Barion Pixel
Connect with us

Cselekvő szeretet

Hírek

Cselekvő szeretet

Szeptember 7-én, 18 órai kezdettel a Bibó István Gimnázium aulájában került sor a József Attila Irodalmi Kör Cselekvő szeretet című pályázatának díjkiosztó ünnepségére, amely a Pásztortűz Egyesülettel közös szervezésben valósult meg.

A zenés irodalmi jótékonysági estre több mint 140 ember volt kíváncsi annak ellenére, hogy a városban a Szüreti Fesztivál rendezvényei zajlottak, és a szüreti futóverseny miatt lezárták a Gimnázium környékét is.
A magyar és a székely himnusz elhangzása után Sári Katalin, a József Attila Irodalmi Kör vezetője köszöntötte a jelenlévőket és mondott köszönetet azért az összefogásért, amellyel az est létrejött.

A rendezvényt támogatta Kiskunhalas Város Önkormányzata, a Thorma János Múzeum, a Bognár-Boris Kft, Krausz és Társa Bt, Péter Imréné. A gyönyörű virágcsokrokat a Tündérsziget virágbolt, a díszdobozba csomagolt halasi borokat a Szőke Pincészet biztosította. Köszönetet mondott Krivai Rózsikának a finom kenyérlángosokért, Csorba Imre igazgató úrnak a gyönyörű helyszín biztosításáért, valamint a Pásztortűz Egyesületnek az est megrendezéséhez nyújtott segítségéért.

Ezután felkérte Deáky Andrást, aki Gyimesbükkről érkezett leányával, hogy mondja el gondolatait, hiszen az est teljes bevételét az itt található Rákóczi-őrtorony felújítására ajánlotta fel az irodalmi kör. Deáky András beszéde nagy hatással volt a hallgatóságra. Beszélt többek között Gyimesbükk értékeiről, a felújítás nehézségeiről, az összefogás fontosságáról és a hazaszeretetről.

A műsorvezető elmondta, hogy a Cselekvő szeretet pályázatra 14 településről 24 pályázó tollából 106 pályamunka érkezett be. A pályázat három kategóriában került megrendezésre életkori és műfaji korlátozás nélkül: 7 tagból álló – irodalmi körön kívüli – zsűrit kértek fel a pályázatok elbírálására. Az alkotásokat név nélkül, sőt kategóriánként csoportosítva, de azon belül szoros abc-be rendezve küldték el a zsűritagoknak, pontosan azért, hogy kizárólag a tartalomra, a formára, az esztétikai élményre koncentrálva tudjanak dönteni a legjobbakról. Köszönet illeti őket, hiszen hatalmas munkát végeztek. A zsűri tagjai voltak: Bakos József, a Holnap Magazin főszerkesztője, Csorvási Katalin, Csorvási Zoltán, Dr. Döme Ottó, Szőnyiné Vas Lívia, Szinay Balázs és Víg Orsolya.

Csodálatos művészek nagylelkű felajánlásainak köszönhetően rendkívül értékes díjak kerültek átadásra. N. Sebestyén Katalin, Virágné Színes Ilona, Gál Mihály festőművészek nagyon értékes festményeket, Faggyas Zsolt egy grafikát, míg Császár Anna két gyönyörű kerámiát ajándékozott a a díjazottaknak. Ezen kívül az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület öt értékes könyvcsomagot,, míg Kis Ferencné Elő Mária, Fülöp Benjáminné és N. Sebestyén Katalin könyvritkaságokat ajánlott fel. Az esten 15 alkotót tudtunk díjazni.

A rendezvényen közreműködött az erre az estre 4 tagúvá bővült Lyra együttes, akik a győztes pályázatokból négyet zenésítettek meg. Budapestről érkezett a Maradok-duó, ők két verset adtak elő megzenésítve. A verseket és prózarészleteket pedig Kerpits Miklós előadóművész, valamint a Hatvani Zoltán Szavalóverseny díjazott diákjai adták elő méltó tolmácsolásban: Lajos Vivien, Szűcs-Nagy Liza, Tapodi Janka, Teleki László, Varga Szintia.
A díjak átadása után Bakos József szólt a jelenlévőkhöz, méltatva az összefogás fontosságát a jó ügy érdekében és bejelentette, hogy minden győztes pályamű meg fog jelenni a Holnap Magazin című országos lefedettségű irodalmi folyóiratban. Az estet Somogyi László Tibor értékes gondolatai zárták. A József Attila Irodalmi Kör minden körön kívüli nyertest tiszteletbeli taggá fogadott, amelyet Sári Katalin egy-egy oklevél átadásával pecsételt meg.

A rendezvényen adománydoboz kihelyezésére került sor, valamint Deáky András által téglajegyek megvásárlására nyílt lehetőség.
Lélekemelő, meghitt este volt, amely bebizonyította, hogyan szolgálhatja az összefogás, a művészetek ereje a jó ügyet.

A díjazottak:
Erdély varázslatos világa:
III. díj: Juhász Nikolett II. díj: Kertészné Rotter Eleonóra, I. díj: File Gabriella

Őseink öröksége:
Megosztott IIi.díj: Molnár Erzsébet, Monda Margit
Megosztott II. díj: Csorba Tibor két verse
I.díj Hajdók Zsóka

Szeretet:
Megosztott különdíj: Pintér Zoltán, Lajkó Gábor
Megosztott III. díj: Váradiné Vastag Györgyi, V.Hegedűs Zsuzsanna
Megosztott II. díj: Fülöp Benjaminné, Juhász Gabriella
i.díj: Herner József

Nagydíj: Szokolay Zoltán

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Új Petőfi képpel érkezik a szabadakarat

  By

  Egészen új Petőfi-képet próbál a köztudatba ültetni a szabadakarat>>>> című film, amely játékfilmes alkotásként, koncert, színház és film ötvözeteként szippantja be a költészetet és a modernkori trap műfaját. A film, amelyben szakmai...

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

To Top