Connect with us

A vak írónő és a helyszínelők

Hírek

A vak írónő és a helyszínelők

Ha nincsenek a rendőrök, talán örökre elveszett volna egy vak írónő több órányi munkája, amelyet láthatatlan tollal írt, pedig nem volt szándékában “titkosírni”. Helyszínelők fejtették meg a vak írónő láthatatlan kéziratát, amely újabb alkotással gazdagítja az egyetemes kultúrát.

Trish Vickers hét évvel ezelőtt cukorbetegség következtében veszítette el végleg a látását, ám az önsajnálat helyett úgy döntött: ezentúl élénk fantáziáját kihasználva regényeket fog írni. Csakhogy nem a vakok által rendszeresen használt Braille-írógépen pötyögte papírra a műveit, hanem hagyományos módon, töltőtollal írta egy papírra, szépen egymás alá róva a sorokat.

A módszerrel nem is volt semmi gond egészen addig, míg legutóbbi történetének egy pontján egyszerűen kifogyott a tinta a tollból, ő pedig nem vette észre, és ugyanolyan szorgalmasan írta tovább az immár üres oldalakat.

Csak több órányi megfeszített munka után derült ki, hogy mintegy 26 oldalnyi fogalmazvány ment kárba, mert senki nem tudta kibogarászni a leheletvékony tollnyomokat. Az 59 éves írónő már minden reményét elvesztette, amikor az eset valahogyan a helyi rendőrség tudomására jutott és felajánlották a segítségüket, a törvényszéki technológia bevetésével.

Vickers asszony teljesen meghatódott, amikor az angliai Dorset nyomozói elvállalták, hogy ebédidejüket feláldozva láthatóvá teszik a láthatatlant: végül öt havi munkával sikerült az utolsó betűig mindent megmenteni. “A lényegre emlékeztem, amit leírtam, de lehetetlen lett volna pontosan ugyanúgy újra leírni” – magyarázta az írónő. “Igazán szép volt tőlük és szeretném nagyon megköszönni a segítségüket!” – hálálkodott.

Az íráshoz egyébként egy különleges gumiszalagos technikát használ, ami segít neki a sorokat tartani, és a hetente látogatóba érkező fia szokta elsőként elolvasni az újabb és újabb fejezeteket. Akkor is izgatottan várta, hogy megmutathassa neki a művet, amikor kifogyott a tinta, így sejthető, mennyire elkeseredett, amikor Simon közölte: a lapok teljesen üresek. A különleges fénytechnikának köszönhetően azonban a történet onnan folytatódhat, ahol Vickers asszony abbahagyta.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top