Barion Pixel
Connect with us

A vak írónő és a helyszínelők

Hírek

A vak írónő és a helyszínelők

Ha nincsenek a rendőrök, talán örökre elveszett volna egy vak írónő több órányi munkája, amelyet láthatatlan tollal írt, pedig nem volt szándékában “titkosírni”. Helyszínelők fejtették meg a vak írónő láthatatlan kéziratát, amely újabb alkotással gazdagítja az egyetemes kultúrát.

Trish Vickers hét évvel ezelőtt cukorbetegség következtében veszítette el végleg a látását, ám az önsajnálat helyett úgy döntött: ezentúl élénk fantáziáját kihasználva regényeket fog írni. Csakhogy nem a vakok által rendszeresen használt Braille-írógépen pötyögte papírra a műveit, hanem hagyományos módon, töltőtollal írta egy papírra, szépen egymás alá róva a sorokat.

A módszerrel nem is volt semmi gond egészen addig, míg legutóbbi történetének egy pontján egyszerűen kifogyott a tinta a tollból, ő pedig nem vette észre, és ugyanolyan szorgalmasan írta tovább az immár üres oldalakat.

Csak több órányi megfeszített munka után derült ki, hogy mintegy 26 oldalnyi fogalmazvány ment kárba, mert senki nem tudta kibogarászni a leheletvékony tollnyomokat. Az 59 éves írónő már minden reményét elvesztette, amikor az eset valahogyan a helyi rendőrség tudomására jutott és felajánlották a segítségüket, a törvényszéki technológia bevetésével.

Vickers asszony teljesen meghatódott, amikor az angliai Dorset nyomozói elvállalták, hogy ebédidejüket feláldozva láthatóvá teszik a láthatatlant: végül öt havi munkával sikerült az utolsó betűig mindent megmenteni. “A lényegre emlékeztem, amit leírtam, de lehetetlen lett volna pontosan ugyanúgy újra leírni” – magyarázta az írónő. “Igazán szép volt tőlük és szeretném nagyon megköszönni a segítségüket!” – hálálkodott.

Az íráshoz egyébként egy különleges gumiszalagos technikát használ, ami segít neki a sorokat tartani, és a hetente látogatóba érkező fia szokta elsőként elolvasni az újabb és újabb fejezeteket. Akkor is izgatottan várta, hogy megmutathassa neki a művet, amikor kifogyott a tinta, így sejthető, mennyire elkeseredett, amikor Simon közölte: a lapok teljesen üresek. A különleges fénytechnikának köszönhetően azonban a történet onnan folytatódhat, ahol Vickers asszony abbahagyta.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

To Top