Barion Pixel
Connect with us

Versmondók 20′ – igazi show lesz

Hírek

Versmondók 20′ – igazi show lesz

Fergeteges zenés versszínházi showműsorral és szakmai konferenciával készül fennállásának két évtizedes évfordulójára a Magyar Versmondók Egyesülete. Április 14-én tudósok, történészek, drámapedagógiai szakemberek és irodalomszervezők részvételével zajlik konferencia a versmondásról, április 15-én pedig sztárokkal, népszerű művészekkel, az Első Magyar Versszínházzal és a Versrádióval közösen tartanak megashowt az FMH-ban.

A humor, a látvány, a felhőtlen hangulat jellemzi majd a Költészet Napját követő hétvégét a Fővárosi Művelődési Házban a Magyar Versmondók Egyesületének 20 éves jubileumi programja. Közel félszáz népszerű színész, előadóművész, zenekar, költő és író lép fel április 15-én, vasárnap délután 5 órától a 11. kerületi Fővárosi Művelődési Ház színháztermében.

A színészek, előadóművészek közül fellép többek között Galkó Balázs, Gubás Gabi, Hajdu Steve, Pregitzer Fruzsina, Papp János, Lázár Balázs, Mohai Gábor, Dolmány Attila, Deutsch Anita, Aradi Balázs, Zámbori Soma, Fridrik Noémi, Tóth Zsóka, Tenczler Timi és Rékai Nándor. A költők ezúttal egymás verseit tolmácsolják: Lackfi János édesanyjától, Mezey Katalintól mond verset és fordítva, a Hetek költői közül Ágh István és Serfőző Simon ugyancsak, ahogy Varró Dániel, Kukorelly Endre, Zalán Tibor, Szöllősi Mátyás, Baranyi Ferenc és Vass Tibor is. Zenével színesíti a programot Gerendás Péter, a Firkin, a Kávészünet, az Aphonia-Sajtkukacz, Radványi Balázs, Dinnyés József és a MoltOpera, és versszínházi előadás-részlettel áll színpadra az Első Magyar Versszínház, a Bonyhádi Művészeti Műhely és a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló csoportja. Az egyesületet több ismert művész és szakmai szervezet képviselője köszönti, mások mellett Parti Nagy Lajos költő, Ungvári Tamás író, Gabnai Katalin drámapedagógus, kritikus, Vasy Géza irodalomtörténész, Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, dramaturg, a Criticai Lapok főszerkesztője, Bartók László előadóművész, az Egyesület korábbi elnöke, Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, és Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke. A kétrészes műsor mind a klasszikus, mind a kortársköltészet remekeit felvonultatja, ráadásul eddig nem látott módon: akrobatikus elemekkel, lézershow-val, videó bejátszásokkal és történetekkel, kulisszatitkokkal az egyesület, az alkotások és a művészek életéről. A nem hivatásos versmondók között a 7 éves gyermektől a 92 éves szépkorú előadóig igen széles a skála. A hangulatról három műsorvezető gondoskodik: Lutter Imre előadóművész mellett, aki az egyesület ügyvezető elnöke és a show rendezője, Kinizsi Ottó színész, kreatív alelnök és Bakos-Kiss Gábor színművész irányítják majd a programot, interaktív performanszokkal.

A házigazda szerepkörét Kiss László elnök tölti be, aki egy nappal korábban, április 14-én szombaton délelőtt 10 órától a „Keltsd életre” szakmai konferenciát is moderálja. A verses drámáktól a versszínházi műfajig, a pódiumművészet történetétől a jelen médiájáig rendkívül széles körből merítenek az előadók. A konferencián előadást tart Dr. Bőhm Edit PhD., a nyelv- és irodalomtudományok kandidátusa, Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió “K” igazgatója, Solténszky Tibor rendező, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke, Dr. Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, Dr. Lutter Imre producer, előadóművész, a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója, Tóth Zsuzsanna előadóművész, a Magyar Művelődési Intézet munkatársa, Bors Anikó előadóművész és Dr. Havas Judit PhD. előadóművész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

A szervezők teltházas programra számítanak. A nem mindennapi események kapcsán saját oldalt hoztak létre a facebook-on, 20 éves a Magyar Versmondók Egyesülete néven, ahol bárki csatlakozhat és jelezheti részvételi szándékát. A linkre kattintva ezt rögtön megtehetik:

Valamennyi program ingyenes,
a jubileumi show vörösboros fogadással várja a vendégeket.


„Keltsd életre” Szakmai konferencia:

április 14-én, szombaton, 10.00 órától

„Versmondók 20″ GálaEst:
2012. április 15-én, vasárnap 17.00 órától

Helyszín: Fővárosi Művelődési Ház
(Budapest XI. kerület, Fehérvári út 47.)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

To Top