyanyelvi és költészeti kötődéséről, és több társszervezet vezetője is elismeréssel szólt a Magyar Versmondók Egyesületének munkájáról, többek között Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, Regős János, a Szín-Játékos Szövetség elnöke és Bartók László korábbi elnök, Döbörhegy polgármestere. A nem hivatásos művészek között a versmondó versenyek legjobbjai léptek színpadra: Basa Bella, Herbály Jánosné, Horvát Marin, Baráth Zsófi, Tóth Péter, Újvári Bors Benedek és Varga Döníz. A GálaEst maratoni hosszúságú lett, ám olyan pillanatok születtek, amelyek irodalomtörténeti és színházi szempontból is páratlanok, és a közönség ezt mindvégig díjazta.

Galkó Balázs másnap így köszönte meg az egyesület munkáját, Lutter Imrének írt levelében:

„Köszönöm a tegnap estét!
Okos, érzelmes, pontos, szép volt,
Köszönöm a munkád, munkátok;
nem csak a tegnap estét, de az évek során végzettet.
Köszönöm, nem csak a magam nevében,
de annak a megszámlálhatatlan ember nevében is,
akik életét – bárha ők nem is tudják-,
de a versek, s a versek adta érzetek,
élmények befolyásol(ják)ták az életüket.”

Egy nappal korábban, április 14-én szombaton Keltsd életre címmel rendezett szakmai konferenciát a Magyar Versmondók Egyesülete. A verses drámáktól a versszínházi műfajig, a pódiumművészet történetétől a jelen médiájáig rendkívül széles körből merítettek az előadók. Előadást tartott Dr. Bőhm Edit, a nyelv- és irodalomtudományok kandidátusa, Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió K igazgatója, Solténszky Tibor rendező, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke, Dr. Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, Dr. Lutter Imre producer, előadóművész, a myspace produkció vezetője és a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója, Tóth Zsuzsanna előadóművész, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa, Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és a Versmondó folyóirat főszerkesztője, Bors Anikó előadóművész és Dr. Havas Judit PhD. előadóművész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

A Magyar Versmondók Egyesülete a húszéves jubileum jegyében folytatja az ünneplést: a Kávészünet zenekar és Lutter Imre előadóművész a Veszprémi Petőfi Színházban tart előadóestet, beindulnak a tavaszi nagy versmondó versenyek, a nyári időszakban a versművészeti táborok, és hamarosan megnyílik a jelentkezés az őszi 14. Kaleidoszkóp nemzetközi Versfesztiválra is.

A GálaEstről készül fotók hamarosan megtekinthetők a versmondo.hu oldalon a galériában!

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

To Top