Barion Pixel
Connect with us

Versmondók 20′ – igazi show lesz

Hírek

Versmondók 20′ – igazi show lesz

Fergeteges zenés versszínházi showműsorral és szakmai konferenciával készül fennállásának két évtizedes évfordulójára a Magyar Versmondók Egyesülete. Április 14-én tudósok, történészek, drámapedagógiai szakemberek és irodalomszervezők részvételével zajlik konferencia a versmondásról, április 15-én pedig sztárokkal, népszerű művészekkel, az Első Magyar Versszínházzal és a Versrádióval közösen tartanak megashowt az FMH-ban.

A humor, a látvány, a felhőtlen hangulat jellemzi majd a Költészet Napját követő hétvégét a Fővárosi Művelődési Házban a Magyar Versmondók Egyesületének 20 éves jubileumi programja. Közel félszáz népszerű színész, előadóművész, zenekar, költő és író lép fel április 15-én, vasárnap délután 5 órától a 11. kerületi Fővárosi Művelődési Ház színháztermében.

A színészek, előadóművészek közül fellép többek között Galkó Balázs, Gubás Gabi, Hajdu Steve, Pregitzer Fruzsina, Papp János, Lázár Balázs, Mohai Gábor, Dolmány Attila, Deutsch Anita, Aradi Balázs, Zámbori Soma, Fridrik Noémi, Tóth Zsóka, Tenczler Timi és Rékai Nándor. A költők ezúttal egymás verseit tolmácsolják: Lackfi János édesanyjától, Mezey Katalintól mond verset és fordítva, a Hetek költői közül Ágh István és Serfőző Simon ugyancsak, ahogy Varró Dániel, Kukorelly Endre, Zalán Tibor, Szöllősi Mátyás, Baranyi Ferenc és Vass Tibor is. Zenével színesíti a programot Gerendás Péter, a Firkin, a Kávészünet, az Aphonia-Sajtkukacz, Radványi Balázs, Dinnyés József és a MoltOpera, és versszínházi előadás-részlettel áll színpadra az Első Magyar Versszínház, a Bonyhádi Művészeti Műhely és a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló csoportja. Az egyesületet több ismert művész és szakmai szervezet képviselője köszönti, mások mellett Parti Nagy Lajos költő, Ungvári Tamás író, Gabnai Katalin drámapedagógus, kritikus, Vasy Géza irodalomtörténész, Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, dramaturg, a Criticai Lapok főszerkesztője, Bartók László előadóművész, az Egyesület korábbi elnöke, Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, és Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke. A kétrészes műsor mind a klasszikus, mind a kortársköltészet remekeit felvonultatja, ráadásul eddig nem látott módon: akrobatikus elemekkel, lézershow-val, videó bejátszásokkal és történetekkel, kulisszatitkokkal az egyesület, az alkotások és a művészek életéről. A nem hivatásos versmondók között a 7 éves gyermektől a 92 éves szépkorú előadóig igen széles a skála. A hangulatról három műsorvezető gondoskodik: Lutter Imre előadóművész mellett, aki az egyesület ügyvezető elnöke és a show rendezője, Kinizsi Ottó színész, kreatív alelnök és Bakos-Kiss Gábor színművész irányítják majd a programot, interaktív performanszokkal.

A házigazda szerepkörét Kiss László elnök tölti be, aki egy nappal korábban, április 14-én szombaton délelőtt 10 órától a „Keltsd életre” szakmai konferenciát is moderálja. A verses drámáktól a versszínházi műfajig, a pódiumművészet történetétől a jelen médiájáig rendkívül széles körből merítenek az előadók. A konferencián előadást tart Dr. Bőhm Edit PhD., a nyelv- és irodalomtudományok kandidátusa, Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió “K” igazgatója, Solténszky Tibor rendező, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke, Dr. Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, Dr. Lutter Imre producer, előadóművész, a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója, Tóth Zsuzsanna előadóművész, a Magyar Művelődési Intézet munkatársa, Bors Anikó előadóművész és Dr. Havas Judit PhD. előadóművész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

A szervezők teltházas programra számítanak. A nem mindennapi események kapcsán saját oldalt hoztak létre a facebook-on, 20 éves a Magyar Versmondók Egyesülete néven, ahol bárki csatlakozhat és jelezheti részvételi szándékát. A linkre kattintva ezt rögtön megtehetik:

Valamennyi program ingyenes,
a jubileumi show vörösboros fogadással várja a vendégeket.


„Keltsd életre” Szakmai konferencia:

április 14-én, szombaton, 10.00 órától

„Versmondók 20″ GálaEst:
2012. április 15-én, vasárnap 17.00 órától

Helyszín: Fővárosi Művelődési Ház
(Budapest XI. kerület, Fehérvári út 47.)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  A szeretet versei és történetei

  By

  Exkluzív verses ajánlással juthatnak hozzá az érdeklődők a szeretet ünnepére készülve a szeretet könyvéhez a vers.hu oldalon. Lutter Imre: Ha szeretsz… című verses interjúkötetéhez egy különleges ünnepi idézetet dedikál a szerző mindenkinek, aki családtagjainak, barátainak vagy...

 • Hírek

  Király Viktor 15 – jubileumi koncert-show

  By

  November 25-én, szombaton este 7-kor különleges találkozásra invitálja Király Viktor a zene szerelmeseit, s azokat, akik kíváncsiak az amerikai és a hazai zenei élet izgalmas kulisszáira. Pályafutásának fontos állomása a 15 éves...

 • Hírek

  Lemondott Vidnyánszky Attila

  By

  Sokkolta a Nemzeti Színház társulatát az a súlyos baleset, ami a kollégáikat érte péntek este a Rómeó és Júlia előadásán.

 • Hírek

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díj átadása

  By

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díját november 10-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András polgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyújtotta át Zalán Tibornak a Győri...

 • Hírek

  Meghalt Reményi József Tamás

  By

  2023. november 10-én, ma hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, többek között a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera...

To Top