Connect with us

Egységes erdélyi színházképviselet

Hírek

Egységes erdélyi színházképviselet

Az anyaországi illetve az erdélyi szakma kiemelkedő személyiségei a kilencedik Nemzetiségi Színházi Kollokviumon létrehozták a Romániai Magyar Színházi Szövetséget, amely biztosítani kívánja az önálló erdélyi színjátszás minőségi kiteljesítését, a régió kultúrájában minőségteremtő transzkulturális lehetőségek kihasználást, az egyetemes magyar kulturális integráció megvalósítását.

Az október 5-én sorra került kerekasztal-beszélgetésen olyan jelentős színházi szakemberek vettek részt, mint: Márta István, a POSZT művészeti vezetője, Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója, Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke, Horányi László, a Magyar Játékszíni Társaság elnöke. Bár a rendhagyó eseményre Szőcs Géza, a Magyar Köztársaság Kultúráért Felelős Államtitkára is meghívást kapott elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a találkozón, viszont úgy művészi, mint államtitkári minőségében a Romániai Magyar Színházi Szövetség létrehozásával és annak törekvéseivel maximálisan egyetért és támogatja a célkitűzések elérését, mint ahogy a Nemzetiségi Színházi Kollokvium rendezvényt is.

A résztvevők megalakították a kezdeményező-testületet, amely a szervezet alapszabályait dolgozza ki. A szövetség létrehozását Béres László, a Figura Stúdió Színház igazgatója, a kollokvium házigazdája kezdeményezte Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat igazgatója előterjesztésére.

A szigorúan szakmai szervezet úgy Bukarest, mint a magyar főváros, Budapest irányában képviselni kívánja a színházi érdekeket. Mint ahogy azt Gáspárik Attila is megerősítette: az által, hogy intézményesített formában és egységes erővel lépnek fel az erdélyi társulatok érdekei képviseléséért, beleszólhatnak bizonyos színházakat hátrányosan érintő törvények megalapításába is, vagy akár költségvetési kérdésekben is hangot adhatnak véleményüknek.

Egy adatbázist is létre szeretnének hozni az erdélyi kultúrházak feltérképezése végett, így esetlegesen a vidéki kiszállások is elképzelhetővé válnak, vagy az is lehetséges megoldás lenne, hogy a vidéki közönséget beutaztassák a városba előadásokra. Magyar nyelvű továbbképzést is szeretnének tető alá hozni, melynek célja a drámairodalom felfrissítése.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top