Connect with us

Vasárnap 20 éves jubileum

Hírek

Vasárnap 20 éves jubileum

Fergeteges zenés versszínházi show műsorral és szakmai konferenciával ünnepli fennállásának két évtizedes évfordulóját a Magyar Versmondók Egyesülete. Szombaton tudósok, történészek, drámapedagógiai szakemberek és irodalomszervezők részvételével zajlik konferencia a versmondásról, vasárnap pedig sztárokkal, népszerű művészekkel, az Első Magyar Versszínházzal és a Versrádióval közösen tartanak megashowt az FMH-ban.

A humor, a látvány, a felhőtlen hangulat jellemzi majd a Költészet Napját követő hétvégét a Fővárosi Művelődési Házban a Magyar Versmondók Egyesületének 20 éves jubileumi programja. Közel félszáz népszerű színész, előadóművész, zenekar, költő és író lép fel április 15-én, vasárnap délután 5 órától a 11. kerületi Fővárosi Művelődési Ház színháztermében.

A színészek, előadóművészek közül fellép többek között Galkó Balázs, Gubás Gabi, Hajdu Steve, Pregitzer Fruzsina, Papp János, Lázár Balázs, Mohai Gábor, Dolmány Attila, Deutsch Anita, Aradi Balázs, Zámbori Soma, Fridrik Noémi, Tóth Zsóka, Tenczler Timi és Rékai Nándor. A költők ezúttal egymás verseit tolmácsolják: Lackfi János édesanyjától, Mezey Katalintól mond verset és fordítva, a Hetek költői közül Ágh István és Serfőző Simon ugyancsak, ahogy Varró Dániel, Kukorelly Endre, Zalán Tibor, Szöllősi Mátyás, Baranyi Ferenc és Vass Tibor is. Zenével színesíti a programot Gerendás Péter, a Firkin, a Kávészünet, az Aphonia-Sajtkukacz, Radványi Balázs, Dinnyés József és a MoltOpera, és versszínházi előadás-részlettel áll színpadra az Első Magyar Versszínház, a Bonyhádi Művészeti Műhely és a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló csoportja. Az egyesületet több ismert művész és szakmai szervezet képviselője köszönti, mások mellett Parti Nagy Lajos költő, Ungvári Tamás író, Gabnai Katalin drámapedagógus, kritikus, Vasy Géza irodalomtörténész, Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, dramaturg, a Criticai Lapok főszerkesztője, Bartók László előadóművész, az Egyesület korábbi elnöke, Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, és Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke. A kétrészes műsor mind a klasszikus, mind a kortársköltészet remekeit felvonultatja, ráadásul eddig nem látott módon: akrobatikus elemekkel, lézershow-val, videó bejátszásokkal és történetekkel, kulisszatitkokkal az egyesület, az alkotások és a művészek életéről. A nem hivatásos versmondók között a 7 éves gyermektől a 92 éves szépkorú előadóig igen széles a skála. A hangulatról három műsorvezető gondoskodik: Lutter Imre előadóművész mellett, aki az egyesület ügyvezető elnöke és a show rendezője, Kinizsi Ottó színész, kreatív alelnök és Bakos-Kiss Gábor színművész irányítják majd a programot, interaktív performanszokkal.

A házigazda szerepkörét Kiss László elnök tölti be, aki egy nappal korábban, április 14-én szombaton délelőtt 10 órától a „Keltsd életre” szakmai konferenciát is moderálja. A verses drámáktól a versszínházi műfajig, a pódiumművészet történetétől a jelen médiájáig rendkívül széles körből merítenek az előadók. A konferencián előadást tart Dr. Bőhm Edit PhD., a nyelv- és irodalomtudományok kandidátusa, Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió “K” igazgatója, Solténszky Tibor rendező, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke, Dr. Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, Dr. Lutter Imre producer, előadóművész, a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója, Tóth Zsuzsanna előadóművész, a Magyar Művelődési Intézet munkatársa, Bors Anikó előadóművész és Dr. Havas Judit PhD. előadóművész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

A szervezők teltházas programra számítanak. A nem mindennapi események kapcsán saját oldalt hoztak létre a facebook-on, 20 éves a Magyar Versmondók Egyesülete néven, ahol bárki csatlakozhat és jelezheti részvételi szándékát. A linkre kattintva ezt rögtön megtehetik:

Valamennyi program ingyenes,
a jubileumi show vörösboros fogadással várja a vendégeket.


„Keltsd életre” Szakmai konferencia:

április 14-én, szombaton, 10.00 órától

„Versmondók 20″ GálaEst:
2012. április 15-én, vasárnap 17.00 órától

Helyszín: Fővárosi Művelődési Ház
(Budapest XI. kerület, Fehérvári út 47.)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top