Connect with us

Ad notam Jókai

Hírek

Ad notam Jókai

Jön a FISZ kétnapos programsorozata a Magyar Széppróza Napjához kapcsolódóan – Hol élt Jókai, hogyan írta a tárcaregényeit? És hogyan írnak a fiatal kortárs prózisták? Főként ezen kérdések köré épül az idén 20 éves jubileumát ünneplő Fiatal Írók Szövetségének Ad notam Jókai programsorozata 2018. február  15-én és 16-án a Lumen Kávézóban.

Képtalálat a következőre: „Fiatal Írók Szövetsége”

Részletes program:

Helyszín: Új Lumen (Budapest, Horánszky u. 5.)

 


2018. február 15. csütörtök


14:30 Hotel Jókai –
Városnéző séta Jókai Mór nyomában (különkiadás)

Hivatalos Facebook esemény: 
https://www.facebook.com/events/174410366507057/

Javasolt érkezés öt perccel korábban.

Gyülekező a Síp utca és a Rákóczi út kereszteződésében.

17:00 A kortárs próza irányai (kerekasztal)

Hivatalos Facebook esemény:
https://www.facebook.com/events/146576475986809/

Kerekasztal-beszélgetés a kortárs magyar prózában érzékelhető fontosabb tendenciákról, témaválasztásokról, prózapoétikai stratégiákról. Hová tart a mai magyar próza, melyek azok a prózai műfajok, amelyeknek reneszánszát éljük, mik a legszubtilisabb generációs különbségek?

Mészáros Sándort, Neszlár Sándort, Vásári Melindát kérdezi Zelei Dávid.

18:00 FISZ 20: kritikai beszélgetés a 20 éves FISZ 3 könyvéről

Hivatalos Facebook esemény:
https://www.facebook.com/events/597004357317375/

A Fiatal Írók Szövetsége 2018-ban ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. E jeles, számvető évfordulóhoz kapcsolódóan három kritikust kértünk fel arra, hogy a két évtized alatt megjelent prózakötetek közül háromról cseréljenek eszmét. Terítéken Farkas Balázstól a Nyolcasok, Makai Mátétól a Koriolán dala és Szerényi Szabolcstól az Éhség.

Hermann Veronikát, Smid Róbertet és Szekeres Nikolettát
kérdezi Borbáth Péter.

Kapcsolódó kép

Ezzel párhuzamosan: IMPRÓza

A játék lényege a Jókai-féle folytatásos tárcaregény körülményeinek modellezése, avagy annak szemléltetése, milyen az, amikor a lapzárta, az olvasói elvárás, a szerkesztői nyomás és a terjedelem nagyban megköti az író kezét. A játékban résztvevő 4 kalandvágyó író kihúz egy Jókai-mondatot és egy műfajt, majd a párhuzamos rendezvény alatt novellát kerekít a megkötések megtartásával.

Résztvevők:
Farkas Balázs, Kalapos Éva Veronika, Komor Zoltán, Márton László

19:00 IMPRÓza felolvasás

Kapcsolódó kép

2018. február 16. (péntek)

17:00, FISZ prózamustra – bemutatkoznak új tagjaink

Hivatalos Facebook esemény: 
https://www.facebook.com/events/181872922575437/

Bemutatkoznak a FISZ új tagjai közül a prózaírók. A program alatt rövid felolvasások váltják egymást rövid beszélgetésekkel.

Felolvasnak: Biró Zsombor Aurél, Hutvágner Éva, Kovács Eleonóra, Láng Orsolya, Szabó R. Ádám, Szalay Álmos, Szerényi Szabolcs, Vass Norbert.

Vezeti: Gál Soma és Kormos Nikolett.

A prózisták FISZ-nél megjelent könyvei a helyszínen kedvezménnyel megvásárolhatók. Dedikáltatni szabad!

Kapcsolódó kép

18:30, Ad notam Jókai –
improvizációs prózajáték az Itt és Most Társulattal

Hivatalos Facebook esemény: 
https://www.facebook.com/events/356224128180756/

Hozd magaddal kedvenc Jókai-idézeted és dobd be a kalapba! Lehet, hogy pont a te mondatodat fogják a színészek kihúzni. Lássuk, mire inspirálja őket?

Az improvizációs prózajátékban Jókai legismertebb regényeiből kap egy-egy részletet a társulat. A négy színész arra vállalkozik, hogy valamilyen módon felhasználják a kötelező mondatokat. Hova jutunk ezekből kiindulva? Csatlakozz, derítsd ki, és befolyásold te is a játék menetét!

Játszók:
Borbás Gergő, Horváth-Töreki Gergely, Horváth Veronika, Varju Nándor

Minden itt és most történik!

Képtalálat a következőre: „Fiatal Írók Szövetsége jókai

A program a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Széppróza Napja támogatásával valósul meg.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top