Connect with us

Ady-est a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Hírek

Ady-est a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Október 27-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik meg ismét a nagy sikerű, Az Óperenciás tengeren – a táltos költő Ady Endre színházi estet.

Már egy ideje tudjuk, a mesék régen elsősorban nem a gyerekekhez szóltak. A mesék világa rólunk emberekről, állatokról, istenekről,királyokról, táltosokról mondanak el szimbolikus megfejtésre várón olyan dolgokat,amelyek életünk lényegéhez vezetnek. Az este folyamán Ady Endre 36 versét hallgathatja meg a közönség, hol énekelve, hol elszavalva, Kakasy Dóra színésznő, és Csuja Imre, Jászai Mari-díjas színművésztől. A verseket Balázs Barnabás zenésítette meg, és a műsor folyamán hegedűvel kíséri a két előadót.

A színházi megvalósításkor Ady énjének több, sokszor első látásra ellentmondásos megnyilvánulását, két színész a Férfi illetve a Nő eleveníti meg. Így lehetőség nyílik arra, hogy egyéniségének sokféleségét ismerje meg a néző. Karakterének, jellemének megnyilvánulásai egyszerre két-három különböző szerepben, színészben öltenek testet.

A versek előadásának színházszerű jelenetek egymásba fonódása segítségével, a különböző Ady személyiségek vitatkoznak, haragudnak, figyelnek, bölcselkednek, harcolnak egymással. Személyiségének ilyen módon való bemutatásával szeretnék a szervezők egy minél teljesebb, igazabb, erősebb képét felmutatni a halhatatlan magyarnak költőnek.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top