Barion Pixel
Connect with us

Törőcsik Franciska, Radnóti Miklós és a szerelem

Hírek

Törőcsik Franciska, Radnóti Miklós és a szerelem

Van, aki gyönyörű. Van, aki sokatmondó. És van, aki mindemellett szenvedélyes és titokzatos. Épp úgy, mint Törőcsik Franciska, az ország egyik legnépszerűbb fiatal színésze, aki olyan mély szerelmet és emberi kapcsolatokat keres, mint amilyen Radnóti Miklós és múzsája, Gyarmati Fanni között volt. S hogy a keresés közben mit talál? Kiderül szombaton este a Sorok között Lutter Imrével!

Fiatal kora dacára több mit tucatnyi filmbeli alakítását láthattuk, ennél is több színpadi karaktert tudhat magáénak, számolatlanul ontja magából a szinkronszerepeket, és hangoskönyveken is közreműködik. Földessy Margit magániskolájában tanult, majd a Színművészetin szerzett diplomát. 2013-tól négy évig a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt, de játszott az Örkényben is. 2017-től szabadúszó. De mindez csak adat. Mert a kemény munka mögött, amelynek egyébként minden percét élvezi, érzékeny lelkű ember lakik, aki sokat gondolkodik a világról, értelmezi az emberi kapcsolatokat, és van elképzelése arról, mit üzen egy költő a jövő nemzedékeinek. S miközben a líra ott van a mindennapjaiban, mennyire képes megbékélni a világgal? Hisz-e még a feltétel nélküli emberi kapcsolatokban? Vagy a kompromisszumokkal tarkított, de ténylegesen örök hűségben, túl a halálon, amiben Radnóti iránti érzelmeiben Gyarmati Fanni, a múzsa élt?

Hitvese és múzsája nemcsak örök hűséget fogadott Radnótinak, de meg is tartotta fogadalmát. A Tétova óda egész életén át elkísérte Gyarmati Fannit. Még akkor is, amikor nélkülözéssel, szinte állandó rettegésben, feszültséggel teltek a költő és hitves napjai a háború alatt, sőt, Radnóti hűsége meg is ingott. Radnóti Miklós, aki szenvedélyesen szerette hazáját, azt az országot, amely végül a halálba küldte, a haza és szerelem színtiszta költője. Hogy nem textilkereskedő lett, hanem költő, abban az elhatározásában nagy támogatást kapott későbbi feleségétől, Gyarmati Fannitól. A Két karodban vagy a Levél a hitveshez című versek múzsája Radnóti életében biztos támasz volt. Mégis, mint minden szerelemben, Radnótiéknál is voltak hullámvölgyek, nem is egyszer. 1940-ben például viszonyt kezdett Beck Judit festőnővel. Nem tudni, hány vers köszönhető a kapcsolatban, de a Tétova óda biztosan nem. Azt a háború közepén, 1943-ban írta. Ebben egyébként lehetetlen feladatra vállalkozik: szerelmének „lényegét” egyetlen képben, egyetlen hasonlatban szeretné megragadni. A címzett szívéhez biztosan eltalált: Gyarmati Fanni, aki 102 éves koráig élt, haláláig hű maradt szerelméhez.

De ma tudunk olvasni egymás szeméből? Ismerjük a rejtelmes, vékony, bölcs vonalat a másik hűs tenyerében? Egyáltalán: hiszünk, hihetünk-e még az őszinte, tiszta és szenvedélyes, mindent feladó szerelemben?

Radnóti Miklós kapcsolata tiszta volt az emberekkel, a költészettel, a vallással és a nemzettel is, utóbbi kettőt az embertelenség korában nem vették észre, és nem vették tudomásul. Szerelmi élete nem volt egyszerű, de sok szempontból tisztább volt, mint egy mai párkapcsolat. Fanni alig 14 éves, a költő 17 volt, amikor megismerkedtek; és övék volt a világ. Mégis: kapcsolatukban a teljes egyenjogúságot, a feltétel nélküli elfogadást próbálták megvalósítani. Ebben a nagyon is modern, ma mégsem egyértelmű életszemléletben Sík Sándor papköltő és maga a költészet segítette őket. Az a pillanat, amikor Fanni kikísérte férjét a pályaudvarra, ahol utoljára látták egymást, s ezt sejteni lehetett, szörnyű és felejthetetlen volt. Akárcsak utána, amikor folytatnia kellett az életét, mintha minden normális volna körülötte. A szerelem rejtett csillagrendszere persze mást jelentett a háború idejében, és mást jelent ma. De létezik-e az a kötődés, az a tisztaság, mivel például Fanni fordult Radnóti felé?

Az emberi viszonyok és a szerelem útja, ahogy napjaink fiatal művésze, Törőcsik Franciska és a Gyarmati Fannival erről beszélgető Lutter Imre látja – február 8-án, szombaton este 22:50-kor az ATV-n! Radnóti ismert versét Lutter Imrétől hallhatják. Az ismert versmondó művész, műsorvezető szintén ismert barátaival beszélget arról, hogyan változtatta meg az életüket egy vers, és hogy mit gondolnak a világról. Az ATV-n szombat esténként debütáló sorozat egyes epizódjainak online premierje vasárnaponként van, Lutter Imre YouTube csatornáján. A műsorban láthattuk már Molnár Ferenc Caramel énekes, dalszerzőt, Kovács András Péter stand-up comedys humoristát, Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságírót, Puskás Peti színész énekest, Várkonyi Attila lemezlovast, vagyis DJ Dominique-ot, Nagy-Kálózy Eszter színművészt, Bánki Beni slam poetry előadót, Pindroch Csaba színművészt és Jakupcsek Gabriella műsorvezetőt. Szirmai Gergely YouTuber, filmkritikus mellett Törőcsik Franciska színművész, valamint Katus Attila és Szentgyörgyi Romeo, a Pécsi Sasok aerobic világbajnokai is a műsor vendégei lesznek, akikről Lutter Imre YouTube videócsatornáján exkluzív, a műsorban nem közölt tartalmakat is bemutat, ott az adás online premiere vasárnap, az ATV-s bemutató után egy nappal lesz.

A Törőcsik Franciskával készült adás ajánlója: 

Az előző, Szirmai Gergellyel készült beszélgetés itt nézhető meg: 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

To Top