Barion Pixel
Connect with us

A vak írónő és a helyszínelők

Hírek

A vak írónő és a helyszínelők

Ha nincsenek a rendőrök, talán örökre elveszett volna egy vak írónő több órányi munkája, amelyet láthatatlan tollal írt, pedig nem volt szándékában „titkosírni”. Helyszínelők fejtették meg a vak írónő láthatatlan kéziratát, amely újabb alkotással gazdagítja az egyetemes kultúrát.

Trish Vickers hét évvel ezelőtt cukorbetegség következtében veszítette el végleg a látását, ám az önsajnálat helyett úgy döntött: ezentúl élénk fantáziáját kihasználva regényeket fog írni. Csakhogy nem a vakok által rendszeresen használt Braille-írógépen pötyögte papírra a műveit, hanem hagyományos módon, töltőtollal írta egy papírra, szépen egymás alá róva a sorokat.

A módszerrel nem is volt semmi gond egészen addig, míg legutóbbi történetének egy pontján egyszerűen kifogyott a tinta a tollból, ő pedig nem vette észre, és ugyanolyan szorgalmasan írta tovább az immár üres oldalakat.

Csak több órányi megfeszített munka után derült ki, hogy mintegy 26 oldalnyi fogalmazvány ment kárba, mert senki nem tudta kibogarászni a leheletvékony tollnyomokat. Az 59 éves írónő már minden reményét elvesztette, amikor az eset valahogyan a helyi rendőrség tudomására jutott és felajánlották a segítségüket, a törvényszéki technológia bevetésével.

Vickers asszony teljesen meghatódott, amikor az angliai Dorset nyomozói elvállalták, hogy ebédidejüket feláldozva láthatóvá teszik a láthatatlant: végül öt havi munkával sikerült az utolsó betűig mindent megmenteni. „A lényegre emlékeztem, amit leírtam, de lehetetlen lett volna pontosan ugyanúgy újra leírni” – magyarázta az írónő. „Igazán szép volt tőlük és szeretném nagyon megköszönni a segítségüket!” – hálálkodott.

Az íráshoz egyébként egy különleges gumiszalagos technikát használ, ami segít neki a sorokat tartani, és a hetente látogatóba érkező fia szokta elsőként elolvasni az újabb és újabb fejezeteket. Akkor is izgatottan várta, hogy megmutathassa neki a művet, amikor kifogyott a tinta, így sejthető, mennyire elkeseredett, amikor Simon közölte: a lapok teljesen üresek. A különleges fénytechnikának köszönhetően azonban a történet onnan folytatódhat, ahol Vickers asszony abbahagyta.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

To Top