Barion Pixel
Connect with us

Ady-est a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Hírek

Ady-est a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Október 27-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik meg ismét a nagy sikerű, Az Óperenciás tengeren – a táltos költő Ady Endre színházi estet.

Már egy ideje tudjuk, a mesék régen elsősorban nem a gyerekekhez szóltak. A mesék világa rólunk emberekről, állatokról, istenekről,királyokról, táltosokról mondanak el szimbolikus megfejtésre várón olyan dolgokat,amelyek életünk lényegéhez vezetnek. Az este folyamán Ady Endre 36 versét hallgathatja meg a közönség, hol énekelve, hol elszavalva, Kakasy Dóra színésznő, és Csuja Imre, Jászai Mari-díjas színművésztől. A verseket Balázs Barnabás zenésítette meg, és a műsor folyamán hegedűvel kíséri a két előadót.

A színházi megvalósításkor Ady énjének több, sokszor első látásra ellentmondásos megnyilvánulását, két színész a Férfi illetve a Nő eleveníti meg. Így lehetőség nyílik arra, hogy egyéniségének sokféleségét ismerje meg a néző. Karakterének, jellemének megnyilvánulásai egyszerre két-három különböző szerepben, színészben öltenek testet.

A versek előadásának színházszerű jelenetek egymásba fonódása segítségével, a különböző Ady személyiségek vitatkoznak, haragudnak, figyelnek, bölcselkednek, harcolnak egymással. Személyiségének ilyen módon való bemutatásával szeretnék a szervezők egy minél teljesebb, igazabb, erősebb képét felmutatni a halhatatlan magyarnak költőnek.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

  By

  47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a...

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

 • Hírek

  Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

  By

  Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

To Top