Connect with us

A vak írónő és a helyszínelők

Hírek

A vak írónő és a helyszínelők

Ha nincsenek a rendőrök, talán örökre elveszett volna egy vak írónő több órányi munkája, amelyet láthatatlan tollal írt, pedig nem volt szándékában “titkosírni”. Helyszínelők fejtették meg a vak írónő láthatatlan kéziratát, amely újabb alkotással gazdagítja az egyetemes kultúrát.

Trish Vickers hét évvel ezelőtt cukorbetegség következtében veszítette el végleg a látását, ám az önsajnálat helyett úgy döntött: ezentúl élénk fantáziáját kihasználva regényeket fog írni. Csakhogy nem a vakok által rendszeresen használt Braille-írógépen pötyögte papírra a műveit, hanem hagyományos módon, töltőtollal írta egy papírra, szépen egymás alá róva a sorokat.

A módszerrel nem is volt semmi gond egészen addig, míg legutóbbi történetének egy pontján egyszerűen kifogyott a tinta a tollból, ő pedig nem vette észre, és ugyanolyan szorgalmasan írta tovább az immár üres oldalakat.

Csak több órányi megfeszített munka után derült ki, hogy mintegy 26 oldalnyi fogalmazvány ment kárba, mert senki nem tudta kibogarászni a leheletvékony tollnyomokat. Az 59 éves írónő már minden reményét elvesztette, amikor az eset valahogyan a helyi rendőrség tudomására jutott és felajánlották a segítségüket, a törvényszéki technológia bevetésével.

Vickers asszony teljesen meghatódott, amikor az angliai Dorset nyomozói elvállalták, hogy ebédidejüket feláldozva láthatóvá teszik a láthatatlant: végül öt havi munkával sikerült az utolsó betűig mindent megmenteni. “A lényegre emlékeztem, amit leírtam, de lehetetlen lett volna pontosan ugyanúgy újra leírni” – magyarázta az írónő. “Igazán szép volt tőlük és szeretném nagyon megköszönni a segítségüket!” – hálálkodott.

Az íráshoz egyébként egy különleges gumiszalagos technikát használ, ami segít neki a sorokat tartani, és a hetente látogatóba érkező fia szokta elsőként elolvasni az újabb és újabb fejezeteket. Akkor is izgatottan várta, hogy megmutathassa neki a művet, amikor kifogyott a tinta, így sejthető, mennyire elkeseredett, amikor Simon közölte: a lapok teljesen üresek. A különleges fénytechnikának köszönhetően azonban a történet onnan folytatódhat, ahol Vickers asszony abbahagyta.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top